USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.55 10.67

Інтернет-шахрайство: фахівці розповіли, як волинянам не потрапити до рук аферистів

Сьогодні 08:12
Війна не заважає шахраям виманювати гроші в українців та вигадувати для цього нові схеми. Навпаки – воєнні часи дозволили їм урізноманітнити свої інструменти.

Розглянемо кілька варіантів. Наприклад, вам пропонують узяти участь в інтернет-голосуванні. Але щоб підтвердити свій голос, просять ідентифікувати особу через банк. Як тільки користувач проходить ідентифікацію, його дані вже крадуть, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Люди дають код доступу, переходять за посиланням. У результаті шахраї, якщо в людини немає двоетапної перевірки на соцмережі чи мобільний банкінг, отримують повноцінний доступ, починають за допомогою спеціального програмного забезпечення робити розсилку знайомим, просячи допомоги: наприклад, хтось потрапив в аварію, дитина захворіла. Залишають картковий рахунок і суму, яку необхідно скинути», – розповів оперуповноважений ВПК у Волинській області ДКП НП України Юрій Кухарчук.

Не менш поширеною є схема, коли шахраї телефонують вам, представляючись працівником банку, і просять назвати певні дані. Так зловмисник може отримати повний доступ до вашого банкінгу.

Читати ще: Оренда житла та «виплата» допомоги: 13 волинян втратили через шахраїв пів мільйона гривень

«Використовують мобільний банкінг. Якщо на банківській картці наявна недостатня сума, якою шахрай хотів би заволодіти, він бере кредитні кошти. Створює електронну кредитну картку, підвищує ліміт до максимуму, який банк може дозволити, і цими коштами починає розпоряджатися», – прокоментував Юрій Кухарчук.

Ще одна схема: вам надходить повідомлення, що застосунок вашого банку не працює і потрібно завантажити новий. Далі шахраї надсилають фішингові посилання на завантаження програми буцімто з офіційного чат-бота в одному з месенджерів. Таким чином аферисти отримують авторизаційні дані клієнтів банку. Потім зловмисники просять потерпілих назвати комбінацію символів, що надійшли в СМС-повідомленнях чи через дзвінки від справжньої служби підтримки банку, завдяки чому отримують доступ до інтернет-банкінгу громадян і викрадають кошти.

«Люди не достатньо добре обізнані в інтернет-просторі та застосунках. Якщо чогось не знаєте, підійдіть у будь-який підрозділ поліції, до фахівців кіберполіції або до будь-якого відділення банку. Самостійно будь-яких дій із мобільним банкінгом, якщо не впевнені, краще не робити. Якщо телефонують нібито з банку, то краще не підняти слухавку, ніж підняти і натиснути якусь цифру», – розповів Юрій Кухарчук.
Читати ще: «Встановіть новий застосунок вашого банку»: кіберполіція попереджає про підступну шахрайську схему

У кіберполіції пояснили, чому громадяни так часто потрапляють на гачок шахраїв.

«Якщо ви йдете вулицею і до вас підходить людина, яка представляється працівником банку й просить переказати їй кошти чи назвати свій пароль, ви їй відмовите та підете далі. Але коли людина пише вам в інтернеті, ви чомусь їй довіряєте», – звертає увагу Юрій Кухарчук.

Щоб запобігти вчиненню інтернет-шахрайств, кіберполіція часто проводить різноманітні заходи для ознайомлення громадян. Це стосується і молодого покоління, і старших людей.

Також задля убезпечення громадян від фішингу в інтернеті кіберполіція створила телеграм-бот. Якщо ви виявили підозріле посилання в інтернеті або ж стали жертвою шахраїв, дійте за наступною інструкцією.

«Вам необхідно перейти в телеграм-канал BRAMA і надіслати підозріле посилання. Працівник поліції вам автоматично відпише, що ваше посилання отримано, буде розглянуто і в подальшому заблоковано», – наголосив Юрій Кухарчук.

Отож, будьте обачними, не переходьте за підозрілими посиланнями в інтернеті та не повідомляйте жодним стороннім особам свої особисті данні. Якщо ж ви таки стали жертвою шахрайства, то не зволікайте та звертайтеся одразу до правоохоронних органів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus