USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Ольга Максим’як: ЗМІ+ВЛАДА = «ЛЮБОВ»
ЗМІ і влада. Чи можуть вони існувати одне без одного? Чи завжди, одні та інші «граються» у правду? Чому між цими двома секторами завжди виникають протистояння? І чому ці протистояння виникають навіть на пустому місці?
У середу, 14 квітня, особисто переконалася у тому, як інколи наше незнання стає причиною не лише відображення викривленої реальності, а й призводить до того, що глядачі, читачі, слухачі стають певною мірою «жертвою» цих незнань. Причому в елементарних речах. Це на перший погляд. Насправді суть проблеми значно глибша. Адже читач, глядач чи слухач, звертаючись до того чи іншого ЗМІ, не лише задовольняє своє бажання в отриманні інформації, а й, певним чином, своїм вибором того чи іншого медіа демонструє у такий спосіб ступінь довіри до телеканалу, радіохвилі, газети чи сайту.
13 квітня з ініціативи департаменту інформаційної політики Луцької міської ради, де, власне, і працюю, відбувся «круглий стіл» на тему «Проект стратегічного плану сталого розвиту Луцька на 2011-2015 роки: екологічний та туристичний компонент». Оскільки шість років до роботи у департаменті, працювала журналістом, точно знаю, як важливо медіа отримати прес-релізи, список запрошених із зазначеними посадами. А для зручності запрошених експертів машбюро міської ради на моє прохання виготовило і спеціальні таблички (а не бейджики), які, відповідно, і були на столі перед кожним учасником «круглого столу». На них великими літерами ми зазначили ім’я, прізвище та посаду кожного запрошеного. А кожному присутньому журналісту особисто дала прес-реліз.
У результаті, на місцевому радіо звучить посилання на слова людини, яка взагалі на заході присутня не була. Департамент інформаційної політики у цьому радійному сюжеті чомусь перетворився на департамент інформаційної політики та економіки…
Відомий своєю любов’ю до чиновників телеканал «Аверс», вислови експертів обізвав «теревенями». Причому «теревені» у Луцьку, зверніть увагу, за словами журналістки «Аверсу», у нас розводять не лише посадовці, а й доктори наук, професори, голови громадських організацій… Це дарма, що саме з допомогою науковців зараз триває розробка проекту нового ботанічного саду у Луцьку, що саме з їхньою допомогою буде проводитися інвентаризація зелених насаджень у нашому місті…
Мені цікаво, як свої сюжети оцінює ця молода журналістка? Свідомо не називаю ім’я та прізвище, хоча особисто ми і знайомі. Мені прикро, що люди, які щойно прийшли у журналістику, свою кар’єру намагаються побудувати на неконструктивній критиці, облити когось брудом… Бо у них амбіції, що абсолютно непогано, якби ще ці амбіції були підкріплені професіоналізмом.
Саме з моєї ініціативи ми залучили представників громадського та наукового сектору з головною МЕТОЮ – зібрати пропозиції до ПРОЕКТУ стратегічного плану, який лише готується. І про презентацію такого документу можна говорити лише після того, коли цей план затвердять депутати.
Мене дивує, чому журналісти, вагаючись у чомусь, не можуть чи не хочуть зателефонувати та уточнити інформацію. Дивує і розчаровує.
Впевнена на сто відсотків, що багато моїх колег – журналістів, прочитавши вище викладене повідомлення потім скажуть: «Вона вже за владу!» У той же час на своїй роботі майже щодня чую: «Ви за журналістів»…
Вже сім місяців день у день я щиро намагаюся знайти «золоту серединку» між владою і ЗМІ. Проводячи внутрішні тренінгові навчання для посадовців щодо комунікативних технологій та формування позитивного іміджу, повсякчас говоримо про те, які проблеми є у взаємовідносинах медіа та влади і як ці проблеми можна вирішити… І результати є! І влада готова шукати компроміс із медіа.
І багато журналістів також готові іти на компроміс з владою, але за однієї умови, «нехай влада зробить щось добре». Тільки мені дуже хочеться, щоб у пошуках оцього доброго, аби ЗМІ не забували про те, що влада – це не лише міський голова, його заступники чи директори департаментів і начальники управлінь. Це ще також прості звичайні люди, такі ж як і ви. І серед них є ті, які, як і ви сумлінно працюють, отримуючи мізерну зарплату…
У той же час, мені хочеться, аби і влада пам’ятала про те, що вона завжди повинна бути готовою до критики. Адже негатив завжди лежить у всіх під носом, а кожному позитиві завжди знайдеться ложка дьогтю… Точніше, як показують мої спостереження, її завжди можна знайти, якщо цілеспрямовано шукати…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
…За вікном іде дощ. Його краплинки вистукують свою мелодію, співаючи про те, що десь на іншому кінці міста хтось чекає…
(Азбука виживання)   І чому всі прагнуть жити у столиці? Хоча й Києві вже мешкаю майже рік – однозначної відповіді…
«Шукаємо квартирантів, квартири, допоможемо продати та купити нерухомість» - такого змісту оголошення в обласних центрах та у столиці рясніють, чи…
Коментарів: 35
Анна Ковалінська Показати IP 15 Квітня 2010 13:31
Цій так-званій "владі" НЕВИМОВНО ПОЩАСТИЛО, що у них працює Ольга Максим"як!!!!! Адже, нормальних і адекватних людей там... вдень з вогнем...)))) Ти, не засмучуйся!!! Боротися з "вітряками" дійсно важко, або й нереально... Щодо "Аверсу", то я здогадуюсь, про кого ти...))) Але, насправді, в цьому не має нічого особистого...банальна "любов" до Богдана Павловича... Як і в мене...тільки до його ПІДСТАРКУВАТОЇ ГОРЕ-РЕЧНИЦІ))))От її мені дійсно шкода... Смішно й згадувати))))) Інколи мені не вистачає цієї провінційної недалекоглядності... оперативок, сесій і моїх УЛЮБЛЕНИХ КОЛЕГ ЖУРНАЛІСТІВ!!!! Тримайтеся, колеги! Удачі вам, терпіння і наснаги у всіх ваших творчих і повсякденних починаннях!
editor до Анна Ковалінська Показати IP 15 Квітня 2010 16:00
А ви, колего, уже не в провінції, я так зрозумів? Якісь такі ностальгічні нотки у вас вчуваються.... )))
Майкл Корлеоне до editor Показати IP 15 Квітня 2010 23:50
А що, Юр Батькович, невже Вас завидки беруть?
editor до Майкл Корлеоне Показати IP 16 Квітня 2010 07:48
Боронь Боже )))))
розочка до Анна Ковалінська Показати IP 16 Квітня 2010 10:43
неадвактних і ненормальних скрізь вистачає, але все таки потрібно бачити і позитив, навіть у нашій владі.Впевнена, що і у Вашому житті було немало ляпсусів, тому Ви повинні знати про людський фактор: не все виходить, з того що бажаєм.А те позитивно, що Ольга нагається знайти компроміс.
до Олі Показати IP 15 Квітня 2010 14:01
Не переймайся Аверсом, їх випуски новин перетворилися на помійну яму, відповідна й редакційна політика та професіоналізм працівників. НЕМАЄ там ЖУРНАЛІСТІВ!
editor Показати IP 15 Квітня 2010 14:16
Олю, ти сама кажеш, що займалася цією темою не один день. А от журналісту (а тим більше телевізійнику) у ній треба було розібратися за годину-півтори. І потім їхати розбиратися з іншими темами. Нічого дивного що хтось шось путає. Завдання прес-служби - організувати максимум комфорту для роботи журналіста. І ще одне: якщо у цій темі заплутався не один, а кілька ждурналістів, то чи винні лише вони, а не ті хто ту інформацію їм подавав?
Майкл Корлеоне до editor Показати IP 15 Квітня 2010 23:52
Дивна ротація ніків. Спершу цей комент писав Jurij, а потім editor. Піду-но вигляну надвір. Невже повний місяць?
editor до Майкл Корлеоне Показати IP 16 Квітня 2010 07:47
Та ні, не партеся. Нік просто захотілося поміняти. а що?
Обурений Показати IP 15 Квітня 2010 15:03
Радіо-журналіст негайно повинен спростувати інформацію, повинен чесно сказати, що того пана чи пані, на засіданні не було.. а потім щей посповідатися в церкві і не оскверняти більше священне ім'я міського чиновника!!!
Абсолютно згідна)) Показати IP 15 Квітня 2010 15:14
Таки правда нема на Аверсі журналістів!!! А такого штибу як Ольга Максим"як і Мирослава Радавська у всій Україні годі знайти)))
громадський осуд Показати IP 15 Квітня 2010 15:45
АНАФЕМУ АВЕРСУ!!! слава ЧЕСНИМ і НЕПІДКУПНИМ журналістам які працюють в мерії!!!!!)
VSC Показати IP 15 Квітня 2010 16:50
ЗМІ+ВЛАДА = «ЛЮБОВ» ??????????? Нонсенс. СМИ никогда не должны любить власть. Мы это уже проходили. Они должны критиковать власть, а дифирамбы петь это задача пресс-служб и подхалимов.
цинамон Показати IP 15 Квітня 2010 18:00
Олю, а як давно сама була журналісткою )))
цинамон Показати IP 15 Квітня 2010 18:07
до Анни Ковалінської: дивний у вас спосіб самопіару. на жаль (на щастя) про вас ніколи не чув. вказувати людині на вік - натяк на цитую "підстаркувату горе-речницю", щонайменш моветон. відразу відіб"ю очікуваний напад - я НЕ мирослава радавська, яка ховається під ніком. чесно кажучи, журналісти-малолєтки-з-зіркою-в-лобі самого дістали.
Майкл Корлеоне до цинамон Показати IP 15 Квітня 2010 23:57
"журналісти-малолєтки-з-зіркою-в-лобі" на Волині роблять хоч щось корисне для суспільства. На відміну від старперів, які тільки те й звикли, що зализувати, пробачте, записувати досягнення звіздатих бюрократів.
Анальгін Показати IP 15 Квітня 2010 18:34
журналісти-малолєтки-з-зіркою-в-лобі самого дістали. +1
+5 Показати IP 15 Квітня 2010 21:02
схоже на те, що хтось виправдовується... адже ніщо так не обурює людину, як розуміння того, що в тому, що з нею відбувається, винна вона ж сама... а шукати крайніх -- це банальний спосіб виправдати себе в своїх очах і в очах інших...
executive Показати IP 15 Квітня 2010 21:49
До editor: бачу ви полюбляєте коментувати статті Олі)але під різними ніками.. але журналістів хороших знайти можна,це ті хто справді любить і відповідальний за свою роботу...і з статтею повністю погоджуюсь!!! не головне,ЯКА інформація подана, а ЯК подана!!!
editor до executive Показати IP 16 Квітня 2010 07:54
Ну да. все правильно кажете. крім того, що я "полюбляю" )))
С.О.Л. Показати IP 16 Квітня 2010 08:21
Наївне дівчисько.
Анна Ковалінська Показати IP 16 Квітня 2010 12:16
На всі ці ваші недолугі коменти, мені, особисто, НАЧХАТИ…Мене анітрохи не хвилюють провінційні «візії» всіх підстаркуватих і нудних горе-коментаторів. Займіться краще ділом!!! Приміром, долучіться до міської толоки… приберіть парк, Сапалаївку… Щодо моєї зірковості, то ви праві, Я ІСТИННА ЗІРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)))))))))) А всім тим, хто мене не знає, то ви багато втратили)))))))))))))))))))))) І взагалі, коментатори, ви відхилилися від теми… Автор блогу озвучив ясно і зрозуміло тему!!!!! Чи ви не доганяєте????))))) І на захист моїх колег: ВОЛИНСЬКІ ЖУРНАЛІСТИ!!!!!ВИ НАЙКРАЩІ!!!! І НЕ СЛУХАЙТЕ ЦИХ «МАРАЗМАТИКІВ» ПІД ІДІОТСЬКИМИ НІКАМИ)))))))))))))))))))))))
Лучанка Показати IP 16 Квітня 2010 15:41
Але й дурниці ви тут пишете, всі ті неточності які прозвучали після круглого столу, були практично у всіх ЗМІ, відповідно помилки допустили у прес-релізі, тому писати які ЗМІ неуважні не варто. Краще переглянути якість своєї роботи, або того хто набирав текст прес-релізу. Ось і все. Щодо назви статті - це повна утопія, ніколи ні в якій країні, не було цієї любові. Влада намагалася конролювати ЗМІ, втручалася в редакторську політику, лобіювала свої інтереси. Журналіст не є фахівцем у всіх галузях,він їсть все, що йому подадуть в прес-релізі від влади,от якщо він має ще декілька освіт й розміється на темі - може критично оцінити ту інформацію, провести своє власне розслідування. Влада і незалежні ЗМІ - це вічне протистояння.
респект! Показати IP 16 Квітня 2010 16:08
16.04.2010 12:19]В Україні зникне журналістика і буде тільки «незалежна» соціологія!У 2009 році практично зупинився розвиток українських ЗМІ у напрямку посилення контролю за представниками влади з точки зору суспільних інтересів. Як передає кореспондент УНІАН, такі дані спільного дослідження Інституту масової інформації та фонду «Демократичні ініціативи» сьогодні на прес-конференції у Києві оприлюднила науковий керівник фонду Ірина БЕКЕШКІНА.За її словами, сьогодні українські ЗМІ досить умовно можна назвати незалежними і професійними. «На 19-му році незалежності в Україні все ще зберігається достатньо велика кількість державних та комунальних ЗМІ, а держава в особі конкретних посадових осіб досі не може позбутися радянських звичок контролювати їхню редакційну політику, а власниками-олігархами ЗМІ розглядаються як інструменти політичного впливу», - сказала І.БЕКЕШКІНА.Вона зауважила, що відсутність суспільного телерадіомовлення не дає можливості демонструвати зразки якісної та соціально відповідальної журналістики, і в результаті спостерігається депрофесіоналізація професії журналіста.«Багато українських журналістів фактично ними не є – вони не мають достатньої освіти, життєвого досвіду, розуміння місії професії та бажання і навички опиратися тиску. Через це на них легко впливати», - сказала І.БЕКЕШКІНА. За її словами, така ситуація може призвести до вимивання професійних кадрів і врешті журналістика як така може припинити своє існування.постiйна адреса статтi: http://www.unian.net/ukr/news/news-372663.html
Лучанин Показати IP 16 Квітня 2010 16:11
Ребята не ссорьтесь. Все равно вы ничего не добьетесь. Кто вы такие? Кто про вас знает? Кому какое дело до Радввской, Ковалинской, Литковца или Максимяк? Разве обычный житель Луцка знает эти фамилии? Вот Гонгадзе знают все, АлександрОва знают некоторые, а вас не знает никто, кроме вашей же братии. Пока вы будете писать хвалебные оды властьпридержащим или самым крупным ворам, вы никому не интересны. А вы спросите этих властных мужей и богатых воров, а откуда у вас миллионы, дворцы, дорогие авто? А вы не забыли заплатить налоги с наворованного? А сколько вы задекларировали за последние 10 лет? А почему стоимость вашего имущества значительно превосходит суммы в декларации? А вы восторгаетесь, что кто-то попал в первую сотню крупных воров, кто-то построил мостик к своему борделю, кто-то спонсировал деткам триста гривен. Займитесь расследованиями, аналитикой, вот тогда про вас будут говорить.
підтримую до Лучанин Показати IP 16 Квітня 2010 17:13
оце 100 % і є робота справжнього журналіста. А не бігати і заглядати до рота кожному злодію, може щось скине з барського столу. Інколи буває соромно за волинські ЗМІ
miscman до Лучанин Показати IP 16 Квітня 2010 18:39
і на ці питання всі-всі дадуть чесні, точні і, я повторю, чесні відповіді.
VSC Показати IP 16 Квітня 2010 17:07
Такая дискуссия, мама караул. Вставлю еще 5 копеек. Журналист, в смысле настоящий, это пес демократии, который мечется по улице, чтобы найти свою кость. А наши волынские журналюги больше похожи на домашних болонок, которые вовремя, вкусно и качественно кушают из мисочки.
Марина до VSC Показати IP 16 Квітня 2010 17:16
це у цивілізованому світі так. А у нас ЗМІ+влада= Любов))) проти таких світлих почуттів не попреш))
Журналіст Показати IP 16 Квітня 2010 22:57
Люди-добрі, звідкіля у ваших душах стільки ненависті до журналістів? Вони - живі люди, а не машини! і можуть помилятися, як і творити хороші матеріали. А позиція автора відверто дивує, зважаючи на її журналістський досвід. Колеги, де ж журналістська солідарність!
цікаво Показати IP 20 Квітня 2010 09:47
А мені цікаво, якого милого та Максим’як запрошувала ЗМІ на подію, де мали досить гостро критикувати мерію? Для чого підставляти міськраду під удар, щоб її вчергове обі...рали?Це що, свідома провокація чи просто непрофесіоналізм неофіта прес-служби?
Знаюча Показати IP 20 Квітня 2010 10:12
Олю! Чи не ти сповна використала свого дядька при владі?!! Написала один супер-пупер-грант, і все. А чим сама прославивлася у пресі?.. Отож то... Неча на зеркало пенять.
Знаюча Показати IP 20 Квітня 2010 10:51
Не в усіх же є родич в ОДА, як в Олі. І його вона використала сповна. Один грант, це ще не журнаілстика. На жаль.Тому й відчувається в автора невдоволеність.
Ковалінська Показати IP 21 Квітня 2010 14:07
Що ви в біса знаєте?! Позбиралася купа заздрісників... Дядько, тітка, сват, брат... Ну не повезло... не має у вас впливового родича...Так якщо в тебе родич чиновник, то що, піти повіситися????? МЕТА ВИПРАВДОВУЄ ЗАСОБИ!!!!!!!!!І я на 100% впевнена, що якби у вас був той же дядько в ОДА, мерії, облраді, ВР, то ви б не рвали на собі одяг і не посипали б голову попелом, мовляв, Я САМ!!!!! Мені нічого не треба!!! Тому, заткніться і не п.....)))))))
Вона Показати IP 23 Квітня 2010 15:22
Не вішатися, а пробиватися власним розумом. Бо якщо ти вмієш тільки п..., то далі п... і не зайдеш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus