USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.53

Актуальна вистава про землю «Останній гречкосій»: новий театральний сезон у Луцьку відкриє постановка львівського режисера

Сьогодні 07:44
85-й театральний сезон, який стартує у вересні, Волинський облмуздрамтеатр відкриє новою виставою «Останній Гречкосій». Постановник – заслужений діяч мистецтв України Орест Огородник, знаний роботами в театрі Марії Заньковецької у Львові.

Разом із трупою волинського театру на сцені гратимуть актори з інших театрів України, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Виставу «Останній Гречкосій» волинський драмтеатр імені Тараса Шевченка мав намір показати на своїй сцені ще 14 років тому, але тоді не судилося.

«Першим, хто її читав із директорів, був пан Береза (колишній директор волинського драмтеатру Богдан Береза, – ВН). І ми з ним тоді відразу говорили про можливість постановки цієї вистави буквально на наступний сезон, але сталося так, що пан Богдан захворів», – пригадує режисер Орест Огородник.

Невдовзі театр втратив директора, а разом із ним – можливість показати глядачам виставу режисера Ореста Огородника в Луцьку.

«Останній Гречкосій» відтоді понад 200 разів був зіграний на сценах Львова та Ніжина. І ось нарешті буде в Луцьку.

«Чесно кажучи, для мене було приємним сюрпризом, коли пан Сергій (директор драмтеатру імені Тараса Шевченка Сергій Скулинець, – ВН) до мене подзвонив. Каже: я директор театру, чи не могли би ми з вами співпрацювати? Я відповів, що могли би. Ми поговорили, обрали матеріал, зупинилися на «Останньому Гречкосії». Ця тема в наш час війни набула зовсім іншого актуального значення і розвернулася навіть із нової сторони», – наголошує режисер Орест Огородник.

Співпраця між львівським і волинським театрами знову на часі. Її результати вже помітно на сцені театру імені Тараса Шевченка під час репетицій вистави.

У головній ролі – волинянин Петро Савош. Окрім нього, в «Останньому Гречкосії» гратиме народний артист України з львівського театру Януш Юхницький.

«Отримав запрошення від директора, адміністрації театру спробувати свої сили в цій постановці, яка для мене дуже вагома», – каже Петро Савош.

Читати ще: Актор волинського театру святкує 70-річний ювілей

«Я потрапив у такий гарний, потужний, міцний колектив, що можна просто позаздрити, який у Луцьку є талановитий колектив. Що актор – то талант», – наголошує Януш Юхницький.

За словами режисера-постановника Ореста Огородника, у виставі задіяли весь склад акторів театру, а це понад 30 артистів.

«Останній Гречкосій» – вистава про землю як символ нації, землю як складову формування держави і державності.

«Зараз, в часи агресії Росії стосовно нашої землі, коли зовнішній ворог хоче цю землю забрати, вистава набуває зовсім інших відтінків і смислів», – наголошує Орест Огородник.
Читати ще: Волинський драмтеатр прем'єрою відкриє ювілейний 85-й сезон

Нові відтінки вкрай важливо показати в кожній деталі, і в одязі зокрема. Спільно з режисером-постановником пліч-о-пліч працює художник по костюмах.

«Я отримую задоволення від того, що можу спілкуватися і розмовляти однією мовою з людиною творчою і фахівцем. Тоді легко і просто. Тоді хочеться працювати і створювати щось», – коментує художниця по костюмах Наталія Градиська.

Створювати нове під керівництвом режисера зі Львова намагається й асистент Ореста Огородника Владислав Маціюк.

«Усі працюють, як один механізм – злагоджено. Тому має бути якісний і хороший продукт», – каже він.

Вистава буде актуальна для молоді, дітей старшого шкільного віку та всіх, хто називає себе українцем і розуміє ціну землі як території. Побачити виставу «Останній Гречкосій» волиняни зможуть із середини вересня на сцені волинського театру імені Тараса Шевченка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus