USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Олег Чернецький: Фантастична мрія – 6, або як сприяти постійному наповнюванню міського бюджету

Протягом багатьох років в місті залишається актуальним питання будівництва чи не будівництва підземного переходу в центрі міста. Декілька років тому я ініціював вирішення цього питання. З цього часу появилось багато нових ідей та пропозицій.
Останні проекти перетворили ідею будівництва підземного переходу в будівництво підземного торгового комплексу з автостоянками. Не буду аналізувати ні ідей, ні проектів. Я не можу збагнути іншого, чому основним каменем спотикання стало питання інвестора та його проекту.
Особисто я вважаю, що власником «підземки» є і повинна бути міська громада. Адже виділення земельної ділянки в центрі міста – це грандіозна інвестиція, а ще відповідні роботи перенесення комунікацій і тому подібного. Разом з цим, я не можу збагнути, чому наші владці шукають потужного інвестора (як правило з-за меж міста).
Десятки й сотні міських підприємців, які схочуть отримати в підземному комплексі торгові площі можуть забезпечити належну інвестицію.
Отже, вважаю, що найбільш доцільно створити комунальне підприємство (умовно назвемо його «Підземка») де засновником буде міська громада в особі міської влади.
Місто оголосить конкурс проектів. Другим кроком стане конкурс для потенційних підрядників. Третім – оголошення про дольову участь у будівництві. За таким принципом багато бізнес структур будують торгові й житлові комплекси.
Наприклад, навожу елементарні розрахунки: комунальне підприємство «Підземка» оголошує, що розпочинається будівництво підземного комплексу і усі бажаючі (скажімо підприємці, що працюють на ринках міста й області, українські за закордонні фірми тощо) можуть укласти договір на дольову участь у будівництві
 При цьому ціна за квадратний метр встановлюється 20 тис. грн., а реальна собівартість – 10-12 тис. грн. Таким чином дохід для комунального підприємства (розумійте – міської громади) складе мінімум 8 тис. грн. на м2. А загальний дохід – 144 млн. грн.
Надалі міська громада (через своїх обранців) може по різному розпорядитись цими коштами. А саме:
1. Можна стати на таку суму власником торгових площ в «підземці» і здавати їх в оренду по 250,00 грн за м2, тоді доходи кожного місяця становитимуть 2 млн. 250 тис грн.;
2. Отримавши разовий дохід в 144 млн грн. (що перевищує 50% надходжень в міський бюджет у 2007 р. за винятком державних дотацій та субвенцій) міська влада могла б витратити ці кошти на ремонти дахів, під’їздів, водопроводів тощо;
3. Можна було б цю суму вкласти в банк і отримувати відсотки (понад двадцять мільйонів в рік).
Можливі й інші варіанти. Але…
Як на мене, то безглуздо віддати 2-3 га землі під об’єкт, на якому місто будучи власником може заробляти сотні мільйонів.
Разом з цим, вважаю, що доходи від кожного комунального чи спільного (з часткою комунальної власності) підприємства мають заздалегідь мати цільове призначення. Тобто міська влада завчасно приймає рішення, що такі доходи йдуть, наприклад, на реконструкцію майдану, на заміну комунікацій, на ремонт дахів, чи допомогу ветеранам та ветеранським організаціям тощо. За таких умов лучани самі контролюватимуть і доходи, і видатки.
Сьогодні місто віддає у користування території, продає, отримує тимчасовий зиск. Скоро території закінчаться, що ж робитимуть наступні Владці? Зсилатись на помилки Попередників? Не вже так важко сісти й прорахувати – в результаті користь отримають всі й багате місто зможе прибрати парк, накормити звірів в зоопарку, належним чином прибрати місто, забезпечити вчасне вивезення сміття тощо.
А представники бізнесу, шкіл, медичних закладів та закладів культури не отримуватимуть рознарядок на участь в суботниках…
PS. Фантастична мрія… Усі давно відмінно порахували що й почому… Але усі мовчать. Що ж скривається за такими мовчанками?..
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
4. Сучасна економічна система «Остання гривня від Lady Ю.»          Перш за все доречно було б пояснити чому бачення сучасної…
Для багатьох з нас новорічні та Різдвяні свята поєднуються з мріями й надіями на краще, з своєрідною вірою в казку.…
Благодійна й меценатська діяльність сьогодні в нашій державі набуває поширення й популярності. Доброчинні справи я як і багато інших започаткували…
Коментарів: 11
Анонім Показати IP 26 Вересня 2008 09:43
Ось кого бютівці висунуть мером. Таємний вибір БЮТу!
Анонім Показати IP 26 Вересня 2008 11:52
Мер не мер, від БЮТу чи ні, але цифри цікаві...
Вася Показати IP 26 Вересня 2008 11:55
Блискуче! Грунтовно! Прагматично! Тільки це не для нинішньої влади, вони вже все вирішили і все поділили
Юлія Показати IP 26 Вересня 2008 13:25
Читаю по черзі фантастичні мрії, і схиляюся до думки, що, певне, буду голосувати за наступного мера - за Вас, пане Чернецький. Ще б познайомитися і скласти загальне враження. Однак, у будь-якому випадку Ваща команда (якщо чесно, сумніваюся, що Ви самі це пишете) працює гарно, подає ХАЗЯЙСЬКІ пропозиції. Мені подобається.
Петро Показати IP 26 Вересня 2008 13:36
А де ж то шибофіли і свиридомани? Чого не захищають свій тупий проект? Де критика?
Аль-джазіра Показати IP 26 Вересня 2008 13:40
Жоден лідер не пише сам, але саме лідер визначає вектори й акценти. У Чернецького це чудово виходить. Тай й кадри у нього не найгірші - гляньте на його об'єкти.
Анонім Показати IP 26 Вересня 2008 15:20
Цікаві ідеї, а якщо стане мером, то буде їх втілювати чи як всі?
Павло Показати IP 26 Вересня 2008 15:51
Для Петра. При чому тут Свирида? Свирида сам йде на мера і буде мером кращим за вашого Чернецького (про Шибу я вже мовчу). Не треба їх із Станіславовичем лобами зіштовхувати. Це полюбому буде кращий вибір ніж той, що є сьогодні.
Анонім Показати IP 26 Вересня 2008 16:38
А я думаю, що все-таки Стемковський буде кращий, він управлінець, а не бізнесмен. Не буде гребти під себе і без номенклатурного минулого, як Шиба
Для Петра і Павла Показати IP 26 Вересня 2008 16:52
Шиба, Свирида, Чернецький й десятки інших людей досягли свого статусу і статків не сидячи за компом й об...чи інших.
new lider Показати IP 26 Вересня 2008 20:07
я нн знаю за кого буду голосувати на виборах, але це точно буде не Шиба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus