USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про ядерну безпеку України

12 Липня 2024 08:43
Генеральна Асамблея ООН ухвалила 11 липня українську резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС».

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, за документ проголосували 99 країн, проти – 9, утрималися – 60.

Представляючи на Генасамблеї проєкт, постпред України при ООН Сергій Кислиця, який виступив іспанською мовою, нагадав, що раніше у своїй резолюції від 23 лютого 2023 року Генасамблея, зокрема, закликала держави-члени «співпрацювати в дусі солідарності з метою подолання глобальних наслідків війни» для ядерної безпеки.

Також, за словами постпреда, Генеральна конференція та Рада керівників МАГАТЕ ухвалили низку резолюцій, у яких висловили занепокоєння нестабільною ситуацією з ядерною безпекою та захистом на ЗАЕС, закликали Росію вивести військовий та інший несанкціонований персонал зі станції, а також вимагали негайного повернення її під повний контроль України.

Однак Росія продовжує порушувати ключові принципи ядерної безпеки.

Крім того, питання радіологічної та ядерної безпеки нещодавно порушувалося на Саміті миру, що відбувся у Швейцарії, зазначив Кислиця.

Читати ще: Росіян, які хочуть вдарити ядеркою по Україні, стало більше. Опитування

Аби підтвердити та розвинути позицію Генасамблеї щодо загроз ядерній, пов’язаних з російською війною, Україна ініціювала ухвалення відповідної резолюції.

Документ повністю підтримує мандат МАГАТЕ щодо усунення ризиків для ядерної безпеки та захищеності під час збройного конфлікту й визнає важливість принципів агентства, які допоможуть гарантувати захист ЗАЕС.

Крім того, у тексті вітаються й заохочуються подальші зусилля гендиректора МАГАТЕ в цьому напрямку, зокрема шляхом продовження й посилення фізичної присутності місії агентства з підтримки та допомоги на станції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus