USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44
Ольга Максим’як: У кожного свій Рай на землі
...У мене в кімнаті відчувається аромат щойно завареної улюбленої кави… За вікном – осіннє сонце, промінчики якого все менше і менше діляться своїм теплом… У нас все інакше…
…На початку осені мені пощастило виграти путівку за кордон у супермаркеті «НАШ». А через кілька днів після цього ми з подругою вже були в Анталії, що у перекладі означає – «Рай на землі»… До речі, відпочиваючи минулого разу, напередодні від’їзду в Україну, дотримуючись «правил», у море в Кемері, що якраз на анталійському побережжі, кинула чимало монеток. Вважається, що після такого ритуалу – неодмінно повернешся сюди знову. Я повернулася… рівно через місяць .
На землі Святого Миколая
…Тут все сприймається інакше. І час неначе замирає… Тут ти по-справжньому відчуваєш себе щасливим. Адже хіба це не щастя – зануритися у теплу морську прозоро-кришталеву воду? Доторкнутися до величних гір Тавр (у перекладі означає «тільці»)? Зустрічати захід сонця у місті Фезеліс, заснованого ще у 7 столітті до нашої ери? Куштувати традиційні напої на турецьких диванчиках, що розташовані на самісінькому березі моря?...
…Вже наступного дня після приїзду, ми з Наталкою поїхали в Демре. Саме тут жив та проповідував святий Миколай. Храм, де він молився, – сьогодні збирає сотні тисяч паломників зі всього світу. У 19 столітті споруда була відреставрована на кошти російських дворян за наказом російського царя. У цій церкві знаходиться саркофаг, де 700 років зберігалися мощі святого. Подекуди на стінах можна розгледіти фрески, які розповідають про життя Ісуса Христа, апостолів та святих угодників.
Двічі на рік – 19 грудня та 21 травня – сам вселенський патріарх, який, до слова, постійно живе у Туреччині, проводить у храмі богослужіння. Поблизу церкви – три пам’ятники святому Миколаю. Один із яких втілює прообраз Діда Мороза.
У Демре знаходяться також Лікійські гробниці, вирізані у скелях. Жителі лікійського царства вірили – чим вище похована людина – тим ближчою вона буде до Бога. Взагалі, як такого поняття «смерть» у них не існувало. Лікійці вважали, що померши, людина отримала найвищу нагороду – можливість перейти у інше, краще життя. А тому поховання супроводжувалися танцями та співами, а гробниці відповідно, нагадували будиночки з усіма необхідними для побуту речами.
…Прозорі води затоки Кекова відкрили перед нами таємниці затонулого міста. Через прозоре дно яхти вдається побачити амфори, рештки кераміки та стін будівель. Неподалік берегу затоки – саркофаги на воді.
Нині антична краса цього узбережжя переплелася із сучасністю. Тут розташовано чимало затишних ресторанчиків, в які потрапляєш, щойно зійшовши з яхти. Правда, дістатися сюди можна лише водним транспортом.
У місті апельсинів
Найперше, що впадає в око в Анталії – багато пам’ятників апельсину та… помаранчеві зебри і світлофори. У Туреччині урожай цього фрукту збирають тричі на рік. А апельсин – символ міста-мільйонника.
Історія Анталії розпочинається з другого століття до нашої ери. Як розповідає легенда, король Бергами Атоллос ІІ наказав своїм воїнам знайти рай на землі. Пошуки тривали чимало років. Одного дня воїни дійшли до високих гір. Перейшовши їх, побачили чудове місце на березі Середземного моря. Саме тут Бергам і збудував місто, назвавши його Атталі, тобто Рай на землі.
Також Анталію ще називають містом водопадів. Тут їх три. Найбільший – Дюден, висотою майже 40 метрів, впадає прямісінько в море. Як розповідають тутешні мешканці, у його водах змивали гріхи жінки.
Іще одна антична пам’ятка Анталії – ворота Андріана. Вони були вбудовані у міську стіну як тріумфальна арка для римського імператора Андріана ще у 130 році до нашої ери.
У місті апельсина, у приміщенні медресе, нас пригощали смачнющим турецьким холодним червоним чаєм з корицею. Тут також знаходиться і музей турецьких ляльок, через призму яких зображена національна культура.
До речі, схожий музей, але під відкритим небом, є також і в Кемері.
Замість епілогу
…Кожен із нас шукає місце, де було б спокійно та затишно його душі, де відчував би себе абсолютно щасливим, де ні на мить би навіть і не згадав про якісь буденні проблеми… У кожного з нас своє розуміння щастя. Але кожен із нас хоч на кілька хвилин мріє опинитися у стані абсолютного спокою. Тепер я точно знаю, що знайшла свій Рай на землі, куди хочеться повернутися знову…









      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У вікно зазирнув сонячний зайчик. «Доброго ранку», – сказав він і умить щез. Крізь кватирку наперекір ще яскравому промінню сонця…
…За вікном іде дощ. Його краплинки вистукують свою мелодію, співаючи про те, що десь на іншому кінці міста хтось чекає…
(Азбука виживання)   І чому всі прагнуть жити у столиці? Хоча й Києві вже мешкаю майже рік – однозначної відповіді…
Коментарів: 12
ірена Показати IP 10 Листопада 2010 10:28
гуляй моя доле,поки молода... так і Оля. Знай дівчина, їздить де хоче...А робота стоїть. Власне, яка в тебе зараз робота, оце після виборів?Либонь, залишається лише чіплятися своїм інтелектом з поїздок..Навіщо себе дурити. Тут све одно нічого не змінилося. Залишайся...у раю Анталії
VSC Показати IP 10 Листопада 2010 16:14
Зачем столько фото со своим фейсом выкладывать? Скромнее надо быть, скромнее.
ліберал Показати IP 10 Листопада 2010 20:33
Чого доколупались!? Дівчина не боїться ділитися своїми враженнями, повністю відкрита, як професійний журналіст.
VSC до ліберал Показати IP 11 Листопада 2010 09:57
"професійний журналіст" - профессиональный журналист не станет выкладывать столько фоток со своим фейсом, это раз. А два, профессиональный журналист на пишет в стиле юнкора школьной стенгазеты.
Для vsc Показати IP 11 Листопада 2010 10:29
Давно спостерігаю за цією молодою особою. Дівчина відкрита і публічна, разом з тим, непогано пише, а Вас мабуть дуже тисне ЖАБА! Ха! Ха!
VSC до Для vsc Показати IP 11 Листопада 2010 13:03
Я не журналист - это раз. Имею достаточно средств, чтобы путешествовать за свой счет - это два. С чего тогда появится жабе?
Ivan до Для vsc Показати IP 12 Листопада 2010 09:47
TO Для vsc: "Дівчина....публічна" - оце так позитивна характеристика.
? Показати IP 11 Листопада 2010 11:05
здається, Оля просто відпрацьовує "подарунок", інакше для чого вказувати назву супермаркета.
Оля Максим'як Показати IP 11 Листопада 2010 11:54
Тому що супермаркет "Наш" мені дуже подобається :))))
FANTOMAS Показати IP 11 Листопада 2010 12:02
Мы тоже писали сочинения на тему "Как я провел (провела) лето . Миленько. Готовый туристский буклет. Хорошая работа.
Артем Показати IP 14 Листопада 2010 21:01
Якщо гарна дівчина,то чому фото не виставити?! нехай порадує око іншим)
Марта Показати IP 15 Грудня 2010 09:26
Хороша дівчина й хороший репортажик.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus