USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

19 вихованців Волинського дитбудинку повернулися в Україну, 16 з них житимуть у родинах

8 Листопада 2023 12:16
Вихованці Волинського будинку дитини повернулися з Польщі, куди їх евакуювали з початком повномасштабної війни.

Малечу з подарунками провідали голова обласної ради Григорій Недопад та його заступник Григорій Пустовіт, інформують в облраді.

19-ро діток обласного сиротинця були евакуйовані до Польщі відразу після повномасштабного вторгнення. У дитбудинку не було повноцінного укриття, до того ж малеча із вродженими вадами здоров’я дуже гостро реагувала на повітряні тривоги. І ось, через більш як півтора року, троє малят повернулися у стіни свого тимчасового дому. Ще 16-ро дітей відтепер мають батьківську любов та опіку у волинських родинах. Більшість із них усиновлено, решта – виростатимуть у прийомних сім’ях чи будинках сімейного типу. І це найрадісніша новина, стверджує виконувач обов’язків директора комунальної установи Руслан Юлдашев.

Читати ще: «Тут – як у садочку, тільки увечері діток не забирають мами…»: як живе волинський будинок дитини

«Якими б комфортними не були умови і турботливим персонал у дитбудинку, кожне дитя інстинктивно прагне маму і тата. Знаю чимало прикладів як до невпізнанності змінюються у сім’ях дітки зі складними долями і складними діагнозами. Відтепер ще 16-ро малюків здобули батьківську любов і шанс на щасливе дитинство та повноцінне життя», – зазначив голова обласної ради Григорій Недопад.

У червні цього року український уряд адаптував процедуру усиновлення та опіки до умов воєнного стану та запропонував правила повернення дітей з-за кордону. З тих пір Волинський дитбудинок перетворився на центр усиновлення, розповідає заступниця керівника з медичних питань Тетяна Віговська.

До процесу були залучені фахівці служби у справах дітей, юристи, лікарі, бо усі дітки мають проблемне здоров’я, та працівники сиротинця. Перше знайомство потенційних усиновителів чи опікунів з малечею відбувалося по відеозв’язку. Був і копіткий етап консультацій, навчань, підготовки, і лише після цього родини їздили до Польщі, щоб у живому спілкуванні налагоджувати з дітьми контакт.

«За єдиними винятком усі наші вихованці – це сироти при живих батьках, яких позбавили права піклування. З самого народження ці діти не мали навіть базових потреб. Тому те, що більшість із них тепер житимуть у сім’ях, велике щастя і для них, і для нас», – каже Тетяна Віговська. До слова, відколи цьогоріч з березня дитбудинок відновив роботу після облаштування повноцінного укриття, установа прийняла ще шістьох соціальних сиріт.

Лікар Віктор Максимюк, який з частиною персоналу піклувався про вихованців в евакуації, розповів, що прощаючись, польські партнери спорядили в дорогу чималий гуманітарний вантаж. Серед якого і різноманітне обладнання, яке дасть змогу облаштувати у сиротинці повноцінну реабілітаційну кімнату.

Принагідно представники засновника обговороили з керівництвом дитбудинку першочергові потреби установи, а також підготовку до створення тут дитячого реабілітаційного центру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus