USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

Хто має платити компенсацію за ДТП біля Луцька: страхова чи винуватець аварії?

Сьогодні 07:17
Їхав на роботу, пішов на обгін і спричинив ДТП: на зустрічній смузі зіткнувся з автомобілем. Волинянин повністю визнав свою вину, але тепер судиться за те, хто ж має відшкодовувати потерпілому шкоду: він чи страхова компанія.

ДТП сталася у грудні минулого року дорогою з Жидичина до Луцька, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я їхав за авто, воно пішло на обгін. Я їхав на обгін так само. Справа була заповнена машинами смуга, не було кишені, щоб сховатися», – пригадує Максим.

В аварії постраждав водій зустрічного автомобіля: він отримав перелом. Максим повністю визнав свою вину. Йому присудили один рік іспитового строку, а ще суд першої інстанції зобов’язав виплатити потерпілому 100 тисяч гривень моральної шкоди. То мала би платити страхова компанія, каже захисниця чоловіка.

«Оскільки цивільно-правова відповідальність цього автомобіля була застрахована, то страхові відшкодування має виплачувати безпосередньо страхова компанія в межах страхового відшкодування за шкоду, заподіяну майну, а також за шкоду, заподіяну життю і здоров’ю. Однак позивач у цивільному позові звернувся безпосередньо до мого підзахисного», – коментує захисниця Оксана Макара.

100 тисяч гривень моральної компенсації сторона захисту вважає надто великою сумою. Сам обвинувачений каже, що сплатив понад 10 тисяч гривень.

«З фіскальних чеків на допомогу потерпілому, на медикаменти було оплачено 10 тисяч. Якщо потрібно, то можу цей чек надати. За лікарню платив. 10 тисяч платив і ще окремо платив кілька тисяч», – запевняє Максим.
Читати ще: За два вибиті зуби – 154 тисячі компенсації: як волинський водій наразився на кримінал

Потерпілий Сергій раніше просив призначити покарання на розсуд суду: «Мені не платили тих 10 тисяч. Це заплатили за лікування. Я не знаю, куди він платив. Мені тільки дали на лангет. Це всенька допомога. Я їздив у страхову, писав заяву, щоб мені відшкодували за ремонт авто. З мого боку все було зроблено правильно».

«Сторона захисту стверджує, що потрібно було стягнути в розмірі страхового випадку зі страхової компанії, а решту, якщо в розмірі задоволеного цивільного позову, – з обвинуваченого. А оскільки суд не розібрався, то просить призначити новий розгляд у порядку цивільного судочинства. Покарання обвинуваченому сторона захисту не оспорює. Оце суть», – каже суддя Волинського апеляційного суду Віталій Денісов.

Прокурор Роман Грицюк зауважує, що раніше обвинувачений визнавав цивільний позов: «Сторона захисту в судовому засіданні не клопотала про залучення як цивільного відповідача страхової компанії. Натомість обвинувачений повністю визнав цивільний позов у частині стягнення матеріальних збитків. І вважаю, що суд правильно визнав цивільний позов на підставі тих доказів, які було надано, зокрема потерпілим».

Колегія суддів вирішила скасувати вирок у частині цивільного позову й повернути справу на новий розгляд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus