USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Олег Чернецький: Алхімічний аналіз: сучасний економічний стан України 3

Продовження
Алхімічний аналіз: сучасний економічний стан України 3
 
3. Рефлексивний процес із гривнею.
         Рефлексивним процесом цей дивний процес із курсовим стрибком валютної пари гривня/долар є в першу чергу тому, що в основі його розвитку не лежало жодного макроекономічного показника. Фактично це був короткостроковий  J – подібний процес, в основі якого лежав сезонний продаж валюти українськими експортерами, важливим елементом якого є та обставина, що НБУ дозволив все ж таки йому відбутися.
         Важливими факторами, які враховувалися при аналізі ситуації коли почав падати долар були макроекономічні наслідки до яких призводить підняття курсу валюти:
 
↑е → ↓TV
 
V – рівень економічної активності ( ↑ V – росте рівень економічної активності,  ↓ V – рівень економічної активності падає).
Т – торговий баланс ( ↑ Т – ріст торгового балансу, ↓ Т – падіння торгового балансу).
е – курс валюти   ( ↑ е – ріст курсу валюти, ↓ е – падіння курсу валюти).
 
         Підняття курсу валюти неодмінно здійснює тиск, як на експорт, так і на економіку держави загалом. Дане твердження демонструє наступна порівняльна таблиця:
 
Внутрішній товарний ринок держави Х
Внутрішній товарний ринок держави Y
Ціна товару «Z» в доларах США
Курс валюти держави Х відносно долара США
Ціна товару «Z» в національній валюті держави X
Ціна товару «Z» в доларах США
Курс валюти держави Y відносно долара США
Ціна товару «Z» в національній валюті держави Y
198,02
5,05
1000
200
25
5000
217,39
4,6
1000
200
25
5000
 
         Таким чином, підняття курсу валюти об’єктивно закриває шлях вітчизняним експортерам на іноземні ринки, а власні ринки робить відкритими для імпортних товарі.
         На момент, коли розпочався рефлексивний процес торговий баланс України вже був негативний. Крім того, рефлексивний процес із гривнею розпочався тоді, коли кредитний цикл пішов на спад. Фактично це означало, що даний процес вдарить по всій економіці держави, хоча на той час помилково вважалось, що даний процес відіб’ється лише на українських експортерах. Разом з цим, нас цікавило ще одне питання. Чи є у держави хоча б якийсь шанс підтримуючи необ’єктивно завищений курс гривні стримати українську економіку принаймі від падіння. Відповідь була негативна – такого шансу нами не було виявлено в силу згортання кредитного циклу та наявності в державі значної політичної нестабільності, яка відлякувала іноземних інвесторів. Залишалося лише відслідковувати ситуацію та відбирати невтішні новини з економічного «фронту». В даній ситуації нам дуже допоміг індекс ПФТС (індекс українського фондового ринку), який ми використовували, як індикатор стану української економіки. За час дії рефлексивного процесу фондовий ринок зупинявся не одноразово.
         На початок липня 2008 року долар впав до відмітки 4,6 грн./дол. США. Цілий липень долар стояв на цій відмітці (мабуть, що не без участі НБУ). Після чого він виріс на 2 копійки. Стало зрозуміло, що час діяти і варто купувати долари. Ризик повторного падіння долара залишався, але в нас не існувало сумніву, що такий курс долара веде до краху української економіки. Більше того ми не бачили чим держава спроможна перекрити значний дисбаланс, що виник в економіці. Ці два фактори все вирішували. Однак, спровокував все таки різкий ріст курсу долара США, витік з держави спекулятивного та не спекулятивного капіталів, який розпочався в 2008 році.
         Вважаємо, що саме час детальніше проаналізувати такий фактор встановлення об’єктивності курсу валюти, як Р – різниця в інфляції в державі, щодо якої здійснюється аналіз та держав – її торгових партнерів. Даний показник сам по собі спроможний давити на курс валюти, якщо рівень інфляції в цій державі, вищий ніж в держав – її основних торгових партнерів. Детальніше це можна побачити з наступної порівняльна таблички:
Внутрішній товарний ринок держави X
Внутрішній товарний ринок держави Y
 
Ціна товару «Z» в доларах США
Курс валюти держави Х відносно долара США
Рівень інфляції
Ціна товару «Z» в національній валюті держави Х
Ціна товару «Z» в доларах США
Курс валюти держави Y
відносно долара США
Рівень інфляції
Ціна товару «Z» в національній валюті держави Y
198,02
5,05
-
1000
200
25
-
5000
227,72
5,05
15%
1150
230
25
15%
5750
296,04
5,05
30%
1495
264,5
25
15%
6612,5
361,17
5,05
22%
1823,9
309,47
25
17%
7736,63
 
         Дана таблиця є лише зразком, але вона доволі просто пояснює чому інфляція в Україні всі попередні роки, а особливо 2007 року – близько 30%, і в 2008 році – близько 22% так негативно відбилася на торговому балансі України, і, як наслідок, на встановленні об’єктивного курсу гривні.
         Повертаючись до формули:
 
↓Т↑SN → ↓↓е
 
N – рух не спекулятивного капіталу ( ↓ N – притік не спекулятивного капіталу,  ↑ N – витік не спекулятивного капіталу).
S – рух спекулятивного капіталу ( ↓ S – притік спекулятивного капіталу, ↑ S – витік спекулятивного капіталу).
Т – торговий баланс ( ↑ Т – ріст торгового балансу, ↓ Т – падіння торгового балансу).
е – курс валюти   ( ↑ е – ріст курсу валюти, ↓ е – падіння курсу валюти).
 
Ми можемо написати її продовження:
 
↓Т↑SN → ↓↓е → (↑↓T ‹ ↑SN) + ↑P → ↓е
 
Р – різниця в рівнях інфляції в державі, щодо якої здійснюється аналіз та інших державах – її торгових партнерів ( ↑ Р – рівень інфляції вищий, ніж у інших державах, ↓ Р – рівень інфляції нижчий, ніж у інших державах).
N – рух не спекулятивного капіталу ( ↓ N – притік не спекулятивного капіталу,  ↑ N – витік не спекулятивного капіталу).
S – рух спекулятивного капіталу ( ↓ S – притік спекулятивного капіталу, ↑ S – витік спекулятивного капіталу).
Т – торговий баланс ( ↑ Т – ріст торгового балансу, ↓ Т – падіння торгового балансу).
е – курс валюти   ( ↑ е – ріст курсу валюти, ↓ е – падіння курсу валюти).
 
         Падіння курсу гривні приблизно на 70% більш-менш збалансували показники торгового балансу України одночасно призвівши до різкого росту цін, перш за все на імпортні товари. Щодо руху спекулятивного та не спекулятивного капіталів, то вони на сьогоднішній день не сприяють розвитку української економіки та стабілізації курсу гривні. Більш детально дані взаємозв’язки ми хочемо описати в наступній статі.
 
4-16 Березня 2009 року.
 
Далі буде
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Дозвольте привітати Вас з нашим спільним професійним святом – днем підприємця. Запровадження цього свята на державному рівні – це визнання…
2. Кредитно-регуляторний цикл. Для початку аналізу варто навести цитату з «економічного щоденника».   21.05.08.             Ще рік тому я здійснив…
Нещодавно довелось переїжджати у нове помешкання. При цьому виникла реальна проблема віднайти вантажників. А ще трапляються ситуації, коли на окремий…
Коментарів: 15
Анонім Показати IP 8 Квітня 2009 09:12
так , уже й таблички пішли, ге-ге, ото мудак
Вінстон Показати IP 8 Квітня 2009 10:32
Шкода, щоя не економіст! Дивлюся як баран на нові ворота і думою, може пана Чернецького в Нацбанк відправити?
Анонім Показати IP 8 Квітня 2009 12:15
Не вже Економ у відрядженні? Щось скучно в коментарях.
Михайло Наход Показати IP 8 Квітня 2009 14:13
Чого всі пречипились до Олега? Що поганого, що в чоловіка зявилось нове хобі - економічна теорія. Вчитись ніколи не пізно і не зайве.
Анонім Показати IP 8 Квітня 2009 16:05
вже й надоїло
Обиватель Показати IP 8 Квітня 2009 17:12
Байда на перший погляд непонятна, але, якщо втюхкатись - доволі прикольна. Хоча прогон про те, що індекс ПФТС в натурі відображає стан української економіки - паліво рідкісне. На фондовий ринок у нас замкнуто геть смішний кусок реальної економіки. Треба дочекатись повного матеріалу, тоді можна буде відірватись на всю катушку.
Анонім Показати IP 8 Квітня 2009 17:21
Михайлу Находу! Ну ти Андрійович прикольнувся ще круче чим інші коментатори.
Василь Показати IP 8 Квітня 2009 18:28
Шановний пан Наход, справа в тому, що наш Олежка розуміється на економічній теорії, як одна свійська тваринка на апельсинах. Ось саме чому, його старання зробити "розумний вигляд", викликають регіт у всіх знайомих та не знайомих.
Олександр Показати IP 8 Квітня 2009 22:03
п. Василь, то мабуть у Вас бізнес більший ніж у Олега Станіславовича і робочих місць Ви більше створили і допомоги більше надали? То є ще таке поняття як прикладна економіка, а її реалізація без знання економічної теорії ускладнена. А що до простоти написання то почитайте американських економістів там теж нічого складного.
Економ Показати IP 10 Квітня 2009 15:54
До Олександра / І де ви побачили саме прикладну економіку у цій статті? п.Чернецький реалізовував себе у бізнесі (цього ніхто не оспорює, боже борони!)без будь-якої економічної теорії. У свій час вона йому до бісу не була потрібна у часи всезагального "дикого" накопичення капіталу (яким методом,-то вже вторинне). Хватало освіти дур..., перепрошую, фізфаку.(Хоча наслідки звичайно залишились). Маючи амбіції зайняти пост мера необхідно було якусь соліднішу "корочку". Для цього ВІЕМ пригодився. Схоже того виявилось замало, і віддаючи дань моді, вискажу смілу гіпотезу, що Олежик надумав захистити відразу докторську дисертацію (судячи по цілому циклу публікацій і їхньому глобальному розмаху). Але навіть маючи купу мішків з грошима є великі сумніви, що поважна докторсько-професорська комісія все це діло пропустить у світ. Для початку бажано б осилити скромніший рівень - кандидатський, але не таким же поважним заможним особам як п.Чернецький займатись такими дріб'язковими справами. (Щодо 3 частини "Алхімії" - у наступних коментарях).
Економ Показати IP 12 Квітня 2009 19:25
Щодо суті 3 частини. Як вже було справедливо зазначено "Обивателем", вважати ПФТС індикатором стану нашої економіки - то є дурня повна (банальна калька перенесена з американських реалій), оскільки фондовий національний ринок перебуває в зародковому стані. Для цьго варто скористатись хоча б ВВП. Інших відвертих дурниць ніби й немає. А де ж їм взятися, якщо авторство більшості написаного належить геніальному валютному спекулянту сучасності Соросу. Починаючи від "рефлексивних процесів" і закінчуючи формулами, то є ПЛАГІАТ, оскільки абсолютно не вказано джерело цитування. Щоб не бути голослівним наведу одну із формул в оригіналі Сороса: "(↓Т+↑N+↑S) → ↓е" і п.Степанюка (чи Чернецького?) "↓Т↑SN → ↓↓е" - звідси виникає загадка типу "попробуй знайди різницю". Особливо сподобалась фраза "ми можемо написати її продовження" і далі по тексту формула. Виходить, що "ми" удосконалили самого Сороса. Тоді виникає ваше ж запитання п.Степанюк: якщо ви мудріші за самого Сороса, то де ваші мільярди? Проте набагато вашливіша є інша річ, на які я не дістав відповіді у другій частині і яка була свідомо проігнорована: запозичення чужої інтелектуальної праці і видача її за свою є крадіжка!!! То хто є злодієм??? ...загадковий "ми"?
Доцент Показати IP 13 Квітня 2009 10:08
Не хочу виступати нічиїм адвокатом, але автори у вступі написали: «В основу даного аналізу покладено теорію рефлекcивності розроблену геніальним фінансистом сучасності Джорджем Соросом… Але базисною залишатиметься все та ж теорія Дж. Сороса.» http://www.volynnews.com/blogs/view/id/285/ . Тому звинувачення у плагіаті, як на мене, не є коректними. Можна погодитись, що даний цикл публікацій далекий від наукового стилю написання кандидатських чи докторських. Але й автори не подали дані матеріали для опублікування в наукове видання, а оприлюднили на блозі. Щодо застосування індексу ПФТС, як індикатора економічного стану держави, то його використання в цій ролі лише частково залежить від стану, в якому перебуває фондовий ринок України, оскільки даний індикатор також зображає оцінку професійних спекулянтів та аналітиків (як українських, так і закордонних) стану української економіки, і найголовніше – перспектив її розвитку. Звісно, слід визнати, що і вони можуть помилятися, але в ситуації з рефлексивним процесом з гривнею їхня оцінка ринку збіглася з оцінкою авторів «Алхімічного аналізу». При цьому, реакція фондового ринку, як Ви напевно також помітили, була доволі яскраво вираженою та однозначною.
Доцент Показати IP 13 Квітня 2009 10:16
Економу. «(↓Т+↑N+↑S) → ↓е" і п.Степанюка (чи Чернецького?) "↓Т↑SN → ↓↓е"» - що це за каракулі? Ні в Сороса, ні в авторів «Алхімічного аналізу» їх не має.
Економ Показати IP 13 Квітня 2009 11:40
Доценту. "Каракулі" вийшли при передачі коментарію певно з технічних причин. Я наводив формулу Сороса і формулу п.Степанюка і показував, що там фактично немає розбіжностей (видалені плюсові знаки і добавлена одна стрілочка). Щодо плагіату. Навіть якщо це опубліковано у блозі, при безпосередньому ЦИТУВАННІ чужих думок і чужих формул вказуються безпосередньо номери сторінок, а не загальне елегантне зауваження у всупі, на яке не звертає увагу переважна кількість читачів. Кому як не вам про це знати, п. Доцент! Інакше це є доречним лише при загальному згадуванні Сороса (так як у вступі). Тому некоректним є саме цитування, яке з т.зору наукових вимог (а саме цими мірками слід вимірювати написане, оскільки саме на науковість претендують автор(и))є плагіатом. Де новизна написаного? Все решта давним-давно опубліковано у підручниках. І ще одне. Коректним є вказування, що така-то частина написана п.Степанюком, така-то частина належить п.Чернецькому, а от це саме Сороса. Саме так роблять поважаючі себе автори. Цього зроблено не було. Тому я залишаюсь на своїй позиції.
ШАША Показати IP 14 Квітня 2009 12:01
Думаю , что если бы уважаемые Авторы занялись живописью , было бы безопаснее для их имиджа образованных людей. Любую мазню можно представить как супер авангардное произведение - направление - посыл в будущее и творческую провокацию , в конце концов... Но уважаемые Авторы пробуют реализовать себя в экономической клоунаде и уже имеют постоянных зрителей -пардон!-читателей. Это несомненный успех. Думаю , что если бы нашелся такой же режиссер , как наши Авторы - экономисты , и поставил бы радиоспектакль по мотивам комментов - было бы , что послушать вместо сраной попсотни. Эта вещь "посильнее Фауста Гете" была бы...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus