USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.45

Полярники випустили першу україномовну енциклопедію про Антарктику

8 Серпня 2024 23:38
Українські дослідники Антарктики створили першу масштабну україномовну енциклопедію про крижаний континент та свою участь у його вивченні. Книга називається «Антарктика: шість нарисів для тих, хто хоче знати більше» й розміщена у відкритому доступі на сайті НАНЦ.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

У виданні зібрано більшість інформації, яка наразі відома людству про Антарктику: географію, геологію, рослинний і тваринний світи. Окремі розділи присвячені історії відкриття та дослідження континенту, захисту його дивовижної природи. Звісно, є багато цікавого про станцію «Академік Вернадський» та роботу українців в Антарктиці.

Читати ще: Має тільки один берег: українські полярники розповіли цікаві факти про Південний океан

Унікальну книгу підготував колектив учених: керівники відділів НАНЦ Іван Парнікоза, Денис Пішняк та Андрій Федчук, а також учасники сезонних експедицій Сергій Кадурін, Ганна Євчун та Олександр Яровий. Науковими редакторами стали директор Центру Євген Дикий та очільниці відділів НАНЦ Оксана Пньовська й Анна Торгоненко.

«У далекому 1904 році, тобто рівно 120 років тому, побачила світ перша україномовна стаття Степана Рудницького «Дещо про Антарктиду». Нинішнє видання наших вчених продовжує цю справу. В новітній історії України вкрай бракує таких масштабних україномовних енциклопедій, і я дуже пишаюся, що одну з них створили саме фахівці Національного антарктичного наукового центру», – наголосив Євген Дикий.

Читати ще: Українські полярники показали, як горбаті кити «шпигують» в Антарктиці

Нині книга має лише онлайн-формат та доступна і для перегляду, і для завантаження в гарній якості.

«Над цим виданням ми працювали кілька років. Спершу готували окремі нариси на ту чи ту тему, потім доповнювали їх, підбирали ілюстрації, довідкові матеріали й зрештою об'єднали все в книгу. Вона призначена для широкого кола читачів, і ми дуже сподіваємося, що її використовуватимуть в школах, вишах, наукових установах, щоб покращити рівень знань про Антарктику», – відзначив Іван Парнікоза.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus