USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.58

Графіки вимкнення світла в телефоні: лучанин розробив зручний застосунок

4 Червня 2024 21:11
Луцький айтішник Олег Кулакевич розробив застосунок «СвітлоЄ». У ньому, як заявляє, набагато зручніше шукати свою адресу в чергах на відключення світла, які в українців діють уже понад два тижні. Винахід є зручним і безплатним.

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Близько місяця чоловік розробляв застосунок за чашкою кави й поміж людей. Ідея створити графіки світла в телефоні в нього з’явилася близько року тому. Згадує, як розробили алгоритм, завантажили в систему, але раптом через певний час світло перестали вимикати.

«Ми зраділи цьому, адже світло нам потрібно. Але не видаляли застосунок з App Store. Минув рік – світло знову вимикають. І тут розробка стає актуальною», – ділиться лучанин.

Читати ще: У Кабміні розповіли, кому точно не будуть вимикати світло під час обмежень

Взявся розробляти додаток, бо торік «Волиньобленерго» пропонувало дуже незручні графіки. Їх робили у PDF-документах. Шукати свою адресу з-поміж купи інших втомлювалися очі, щоразу треба було по-новому завантажувати файл.

«Ми націлилися допомогти людям отримати цю інформацію швидко, зручно і з допомогою інформаційної системи», – запевнив розробник.

Зараз же графіки «Волиньобленерго» змінили – їх можна побачити на сайті. Оновити застосунок було не важко. Тепер у телефоні тільки ваша адреса – і відразу видно години відключень. За два тижні існування застосунку розробили вже шість оновлень. Одне з них назвали «Добрий сусід».

«Це така можливість, коли ви перебуваєте вдома й у вас раптом вимкнули світло, але в графіках написано, що вимикати не повинні. Відповідно ви натискаєте в додатку «Повідомити про зміни». І про них дізнаються абсолютно всі, хто підписаний на цю адресу. Люди бачитимуть повідомлення, що кілька мешканців вказали на відсутність світла», – пояснив Олег Кулакевич.

Читати ще: Військові частини, ТЦК та оборонні заводи: уряд визначив, кому не вимикатимуть електроенергію

У «СвітлоЄ» можна додати декілька адрес, поставити питання та навіть подивитись, чи є на Волині повітряна тривога. І все – безоплатно.

Як це працює? Олегу достатньо було написати алгоритм, за яким тепер діє комп’ютер. Він сам стягує інформацію із сайту обленерго та розсилає користувачам. І вартувало це лише тисячу гривень. Їх витратили на оплату серверів, які обробляють інформацію.

«На перший день було витрачено 500 гривень, а далі ще 500 пішло на підвищення потужності», – акцентував програміст.

Заробітку немає: застосунок діє на волонтерській основі. Лучанин пояснив, що хотів зробити щось корисне для міста.

Найближчим часом користувачів «СвітлоЄ» чекають ще оновлення: хочуть зробити віджет, тобто спеціальне повідомлення, яке постійно є на екрані телефону з актуальною інформацією. Такі, наприклад, у багатьох показують погоду.

Читати ще: Тариф на електроенергію в Україні підвищили з 1 червня

Поки корисний застосунок можна завантажити тільки на айфони. Розробники чекають відповідь від компанії «Google», щоб скоро можна було скачати його і на андроїд.

Додаток показує графіки у Волинській області, але триває робота і щодо запуску в Рівненській.

«Якщо відгуки покажуть, що люди готові цим користуватись і воно їм потрібно, ми продовжимо розробку. Наразі цей фідбек дав нам космічну мотивацію далі розвивати застосунок та інші послуги», – резюмував Олег Кулакевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ще й досі Показати IP 4 Червня 2024 23:44
СвітлаНЕМАЄ для андроід-користувачів...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus