USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

Лучанин вирощує у теплиці 54 сорти томатів

12 Червня 2024 06:20
Майже 30 років лучанин Юрій Сирота займається вирощуванням помідорів. Цього року на своїй ділянці господар висадив 54 сорти томатів.

Суспільному 66-річний чоловік розповів про основні помилки, які роблять люди при вирощуванні помідорів, та невибагливі сорти томатів, які ще не здобули популярності на Волині.

Зі слів Юрія Сироти, у теплиці прямокутної форми розміром 5×10 метрів томати вирощує багато років. Перед висадкою в ґрунт розсада має дозріти мінімум впродовж 55 днів. Розповідає: вдається висадити орієнтовно 200 кущів, кожен із яких дає 3-4 кілограми.

«Для того, щоб виростити помідори, їх треба насамперед любити. Помідорів вистачає і закрити, і наїстися, і соків зробити. Приблизно пів тонни помідорчиків можна спокійненько зібрати із такої площі. Щоб був урожай, то він починається із насінинки, насінинку треба відібрати, продезінфікувати», – говорить чоловік.
Читати ще: «Коли сумно на душі, то йду з ними говорити»: 77-річна лучанка вирощує майже 400 сортів ірисів

Юрій Сирота розповів: розсаду слід висаджувати мінімум на 10 сантиметрів глибини, адже 5 сантиметрів – це природна мульча, а шар землі, багатий на поживні речовини, розташований на глибині 20 сантиметрів.

«Для того, щоб знати, як посадити помідора, треба знати його будову. Він складається з кореня, листочка стебла, і я ще називаю горла і чуба. При посадці помідора однозначно два листочки нижніх ми знищуємо, можна навіть третього він лишнім буде», – зазначив господар.
Зі слів 66-річного лучанина, висаджувати розсаду томатів можна в землю, яку перекопали, удобрили та підготували ще з осені. Він додав, що перекопувати ділянку під овочі можна раз на рік чи один раз на три роки, якщо передбачається внесення таких добрив, як-то компост, гній, перегній.

Читати ще: «Хотіла скуштувати»: волинянка, яка сім років вирощує спаржу, розповіла про власну справу

Цьогоріч у Юрія Сироти є 54 сорти помідорів: 22 сорти районовані та 32 нових сорти, де є 12 нових сортів томатів «Гном».
«У цьому році я взяв 12 сортів «Гном», про які мало хто знає, що це за помідори. Це помідор, який не потребує такого догляду, як звичайний помідор. Він чималенький, потребує пасинкування. Сам себе формує», – сказав лучанин.

Часте підживлювання томатів, говорить чоловік, шкодить майбутньому врожаю: усі поживні речовини замість плодів йдуть у листя.
«Коли його (томат, – ред.) часто будете підживлювати, він буде штабний, великий, зелений, жирний, урожаю не дасть. Підживка помідорів: зацвіла кисть нижня – підлив, зав’язалася – підлив, дозріла кисть підлив і достатньо. Підливається помідор до літра під рослинку», – сказав господар.

Кущів томатів у випадку необхідності потрібно оприскувати від фітофтори – захворювання садових культур.

«Я беру старий, дідівський препарат – це бордоська суміш: 100 г мідного купоросу, 100 г негашеного вапна, змішав, зробив. Якщо помідори кропити, то не можна їх ходити й фарбувати. Окроплювати його треба по землі і старатися, щоб воно попало під листочок», – сказав лучанин.
Юрій Сирота додав, що найголовніша заповідь для томатів – це мульча, котра не лише покращує якості ґрунту, а й захищає плоди до їхнього повного дозрівання.

«Якщо замульчувати помідор, то фітофтора, грибки, спори фітофтори практично не пробивають мульчі. Вони піднімаються в мульчу і там гинуть», – додав лучанин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus