USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

Фінляндія, Канада та Польща дозволили Україні бити їхньою зброєю по території Росії

29 Травня 2024 22:02
Фінляндія, Польща та Канада, услід за Швецією та Великобританією, не встановлюють обмежень щодо застосування їхньої зброї Україною на війні з Росією.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що Гельсінкі не обмежували Україну в завданні ударів по території Росії фінською зброєю. Про це Валтонен сказала виданню Uusi Suomi, пише Бабель.

За словами Валтонен, країна, яка веде оборонну війну, може атакувати військові цілі на території країни-нападника, якщо це необхідно для самооборони.

«Фінляндія не встановила жодних конкретних обмежень щодо своєї матеріальної допомоги Україні, але припускає, що її [допомогу] використовуватимуть відповідно до міжнародного права», – сказала міністр закордонних справ Фінляндії.

Читати ще: Швеція представила найбільший пакет військової допомоги для України: до нього увійдуть літаки

Валтонен заявила, що Росія веде незаконну загарбницьку війну в Україні, тож Україна має право на самооборону згідно зі статтею 51 Статуту ООН.

«Сюди також входять атаки на військові цілі на території країни-нападника, які необхідні для самозахисту», – наголосила Валтонен.

Як передає Укрінформ, Україна може на власний розсуд обирати цілі для ударів наданою Канадою зброєю, сказала під час пресконференції у Стокгольмі сказала міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

«Канада не встановлювала обмежень для використання поставок зброї Україні, тож ми продовжимо працювати зі Збройними силами України», – відповіла Жолі на запитання про те, чи дозволяє Канада Україні завдавати ударів канадською зброєю по території Росії.

Вона додала, що обговорила це питання із главою МЗС Швеції Тобіасом Більстрьомом. «Звідси ми вирушаємо на зустріч міністрів НАТО, де, безумовно, порушимо цю тему», – зауважила міністерка.

За словами Жолі «Росія не має червоних ліній». «Тому в питанні оборони України ми маємо допомагати їм й продемонструвати, що попри все, що відбувається, будемо поруч», – підсумувала вона.

Варшава теж не висуває Києву жодних обмежень щодо застосування польської зброї на війні з Росією.

Про це в ефірі радіо ZET сказав заступник міністра національної оборони Польщі Цезарій Томчик, відповідаючи на запитання, чи польська зброя може застосовуватися по цілях в Росії, передає Укрінформ.

Як зазначив польський урядовець, Україна «має право захищатися так, як вважає за потрібне».

Він підкреслив, що країни Заходу повинні скасувати обмеження на застосування зброї, яка передається Україні.

Це питання стало предметом публічних дебатів після того, як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни-члени Альянсу розглянути питання про те, щоб послабити обмеження на удари по росії західною зброєю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus