USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Друга річниця захоплення автобуса із заручниками у Луцьку: коли винесуть вирок Кривошу

22 Липня 2022 13:12
У Луцькому міськрайонному суді другий рік триває розгляд справи Максима Кривоша, який 21 липня 2020 року у центрі Луцька захопив автобус із 13-ма заручниками. Його обвинувачують за вісьмома статтями кримінального кодексу України.

Суспільне поспілкувалося зі стороною обвинувачення у справі Кривоша, представниками суду та психологом, який працював із заручниками.

Як і коли покарають Кривоша

Судово-психіатрична експертиза визнала Максима Кривоша осудним. Матеріали передали до суду в березні 2021-го. Їх об’єм – величезний, каже прокурор Вадим Старчук.

«Багато потерпілих, свідків: 10 свідків було допитано, значний об’єм письмових матеріалів, які досліджувались, 16 томів було зібрано. Суд присяжних в луцькому міськрайонному суді ретельно досліджує кожен доказ», – каже представник сторони обвинувачення.

Зі слів судді-спікера Вячеслава Покидюка, розгляд справи також пригальмувала війна. «Бойові дії, воєнний стан, значний проміжок часу не конвоювалися обвинувачені, тому такий на даний час довготривалий проміжок часу», – зазначив представник суду.

Наразі колегія суду досліджує більш як 20-годинні відеозаписи у справі. Суддя-спікер каже: розгляд справи – на завершальному етапі. Попереду – судові дебати. «Я думаю, найближчим часом буде логічне закінчення розгляду даної справи», – вважає Вячеслав Покидюк. Точної дати, коли Кривошу оголосять вирок, у суді наразі не називають.

Як розповів Вадим Старчук, за шістьма статтями Кривошу загрожує від двох до 15 років позбавлення волі: «Найтяжча стаття – посягання на життя працівника правоохоронного органу. Вона передбачає від 9 до 15 років позбавлення волі, або довічне позбавлення волі».

Зараз Максим Кривош – під вартою у СІЗО. Вину в інкримінованих правопорушеннях не визнає.

Читати ще: На суд – у білій пов'язці з написом «Не убий!»: у Луцьку продовжують розгляд справи терориста Кривоша

Психологічна допомога потерпілим

У справі потерпілими визнали 21 людину. Серед них – водій захопленого автобуса та 12 пасажирів, які майже пів доби провели поруч із озброєним Максимом Кривошем.

Психолог Антоній Мельник два роки тому працював із людьми, чиї родичі перебували у той момент в захопленому автобусі. «У них були панічні атаки, депресивні прояви глибокого ступору», – пригадує він.

Коли Кривош здався, Антоній Мельник працював зі звільненими. Спілкуватися з журналістами вони відмовилися. «В мене були клієнти, які зверталися досить тривалий час і ми проводили такий супровід. Вони не хочуть нікого бачити, не хочуть нікого чути і ця тема для них є табу», – каже Антоній Мельник.

Нагадаємо, вранці 21 липня 2020 року Максим Кривош захопив заручників та забарикадувався в рейсовому автобусі «Еталон» на центральній площі Луцька. Він здійснив два постріли в бік правоохоронців та кинув гранату, яка не здетонувала. Захоплений автобус їхав із села Красилівка до міста Берестечко. Невдовзі автобус оточили спецпризначенці, телефоном вони вели з чоловіком перемовини. Паралельно той розміщував дописи на своїх сторінках у соцмережах.

23 липня 2020-го Луцький міськрайонний суд обрав Кривошу міру запобіжного заходу – 60 діб тримання під вартою без права застави. Термін перебування у СІЗО продовжували вже декілька разів. За рік тримання під вартою обвинувачений двічі оголошував голодування.

Зі слів начальника Луцького СІЗО Сергія Киреєва, за рік тримання під вартою з близьких Кривоша відвідував лише рідний брат, який приносив продуктові набори.

Читати ще: «Зеленський на «ти» перший перейшов, я вже потім»: луцький терорист дав перше інтерв'ю після року в СІЗО

У лютому 2022 року Максиму Кривошу, обвинуваченому в тероризмі і ще у чотирьох статтях Кримінального кодексу України, Луцький міськрайонний суд продовжив термін тримання під вартою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Радувець Ларіса Показати IP 22 Липня 2022 14:03
Згадується цирково- показушний штурм автобуса, заручники найбільше перелякалися і постраждали саме від дій "асвабадітелей"! Терорист на вулиці стоїть,а тут "штурм" табуретки. Соромно за таких спеців.
Аваков Чорт до Радувець Ларіса Показати IP 22 Липня 2022 16:27
Так ще по телебаченню показали картинку неймовірно геройських дій правоохоронців.... яа потім появилось те відео з вікна
Анастасія Показати IP 22 Липня 2022 20:41
Сволочі влада, впаяти людині 15років за те,що хотів привернути увагу до знущання з тварин.Чого за вбивства, гвалтування, дтп під наркотиками відмазуєте від вироків серйозних різних покидьків? Чого зрадників держави довго розглядаєте, як то їх покарати? Що з тими потерпілими такого сталося? Стресу набралися? А коли діти і дорослі живих тварин катують, то ви їм штрафи смішні виписуєте? Шакали всі, і прокурори, і журналісти теж.
Джулія Показати IP 23 Липня 2022 16:05
"Найтяжча стаття – посягання на життя працівника правоохоронного органу. Вона передбачає від 9 до 15 років позбавлення волі, або довічне позбавлення волі». СЕРЙОЗНО??? Оце законодавство у нас :-(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus