USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Литва заохочує українців на роботу безплатним житлом і відсутністю мовного бар'єра

8 Червня 2024 06:18
Роботу в Литві від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну знайшли вже 32,4 тис. громадян України зі статусом тимчасового захисту з майже 86 тис. зареєстрованих у Міграційній службі Литви.

У цій країні готові працевлаштувати ще більше українців у зв’язку з очікуваним ростом економіки цьогоріч на 1,6% та низьким рівнем безробіття, передає Укрінформ з посиланням на Міграційну платформу EWL.

Як підкреслюється, кількість вакансій з початком сезонних робіт у квітні для громадян України у Литві значно зросла. Наразі кількість пропозицій роботи для громадян України, зареєстрованих у службі зайнятості становить майже дві тисячі. Литва потребує працівників у багатьох галузях, особливо у промисловому виробництві, на будівництві, у сферах охорони здоров’я та готельно-ресторанному бізнесі.

Литовські роботодавці пропонують українцям без знання мови і досвіду роботи працевлаштування на підприємствах автомобільної галузі та харчової промисловості із зарплатою 900 євро нетто (39,4 тис. грн). Потім за рахунок бонусів і премій зарплата зростає по деяких вакансіях до 1300-1500 євро нетто (57-65,7 тис. грн).

Читати ще: У Литві хочуть призивати юнаків до армії одразу після школи

«Литовський ринок праці насичений різного роду вакансіями для українців. Литва залишається однією з країн, де найлегше працевлаштуватися громадянам України.

Це можна зробити за один день на основі тимчасового захисту або гуманітарної візи. Також для працівників надають житло безплатно або за невисоку доплату. І часто це житло готельного типу у великих містах і передмістях, оскільки там розташовані підприємства», – зазначила керівниця міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко.

За словами Нестеренко, на підприємствах почали працевлаштовувати перекладачів для українських працівників та прописують робочі інструкції українською. Крім того, що часто можна порозумітися російською з огляду на те, що цю мову знають у Литві.

Зазвичай литовські роботодавці надають перевагу тим, хто планує працювати більше ніж три місяці. Вони зацікавлені у тому, щоби громадяни України залишалися працювати протягом тривалого часу. Натомість є також і сезонні роботи на 1,5-2 місяці.

Для легалізації і роботи в Литві громадяни України мають отримати статус тимчасового захисту. Він дає право на роботу і проживання в країні на один рік з можливістю продовження. Його надають тим, хто на момент повномасштабного вторгнення (саме 24 лютого 2022) перебував в Україні. Альтернативний варіант – гуманітарна віза, процедура отримання якої також не є складною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
34 Показати IP 8 Червня 2024 10:20
Всі дбають про добробут своїх держав, про кваліфікованих працівників у різних сферах, а у нас скоро не залишиться нормальних сантехніків, лікарів і так далі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus