USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Країни Балтії до 7 серпня повідомлять Росію про відключення від спільної енергосистеми

10 Червня 2024 23:38
Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив про відсутність перешкод для країн Балтії для синхронізації енергосистеми із європейською у лютому 2025 року, повідомлення про відключення від спільної з РФ і Білоруссю енергосистеми відправлять в Москву до 7 серпня.

Про це повідомляє Postimees, передає Укрінформ.

«Прогрес справді відповідний, темпи відповідні, і ми не бачимо серйозних перешкод для відправки листа на початку серпня і початку виходу з БРЕЛЛ у лютому спочатку у тестуванні (роботи без електрики з РФ та Білорусі – ред.), а потім уже шляхом підключення до мереж континентальної Європи», – сказав Крейвіс.

За його словами, текст листа про непродовження контракту про БРЕЛЛ (енергокільце Білорусь-Росія-Естонія-Латвія-Литва) вже узгоджено мережевими операторами країн Балтії. За умовами договору про його непродовження необхідно повідомити не пізніше 7 серпня, тобто за пів року до початку відключення від російської електросистеми та синхронізації з європейською.

Читати ще: Литва заохочує українців на роботу безплатним житлом і відсутністю мовного бар’єра

РФ не коментує плани країн Балтії, але 2019 року міністр енергетики РФ Олександр Новак заявляв, що Москва готова підтримувати співпрацю і після виходу країн Балтії зі спільної енергосистеми.

4 червня енергокомпанія Elering повідомила про завершення будівництва на підстанції Віру під Нарвою третього і останнього синхронного компенсатора, необхідного для незалежного управління енергосистемою країни та виходу з енергокільця БРЕЛЛ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus