USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.45 10.62

13 громад на Волині не матимуть академічних ліцеїв

Сьогодні 17:04
У 13 громадах Волинської області не заплановано створення академічних ліцеїв. Це, зокрема, Рівненська, Оваднівська, Устилузька, Поромівська, Литовезька, Смідинська, Дубівська, Сереховичівська, Колодяжненська, Поворська, Велицька, Доросинівська та Копачівська громади.

Про це стало відомо 11 жовтня під час громадського обговорення «Реформа профільної середньої освіти: Волинська область».

Читати ще: Вибір предметів і профілю навчання: в Луцьку обговорили реформи старшої школи

Очільниця управління освіти і науки Волинської ОДА Наталія Матвіюк розповіла, що Волинська область над розробкою мережі закладів профільної середньої освіти працює ще з 2017 року.

Серед основних вимог щодо створення ліцеїв вона назвала функціонування не менш як двох класів за трьома профілями навчання, функціонування ліцею як окремої юридичної особи, відокремленої від початкової школи та гімназії, забезпечення можливості вибору учнями навчальних предметів, створення безпечного, інклюзивного та цифрового середовища, за потреби підвезення учнів і педагогів до закладу освіти, за потреби забезпечення проживання учнів у пансіонатах, забезпечення учнів безоплатним доступом до мережі інтернет, забезпечення учнів харчуванням тощо.

За кілька років в області було оптимізовано мережу закладів загальної середньої освіти – з 594 у 2020-2021 навчальному році до 518 у 2024-2025. Водночас за цей час кількість учнів зменшилася зі 143,4 тисячі до 137 тисяч.
Наталія Матвіюк продемонструвала попередні дані про те, як зміниться кількість ліцеїв у районах області.
В окремих територіальних громадах регіону загалом не заплановано створення академічних ліцеїв. Це, зокрема, громади з центрами в Рівному, Смідині, Колодяжному, Поворську, Устилузі, Литовежі.
«13 територіальних громад не планують створювати академічні ліцеї. Коли вони розглянули кількість учнів і можливості довезення, можливості наявних закладів освіти, вони переконалися в тому, що недоцільним є створення академічних ліцеїв на їх території», – сказала Наталія Матвіюк.
Нагадаємо, що реформа «Нова українська школа» впроваджується в Україні восьмий рік. Вона вже завершилася в початковій школі та гімназії. Нині ж триває роботи над стартом у 2027 році реформи в старшій школі.

Заплановано, що з 2027 року навчання в старшій школі відбуватиметься за двома спрямуваннями: академічним (поглиблене вивчення обраних предметів та орієнтування на продовження навчання в закладах вищої освіти) і професійним (здобуття професії).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus