USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Лідери ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу на наступні п’ять років

28 Червня 2024 08:43
Глави держав та урядів Європейського союзу дійшли згоди щодо розподілу посад у блоці на наступний політичний термін.

Про це повідомляє з Брюсселя кореспондент Європейської правди.

Обговорення розподілу посад відбулося на робочій вечері під час засідання Європейської ради (саміту ЄС). Після дискусії, що тривала близько години, лідери офіційно схвалили призначення топ-посадовців, кандидатури яких раніше було погоджено на робочому рівні.

Саміт затвердив кандидатуру Урсули фон дер Ляєн від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) для призначення на посаду президентки Європейської комісії на другий п’ятирічний термін.

Читати ще: Новим генсеком НАТО став Марк Рютте

Остаточно її затвердять на посаді у разі позитивного голосування в Європейському парламенті, що відбудеться 18 липня. Фон дер Ляєн має отримати як мінімум 361 голос на підтримку, її шанси на успіх оцінюють як високі. Коаліція правоцентристів, лівоцентристів та лібералів у новому скликанні ЄП матиме близько 400 голосів, хоча є імовірність відмови частини євродепутатів від підтримки президентки.

Президентом Європейської ради стане Антоніу Кошта від соціал-демократів, якого лідери погодилися призначити на два з половиною роки, після чого можливе його перезатвердження на такий самий термін. Донедавна Кошта був очільником уряду Португалії.

Читати ще: В уряді спростовують намір ЄС встановити мита на яйця і цукор з України

Очільницею дипломатичної служби ЄС, тобто Високою представницею ЄС з безпекової та зовнішньої політики на наступні п’ять років стане Кая Каллас, нині прем’єрка Естонії.

Це перше в історії ЄС призначення на цю посаду кандидата зі Східної Європи. Каллас обійме цю посаду за квотою лібералів. У партії Каллас вже думають, як обирати їй заміну на чолі естонського уряду.

Читати ще: Україна підписала безпекові угоди ще з двома країнами ЄС

Очікують, що президенткою Європарламенту на новий термін буде перезатверджено Роберту Метсолу, яка, як і фон дер Ляєн, представляє групу ЄНП. Це рішення, втім, лишається за Європарламентом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus