USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Bellingcat підтвердив: «Охматдит» вразила російська ракета Х-101

10 Липня 2024 10:07
Аналітики Bellingcat, а також експерти з ядерної зброї та ракетних технологій підтвердили раніше оголошений висновок СБУ – дитячу лікарню «Охматдит» 8 липня вразила російська крилата ракета Х-101.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Bellingcat.

Аналіз, проведений Bellingcat із використанням відеоматеріалів із соціальних мереж, а також 3D-моделі ракети, вказує на те, що боєприпаси є російською крилатою ракетою Х-101. Цей висновок збігається із думкою експертів, зокрема докторанта Університету Осло Фабіана Хоффмана, який спеціалізується на ракетних технологіях.

Крім цього, Джефрі Льюїс, експерт із питань ядерної зброї та ракет із Міддлберійського Інституту міжнародних досліджень у Монтереї, Каліфорнія, теж зробив висновок, що на кадрах, опублікованих у соцмережах після атаки на «Охматдит», можна побачити ракету Х-101.

Читати ще: В «Охматдиті» завершили рятувальні роботи: у МВС назвали кількість постраждалих

Ракета, зафільмована на відео із соцмереж, має кілька характеристик, включаючи наявність того, що схоже на реактивний двигун у задній частині, а також двох коротких крил поблизу середини. Водночас порівняння скріншоту ракети, яка влучила у лікарню, із 3D-візуалізацією ракети Х-101 показує, що ці дві ракети дійсно мають спільні риси.
«Це відмінні риси крилатої ракети Х-101, яка використовується виключно російськими збройними силами», – заявили у Bellingcat.
Експерти Bellingcat також перевірили альтернативну теорію, поширену у мережі, згідно із якою для атаки на лікарню була використана американська ракета AIM-120 ЗРК NASAMS, однак не знайшли доказів цієї версії.

Аналітики пояснили, що на ракеті, яка влучила у лікарню, є реактивний двигун, який помітно звисає із її корпусу.

Читати ще: У Києві з-під завалів зруйнованого під'їзду дістали тіло дівчини, пошукові роботи завершені

«Ця добре помітна особливість присутня на Х-101, але не на AIM-120. Крім того, крила в середній частині ракети, яка влучила у лікарню, не відповідають крилам AIM-120», – йдеться у матеріалі.
Зранку 8 липня на Київщині та в Києві працювали сили ППО через ракетну атаку РФ. Уламки впали в семи районах столиці. Загинули близько 30 людей, майже сотня постраждали.

Зокрема, під час ранкового ракетного обстрілу столиці постраждала дитяча лікарня «Охматдит». Війська РФ цілеспрямовано запустили по дитячому медзакладу ракету Х-101.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus