USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.60

Дуже рідкісне явище: біля «Вернадського» зазнімкували полярне сяйво

Сьогодні 12:37
Українським полярникам вдалося зафіксувати південне полярне сяйво поблизу наукової станції «Академік Вернадський».

У Національному антарктичному науковому центрі зазначили, що це явище можна побачити надзвичайно рідко через те, що Антарктика розташована досить далеко від південного магнітного полюса Землі.

Другою причиною є те, що біля наукової станції переважно хмарно, однак вже кілька тижнів була морозна погода та чисте небо.

«Щоб сяйво було видно біля «Вернадського», мають відбуватися сильні збурення магнітного поля Землі. Це буває нечасто. Приладами ми реєструємо такі події в геомагнітній обсерваторії.

Однак побачити сяйво очима і зафіксувати на фото – велика удача, за мої вісім зимівель це сталося чи не вперше. Бо здебільшого коли прилади показують значні зміни магнітного поля, то в нас або небо затягнуте хмарами, або ж літній період, коли майже весь час світло», – пояснює геофізик Юрій Отруба.

Читати ще: Полярники випустили першу україномовну енциклопедію про Антарктику

Науковці на приладах геомагнітної обсерваторії зафіксували бурю рівня К-8 за індексом Бартельса. Він описує відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу й може набувати значень від 0 до 9.

«На око воно виглядало як легка біла імла, трохи з рожевим відтінком. Але коли ми цю імлу сфотографували, то зрозуміли, що то і є сяйво, на фото проявилися зелений та фіолетовий кольори», – розказує геофізикиня 29-ї УАЕ Анна Соіна.

Знімки зробили вночі 12 серпня – тоді ж, коли в деяких регіонах України спостерігали північне сяйво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus