USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

CNN оприлюднив відео страти росіянами полонених військових біля Покровська

Сьогодні 20:13
Кількість страт російськими загарбниками українських військових, які здалися в полон, зростає, повідомляє телеканал CNN.

Як передає Укрінформ, CNN оприлюднив відео невідомих раніше фактів убивств українських військових, що здалися у полон. За інформацією телеканалу, останній випадок стався минулого тижня на Покровському напрямку.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством через імовірний розстріл окупантами трьох українських солдатів під час здачі в полон на Покровському напрямку.

Про це повідомляють Донецька обласна прокуратура та Офіс генерального прокурора.

За попередніми даними, опівдні 27 серпня 2024 року Збройні сили РФ вчинили атаку з використанням БпЛА на одну з позицій Збройних сил України в Покровському районі. Від скинутого на укриття українських захисників запалюваного боєприпасу виникла пожежа.

Окупанти обійшли палаючу позицію з трьох боків та під час подальшого бойового зіткнення один із чотирьох військових ЗСУ отримав тяжке поранення. Його побратими, перебуваючи в оточенні й під щільним вогневим контролем ворога, були вимушені здатися в полон.

Читати ще: Росіяни розстріляли трьох українських військовополонених на Торецькому напрямку

Військовослужбовці вийшли з пошкодженого укриття і встали на коліна, тримаючи руки за головою. У цей час російські штурмовики відкрили по них вогонь на ураження. Стосовно подальшої долі пораненого дані уточнюються.

Проводиться низка слідчих дій, спрямованих на встановлення усіх обставин вказаної події.
Джерела в українській воєнній розвідці надали CNN список із 15 випадків страт полонених з листопада 2023 року, більшість з яких підтверджені відео з безпілотників та аудіоперехопленнями.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив CNN, що його відомство розслідує 28 таких інцидентів з початку війни, в яких загалом загинули 62 українські військовослужбовці.

В українській прокуратурі повідомили CNN, що вважають ці вбивства воєнними злочинами і частиною організованої політики Кремля.

«Якщо військовополонені здаються, якщо вони показують, що вони здаються, якщо вони без зброї в руках, то розстріл без належного засудження є воєнним злочином», – заявив CNN Костін.

За словами генпрокурора, такі злочини були скоєні в різних областях України різними підрозділами, що дає Україні «можливість стверджувати, що така політика організована Кремлем. Це наказ конкретних командирів».

Український посадовець, який надав відео зйомки Покровська з безпілотника, заявив, що його підрозділу відомо про численні подібні випадки на передовій, які ще не були оприлюднені та розслідувані.

Декілька російських військовослужбовців уже постали перед судом за звинуваченнями у таких вбивствах, у тому числі один – у Запорізькій області. Прокуратура оприлюднила кадри з безпілотника, які підтверджують, що в січні росіянин застрелив українського військового, коли той вийшов з піднятими руками з окопу біля Приютного.

Українська розвідка також передала CNN аудіозаписи перехоплених наказів російського командира з позивним «Турк» своєму підлеглому на полі вбити полонених.

Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових страт, страт без судового розгляду чи свавільних страт доктор Морріс Тідбол-Бінц відвідав Україну у травні на запрошення Києва, зокрема для вивчення повідомлень про позасудові вбивства під час бойових дій, ззаначається в повідомленні.

Слідче джерело в ООН поінформувало CNN, що деякі з очевидних страт українських солдатів були предметом їхньої перевірки. «Їх багато. Є закономірність. Вона передбачає щонайменше схвалення або наказ не давати пощади», – сказав співрозмовник телеканалу, маючи на увазі практику вбивати полонених.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus