USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Байден офіційно підтвердив обмін заручниками з Росією

Сьогодні 19:43
Президент США Джо Байден офіційно підтвердив, що між США, країнами Заходу та РФ відбувся обмін ув’язненими.

Про це йдеться в заяві Байдена на сайті Білого Дому, передає Укрінформ.

Загалом США звільнили 16 людей. Серед них – троє американських громадян і один власник американської грінкарти, які були ув’язнені в Росії: морпіх Пол Вілан, журналісти Еван Гершкович і Алсу Курмашева та дисидент Володимир Кара-Мурза.

Серед інших звільнених – п’ять німців і сім громадян Росії, які були політв’язнями: Ілля Яшин, Андрій Пивоваров, Олег Орлов, Олександра Скочиленко, Лілія Чанишева, Ксенія Фадєєва, Ріко Крігер, Кевін Лік, Демурі (Дітер) Воронін, Вадим Патрік Шебель та Герман Мойжес.

Угоду, яка забезпечила їхню свободу, Байден назвав «справжнім дипломатичним подвигом».

«Я вдячний нашим членам Альянсу, які стояли поруч з нами під час складних переговорів задля досягнення цього результату – в тому числі Німеччині, Польщі, Словенії, Норвегії і Туреччині. Це яскравий приклад того, чому життєво важливо мати в цьому світі друзів, яким можна довіряти і на яких можна покластися», – йдеться у заяві.

Байден додав, що сьогодні святкують повернення Пола, Евана, Алсу та Володимира і пам’ятають про всіх тих, хто все ще незаконно затриманий або утримується в заручниках по всьому світу.

Як повідомляли, в четвер, 1 серпня, відбувся масштабний, як пишуть світові ЗМІ, обмін в’язнями між Сходом і Заходом з часів холодної війни. Під час обміну більше десятка ув’язнених Кремлем були обміняні на росіян, утримуваних в США і Європі.

Читати ще: Молдова видворяє російського дипломата на тлі шпигунської справи

ЗМІ також оприлюднили список ув’язнених, яких обміняли Захід і Росія.

Найцінніший «кадр», якого Росія отримала на обмін, кілер з ФСБ Вадим Красіков. Він був виконавцем кількох замовних вбивств, зокрема бізнесмена Олександра Козлова в Карелії у 2007 році, бізнесмена Альберта Назранова у Москві у 2015 році, чеченського біженця Зелімхана Хангошвілі у 2019 році та інших.
Подружжя російських шпигунів Артема та Анни Дульцевих жило у Словенії, видаючи себе за громадян Аргентини на ім'я Людвіг Гіш та Марія Роза Майєр Муньос. Вони були затримані у Любляні наприкінці 2022 року.
27 лютого 2022 року агент ГРУ Павло Рубцов, який видавав себе за іспанського журналіста Пабло Гонсалеса, був затриманий Польщею на польсько-українському кордоні та звинувачений у шпигунстві на користь Росії.
Російський хакер Роман Селезньов був засуджений у США до 27 років тюремного ув'язнення за шахрайство з використанням комп'ютерних технологій і крадіжку персональних даних.
Бостонський суд у США 7 вересня 2023 року визнав винним в інсайдерській торгівлі російського підприємця Владислава Клюшина та призначив йому 9 років колонії.
У травні 2022 року суд у Норвегії звинуватив у шпигунстві співробітника Арктичного університету Тромсе і опублікував його повне ім'я - Михайло Мікушин, 1978 року народження.
Одного з учасників контрабандистської мережі «Сернія» Вадима Конощонка затримали в естонській Нарві у листопаді 2022 року, коли він своєю машиною віз контрабандні товари військового призначення до Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus