USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Дзвін, схований в озері, чудотворна ікона і відьми: легенди волинського храму

11 Липня 2024 07:14
Успенський храм села Доротище Ковельського району зачаровує своєю історією та величчю. Тут стародавня дзвіниця, дзвін якої в часи Другої світової війни місцеві мешканці, за легендами, сховали в озері Доротищенському.

Сама мурована церква у стилі пізнє бароко була зведена ще в 1767 році, за часів панування на цій території Речі Посполитої, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Храм Успіння Пресвятої Богородиці був побудований у 1767 році на місці Георгіївської церкви. Це була дерев’яна церква, яка згоріла. Історія цього храму цікава. У роки Другої світової війни тут був госпіталь, у роки радянської влади – музей релігії та атеїзму», – пригадала директорка місцевого будинку культури Олена Місюра.

Читати ще: «Повстанці жили за сім кілометрів від нас», – волинянка про історію села на Ковельщині

У церкві є й нові ікони, зокрема вишиті місцевими майстрами, і старі. Найстародавніша – чудотворна Доротищенська ікона Божої Матері. Вона написана на полотні. Історики вважають, що цей образ може датуватися ХVІ століттям.

«Має чудотворну дію. Колись вона дуже лікувала хворих людей, але, кажуть, одного разу до неї підійшла пані зі сліпим собачкою і відтоді лик ікони почорнів. Ще одна версія: вона потрапила в пожежу, рама ікони згоріла, а сама Матір Божа залишилася неушкодженою, лише почорнів лик. Кажуть, що вона кілька разів була перепродана і переподарована, але все одно потрапляла в Доротище. Вона мандрувала-мандрувала, але поверталася сюди, на своє місце. Це Доротищенська ікона Божої Матері, яка має чудотворну дію», – розповіла Олена Місюра.
Читати ще: Село-привид на Волині: чому жителі покинули Барвінок

Ходять легенди, що цю ікону у ХVІІІ столітті власник сусіднього села віддав доротищенському священнику за борги. Нині місцеві мешканці вважають її оберегом. І сам храм – зразок оборонної церкви.

Також неподалік Успенського храму є місцина, оповита легендами.

«Біля церкви росли липи. Їх уже немає, їх зрізали. Там були широкі дупла. І кажуть, що туди зліталися на свій шабаш відьми. Така містична легенда є. Хто знає: де правда, а де вигадка», – сказала Олена Місюра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus