USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Кладовище для тварин: як у Луцьку поховати домашнього улюбленця

24 Червня 2024 06:48
Як захоронити тварину після смерті? Яка служба може допомогти? Насправді, це проблема. Хоронити тварин у землю на Волині офіційно заборонено.

Тому, наприклад, лучанка Ірина Гарбарчук відвезла свою кицьку у крематорій аж до Києва, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Кішка Ірини Клеопатра померла рік тому, після місяця лікування в лікарні Львова. Для Ірини важливо було похоронити її як належить. Тож везла вже неживу домашню улюбленицю всю дорогу на руках у спеціальній коробці.

До речі, поштою перевозити тварин, які померли, категорично заборонено.

За кремацію кота в Києві жінка заплатила близько двох тисяч гривень.

У Луцьку знімальна група знайшла імпровізоване кладовище для тварин. Воно розташоване під мостом на Ківерцівській. Тут можна побачити іграшки для тварин і навіть фото улюбленців. Однак насправді таке кладовище не має права існувати.

«Правилами благоустрою нашого міста заборонено захоронення тварин у ґрунт», – коментує очільниця комунального підприємства «Ласка» Оксана Богданюк.

Експерти згадують, що на Волині свого часу були спеціальні місця для захоронення тварин. Однак це не стосувалося домашніх улюбленців. Вони мали іншу специфіку і їх закрили майже 15 років тому.

«Колись були спеціально відведені худобомогильники, ще, можна сказати, в радянські часи, коли було велике поголів'я тварин, колгоспи. І, звичайно, був природний падіж. Тоді були спеціально відведені місця для таких могильників», – говорить представник Держпродспоживслужби в області Сергій Войтюк.

На Волині таких худобомогильників було майже 300. Зараз же для підприємств, які займаються тваринництвом, існує певна схема поховання.

«Усі підприємства, які займаються вирощуванням або реалізацією птахівництва чи тваринництва, повинні заключати договори з утильзаводами і передавати всю продукцію на переробку», – додає Сергій Войтюк.

Якщо тварина гине від інфекції, її спалюють на місці смерті.

«На глибині двох метрів вони спалюються. І місце, де лежав труп, обробляється дезінфекційним розчином», – пояснює Сергій Войтюк.
Читати ще: На Волині завершили вакцинацію диких тварин від сказу

А як бути звичайним людям, які тримають домашніх улюбленців, сприймають їх як членів родини і врешті стикаються з сумною проблемою захоронення? Як варіант – їх можна привезти до комунального підприємства «Ласка». У них є договір зі спеціальним заводом у Жовкві, який утилізує померлих тварин.

«Утилізація котика коштує приблизно 165 гривень, собачки до 20 кілограмів – 440 гривень», – каже очільниця комунального підприємства «Ласка» Оксана Богданюк.

На підприємстві є спеціальна морозильна камера, де зберігають усі рештки – навіть бездомних тварин.

«Однією з функцій нашого підприємства є збір решток тварин на вулицях міста. Тобто якщо тваринка загинула на вулицях міста, до нас телефонують мешканці й ми забираєм її рештки», – інформує Оксана Богданюк.

Тож питання, як похоронити домашнього улюбленця, дійсно непросте. Є два легальні варіанти: віддати тваринку в «Ласку», яка відвезе її на утильзавод, або подбати про кремацію в іншому місті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Смерть Показати IP 24 Червня 2024 07:42
ЯКЩО СОБАКУ ХРИСТИЛИ ТО ТРЕБА ХОРОНИТИ З ПОПОМ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus