USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Дуда підписав закон про продовження допомоги українським біженцям у Польщі

10 Червня 2024 22:22
Президент Польщі Анджей Дуда 7 червня підписав зміни до спецзакону про допомогу українцям, які знайшли прихисток у Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це в понеділок повідомила канцелярія президента РП, передає Укрінформ.

Як зазначається, глава польської держави підписав закон від 15 травня 2024 року про внесення змін до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни та деякі інші акти.

Укрінформ раніше повідомляв, що Сейм 15 травня, а Сенат 22 травня проголосували за урядовий закон щодо продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування і допомоги українцям, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії.

Змінами до закону, ухваленого в березні 2022 року, передбачається, що соціальна допомога за програмами «800+» (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і «добрий старт» (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина шкільного віку ходить до польської школи.

Читати ще: Німеччина не буде примушувати українських біженців повертатися додому

В уряді Польщі пояснюють таке нововведення тим, що Польща є єдиною країною, де діє гібридна система освіти для українських дітей (близько 200 тис. українських дітей навчаються у польських школах, а інша частина перебуває в українській дистанційній системі освіти). У Польщі давно нарікають, що вони не можуть перевірити, яким чином ці діти навчаються, а тому запровадження такої вимоги розглядається як вирівнювання шансів усіх дітей на отримання базової освіти. В уряді РП вважають, що завдяки цьому положенню в польських школах з нового навчального року додасться 80 тис. українських дітей.

Іншим важливим нововведенням у законопроєкті про допомогу українцям є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі: з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього треба буде актуалізувати свої дані у базі PESEL UKR (польська ідентифікаційна система, UKR – призначена для українців), подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Водночас цей закон запроваджує нове правило підтвердження особи громадянина України, що претендує на отримання номера PESEL в Польщі. Зокрема, єдиним способом підтвердження особи вважатиметься пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Закон передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українських воєнних біженців у розмірі 300 злотих (75 дол.), а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування воєнним біженцям з України.

Після затвердження закону в Сеймі та Сенаті його має підписати президент. Документ має набути чинності в Польщі до 1 липня цього року.

Станом на сьогодні у Польщі продовжили до 30 червня дію попередньої версії закону, дія якого завершилася 4 березня.

Рада ЄС своїм рішенням продовжила тимчасовий захист для переміщених осіб з України до 30 вересня 2025 року.

У Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus