USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця князя Романа

Сьогодні 12:24
Вулиця Князя Романа – паралельна проспекту Відродження. Виникла на початку 50-х під час розпланування на Теремнівських полях нового мікрорайону під індивідуальну забудову. Там донині розташовані житлові будинки: як багатоповерхівки, так і приватні. До 2024 року вулиця мала назву Захарова.

Про історію назви вулиці та її перейменування йдеться в подкасті «Луцьк, вулиця Перейменована», який реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Андріян Захаров – російський архітектор. В Україні за його проєктами споруджено декілька будинків у Херсоні, Чернігові, на Полтавщині, а також Преображенський собор у Дніпрі. За законом, його ім’я підпадає під перейменування.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Василя Кука

«Перейменування вулиць під час війни як ніколи важливе, і воно є маркером, чому саме триває сьогодні російсько-українська війна. Росія, радянська влада, окупувавши наші території в минулому і сучасності, велику увагу приділяли саме перейменуванню. Зверну увагу, що зараз на окупованих рашистами територіях окупанти теж перейменовують наші вулиці на свій манір. Ці маркери окупаційна влада намагається вкласти в мізки місцевого населення, залишити свій «рускій слєд».

Ми мусимо очистити простір довкола нас у назвах вулиць від окупаційного рашистського сліду. Тому що ми маємо власну державу, власну історію, власну культуру і власну владу. Ми самі маємо сьогодні право вирішувати як будуть називатися наші вулиці – що це будуть вулиці з іменами українських героїв, що це будуть вулиці на честь українських подій, що це будуть вулиці, назви яких будуть давати самі українці, а не диктуватиме чужинець», – зазначила, кандидатка історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована». Зупинка – вулиця Конотопської битви

Насправді важливо, щоб назви вулиць змінювалися і підсвічували не російських, а саме українських діячів. Тож замість вулиці Захарова у Луцьку тепер вулиця Князя Романа.

Про цю історичну постать розповіла волинська дослідниця та історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко:

«Відомий український історик та політичний діяч Михайло Грушевський ставить постать Романа Мстиславовича на рівні із такими видатними правителями як Володимир Великий та Володимир Мономах. Князю Роману вдалося об’єднати велику територію Галицького та Волинського князівства і створити могутню державу, яка стала прообразом майбутньої України. У літописних джерелах його згадують як дуже талановитого державотворця, а також мудрого і відважного полководця. Військовий талант хлопця був помітний уже в 17 років. Тоді він себе проявив як мужній воїн і брав участь у відомих битвах та походах.

Читати ще: Росія хотіла переписати історію Галицько-Волинської держави. У відомому YouTube-проєкті «Реальна історія» розвінчали міфи

Впродовж життя йому вдалося здійснити переможні походи проти половців у кінці XII століття та на початку XIІI століття. У 1203 році князь Роман підкорив Київ і князював там з 1203 по 1205 рік. Також в історію він увійшов як вмілий дипломат, адже йому вдалося налагодити важливі тісні зв’язки із Візантією, Угорщиною та папським престолом. Коли він створив Галицько-Волинське князівство, то у 1199 році туди увійшли такі території як місто Перемишль, Звенигород, Теребовль, Галич. А також Белз, Берестя, Пересопниця, Дорогобуж, Шумськ та Луцьк.

Після смерті Романа залишилося двоє синів: Данило – майбутній король Данило Галицький та Василько. Також важливо сказати, що за період свого правління Роман Мстиславович здійснив багато різних важливих реформ, а також він припинив боярське свавілля і розбудовував свої володіння. Було тоді побудовано багато нових міст, доріг та укріплень, які робили його державу досить могутньою».

Читати ще: «Луцьк, вулиця Перейменована»: історія вулиці імені сучасного Героя Сергія Климчука

Створена Князем Романом об’єднана могутня держава стала прообразом майбутньої України. Ми маємо пам’ятати історію. І названа на честь такого діяча вулиця – ще один спосіб нагадати нам про те, як формувалася Україна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus