USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.58

«Коли сумно на душі, то йду з ними говорити»: 77-річна лучанка вирощує майже 400 сортів ірисів

4 Червня 2024 08:10
Лучанці Арині Новіковій – 77 років. На своїй присадибній ділянці жінка вирощує понад 400 сортів ірисів. Частину квітів селекціонує разом із донькою.

Як розповіла жінка Суспільному, вирощує іриси вже 15 років.

«Квіти для мене – як діти. Коли сумно на душі, то завжди йду з ними говорити. Люблю квіти, і вони мене теж», – розповідає жінка.

За п’ять років жінка назбирала різні сорти ірисів: французькі, американські, карликові кучеряві та «бородаті». Разом із донькою Арина Новікова селекціонує нові сорти, частині із них, розповідає, що ще навіть назви не придумали. А щоб не загубитися між квітами та їхніми сортами, то намагається їх висаджувати за алфавітом.

Читати ще: «Хотіла скуштувати»: волинянка, яка сім років вирощує спаржу, розповіла про власну справу

«От рядок, записую кожної квітки назву. Кожен сорт, щоб ішов окремо. Він зареєстрований, є весь його опис. Варіацій тонів в ірисів, що в ніякої квітки не знайдеш», – говорить жінка.
Перші сорти ірисів Арина Новікова купувала та виписувала з газет. Нині вже сама ділиться своїми сортами. Каже, що доглядати за ірисами неважко: головне весною уважно проглянути квіти, щоб не пригнили, а якщо є зіпсовані частини, то їх потрібно вчасно підрізати.

«Дерев’яним вугіллям душу, окалину дерев’яну, що в грубці горить, і присипаю зіпсований ірис, він вже далі не буде псуватися. Після того, як вони перецвіли, треба позривати квітконоси, і залишити їх в спокої до осені. Осінню пішла, позрізала листя, щоб воно не лежало, не гнило, і все», – каже жінка.
Головна порада тим, хто хоче вирощувати іриси від Аріни Новікової – не переливати квіти водою. Жінка розповідає, що іриси люблять, коли сухо.

Читати ще: Колекціонерка городніх культур з Луцького району вирощує 74 сорти томатів

«Селекція – то дуже цікаво. Зав’язується коробочка, в ній буде насіння. Посіяла. Щоб зійшло, треба два роки, бо воно ж росте, потім випускає квіти. Чим ми дивувалися? Що в тій коробочці не буде те, що ти там схрестив. А кожна квітка, кожна зернинка буде іншого кольору», – говорить селекціонерка.

Свої квіти Арина Новікова називає витворами природи «от-кутюр». В її квітнику також ростуть півонії, троянди та кущі лаванди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Знаю Показати IP 5 Червня 2024 20:45
Поїдьте в село Колодеже Горохівського району до Лідії Шульги. Ото квітникарка! !!!Там не тільки іриси, там яких тільки квітів немає!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus