USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Олег Чернецький: Алхімічний аналіз: сучасний економічний стан України

Під даною рубрикою пропонується читачам дещо не звичний як для блогів матеріал. Справа в тім, що на особистому блозі оприлюднюється цикл повідомлень у співавторстві з Степанюком Олександром, який є моїм партнером по бізнесу в царині отримання та погашення банківських кредитів, придбання та реалізації нерухомості тощо.
 
Вступ.
Збірка аналітичних статей, яку ми представляємо на Ваш розгляд має за мету показати суть сучасного економічного стану української держави, передумови, що сприяли його виникненню та можливі варіанти його подальшого розвитку. До цього кроку спонукає прагнення знайти раціональне пояснення економічних процесів, що відбуваються в нашій державі за умов даної кризової ситуації.
В основу даного аналізу покладено теорію рефлекcивності розроблену геніальним фінансистом сучасності Джорджем Соросом. Чимало нижче поданих тез базуються на його теорії, або співзвучні їй. Однак, визнання самим Соросом того факту, що жодна нова економічна ситуація не є ідентичною будь-якій, що передувала їй дає підстави для пошуку нових розумінь та тлумачень конкретної проблематики в сучасних економічних умовах. Але базисною залишатиметься все та ж теорія Дж. Сороса.
Протягом останнього року формувався «економічний щоденник», в який вносились всі поточні спостереження, узагальнення та  певні аналітичні прогнози. Деякі з них наведено нижче з метою дещо оживити аналіз та зробити його менш сухим та схематичним. Також, з метою спрощення опису нашого бачення сучасного стану української економіки свідомо ігноровано детальний аналіз деяких економічних питань та їх обґрунтування. Дані питання висвітлені в наших статтях лише у вигляді їх кінцевих висновків.
 
 
1. Формуючі фактори.
До елементів, які формують сучасну економічну парадигму слід віднести безпосередньо саму економічну систему, економічну політику, яку формують та впроваджують владні структури, стан кредитно-регуляторного циклу та політичний стан, що є в державі чи регіоні. 
Економічна система складається з 10 макропоказників, 8 з яких були описані в «Алхімії фінансів» Джорджа Сороса, і які використовуються для встановлення об’єктивності (на скільки це можливо) курсу будь-якої валюти. До них входять:
V – рівень економічної активності ( ↑ V – росте рівень економічної активності,  ↓ V – рівень економічної активності падає). До факторів, які визначають рівень економічної активності слід віднести: рівень навантаження на засоби виробництва (рівень навантаження на основні фонди), ВВП, рівень безробіття, і, як додатковий індикатор, – фондові індекси.
Р – різниця в рівнях інфляції в державі, щодо якої здійснюється аналіз та інших державах – її торгових партнерів ( ↑ Р – рівень інфляції вищий, ніж у інших державах, ↓ Р – рівень інфляції нижчий, ніж у інших державах).
і – процентні ставки ( ↑ і – процентні ставки ростуть,  ↓ і – процентні ставки падають).
N – рух не спекулятивного капіталу ( ↓ N – притік не спекулятивного капіталу,  ↑ N – витік не спекулятивного капіталу). До не спекулятивного слід віднести капітал, який спроможний надходити в державу не зважаючи на розміри очікуваних доходів по даному капіталу. Наприклад, кошти українських заробітчан, що надходять з-за кордону. Так само – витік не спекулятивного капіталу пов’язаний з мотивами, що не залежать від прагнень їх власників отримувати з нього найбільші прибутки.
S – рух спекулятивного капіталу ( ↓ S – притік спекулятивного капіталу, ↑ S – витік спекулятивного капіталу). До спекулятивного слід віднести капітал, який в силу своєї природи шукає найвигідніші з економічної точки зору умови для інвестування. Даний капітал надходить в державу та витікає з неї, як правило, з урахуванням очікуваного рівня прибутку по ньому.
Т – торговий баланс ( ↑ Т – ріст торгового балансу, ↓ Т – падіння торгового балансу).
е – курс валюти   ( ↑ е – ріст курсу валюти, ↓ е – падіння курсу валюти).
В – державний бюджет ( ↑ В – профіцит державного бюджету, ↓ В – дефіцит державного бюджету).
 Слід окремо зазначити, що безпосередньо ціну (тобто фактичний курс будь-якої валюти) формують 3 фактори: торговий баланс, рух спекулятивного та не спекулятивного капіталів. Валютні інтервенції НБУ також впливають на ціну валюти, але даний фактор, швидше відноситься до економічної політики держави, яка може змінюватися в залежності від осіб, які знаходяться при владі та їх цілей.
        
При цьому, особливість формули валютного ціноутворення полягає в тому, що вона не прагне до встановлення максимально об’єктивного курсу валюти. Її призначення полягає у формуванні того курсу валюти, який складається в силу дії формуючих курс валюти чинників (TSN). Дані чинники фактично відображають реальний рух валют в державу та з держави, і характеризуються такими поняттями класичного економічного вчення, як попит та пропозиція. За таких обставин формула валютного ціноутворення досить часто формує курс валюти, який є далеким від об’єктивного, що Ви зможете побачити з наступних статей.
        
 На нашу думку, з метою встановлення об’єктивності теперішнього курсу валюти, перспектив його руху, та наслідків такого руху важливо співставляти формулу валютного ціноутворення та формулу об’єктивності курсу валюти.
Саме такі чинники (в дещо спрощеному варіанті) впливають на курси валют, політику їх формування та перспективи руху.
Слід додатково зауважити, що S та N є показниками, які фактично формують платіжний баланс держави. Дані показники виведені з поняття платіжного балансу та розмежовані з метою більш точного опису мотивацій міжнародного руху капіталів, що є надзвичайно важливим фактором, як для світової економіки загалом, так і для окремих держав зокрема.
Ще 2 макроекономічні показники, які безпосередньо не визначають курсову політику, але є важливими факторами при аналізі економічного стану держави та кредитно-регуляторного циклу є:
С – споживчий попит ( ↑ С – росте споживчий попит, ↓ С – падає споживчий попит).
Z – рівень внутрішніх заощаджень ( ↑ Z – зростає рівень внутрішніх заощаджень, ↓ Z – падає рівень внутрішніх заощаджень).
Економічна політика є одним із найважливіших факторів, які формують економічну ситуацію. Так, застосування різних економічних підходів до однієї і тієї ж економічної ситуації може призводити до різних результатів.
Політична ситуація в державі внаслідок її нестабільності останні роки постійно здійснює негативний вплив на економіку України, відлякуючи від неї іноземних інвесторів.
Щодо кредитно-регуляторного циклу то він потребує детального аналізу в окремій статті, що ми і спробуємо зробити.
3-20 березня 2009 року.
 
Далі буде
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
4. Сучасна економічна система «Остання гривня від Lady Ю.»          Перш за все доречно було б пояснити чому бачення сучасної…
Практично протягом останнього року для багатьох місцевих політиків та аналітиків є актуальним питання щодо проведення місцевих виборів. Додатково на цьому…
Дозвольте привітати Вас з нашим спільним професійним святом – днем підприємця. Запровадження цього свята на державному рівні – це визнання…
Коментарів: 32
Вінстон Показати IP 26 Березня 2009 09:49
Шото коментів нема, видно не цікаве?
Олександр Астаф\'єв Показати IP 26 Березня 2009 09:59
З такими статтями ви хлопці повинні бути радниками прем'єру та міністру нашої напівзруйнованої економіки! Надіюся на подальший вихід таких цікавих статей!
Гарант Показати IP 26 Березня 2009 11:20
Любий Олеже! Я акцептував цю унікальну дорожню карту!Проте, глибоко переконаний, що Юлькин друг Сорос з його вонючою алхімією не допоможе моїй нації, моїм маленьким українцям!
Леді Ю. Показати IP 26 Березня 2009 11:25
Дарагий мій Алєжик! Далжна табі сказать, що ніякі Z i C на курс грівні не вліяють. Це всьо прадєлкі карумпованога Стельмаха пад прикриттям прєзідента Ющенка і напамаженого хлопчіка Харашковськога з його пєдікюром...
Турійський Показати IP 26 Березня 2009 11:33
Олеже! Маю тобі сказати, що жодні формули не наблизять тебе до посади, яку вже благополучно, на щастя луцької громади, обіймаю я. Ми з Максом, Владом і допомогою криштально порядної частини фракції БЮТ невдовзі збудуємо 10 нових електричних котелень, підземний перехід під залізницею і висячі сади над Театральним майданом. А ти обов'язково зайди до Бориса Гнатовича, хай тобі виділить шматок парку, поприбираєш. Надумаєш прибирати - обов'язково подзвони Козюрі, йому буде приємно!
Павло Гуковський Показати IP 26 Березня 2009 12:02
Нинішнє суспільство категорично відказується вірити словам і тим більше "формулам"...Нинішню політику потрібно робити виключно ділом!
Анонім Показати IP 26 Березня 2009 13:23
Турійський 26 березня, 11:33 Дякую, посміявся.
Сєня Показати IP 26 Березня 2009 13:31
Друже Олеже! Читаючи твій глибокий та незаангажований уже набридлими політиками економічний аналіз, я відчув, що ти другий вундеркінд України після мене. Я знаю, що ти теж себе бачиш президентом України і думаю, що ти є піар-продуктом мого конкурента київського мера Черновецького, який хоче нас з тобою стравити. Олеже, очоль будь-ласка мій Фронт Сєнь по Волині і ми з тобою здєлаєм всіх політиків, до яких люди звикли вже. Підтримайте обєднаний фронт третьої сили, що складається з двох економістів та Фірташа, і змініть наше життя з Олегом Станіславовичем (у Фірташа і так все в шоколаді) на краще!
Анонім Показати IP 26 Березня 2009 14:18
прекратите стебаться! уже живот болит от смеха
Анонім Показати IP 26 Березня 2009 14:34
А це він сам написав чи йому написали :) він хоч розуміє, що там написано;)
Фьодоровіч Показати IP 26 Березня 2009 17:13
Алєг! Пратьор глазамі твой аналіз. Круто. Таке впєчатлєніє шо ти таптал Кембріджскую зону. Але паганяло твоє "тощо", яке ти присандалив под фоткой нє догнал. Алік, нє гані паражняк, нє муті тут нєнакомими буквами, соєдіняйся з маїм Азаровим(в пєрєносном значєнії слова) і тварітє антікризову праграму.
Психіатр Показати IP 26 Березня 2009 17:44
Блоги - класна річ! Відразу видно, де мій клієнт.
Психіатр Показати IP 26 Березня 2009 18:05
Блоги - класна річ! Відразу видно, де мій клієнт.
Тягниніг Показати IP 26 Березня 2009 18:19
Олеже! Тезку! Ти ж направду наш хлопець! Хіба трохи надто хитрий - як оті перші, від кого має позбутися Ненька-Україна! А ще часами розмовляєш, як оті другі, від кого Ненька має побутись! Але, то не смертельно, кілька виховних бесід і все буде файно! Та лишень таке прохання, брате: не цитуй казна-кого, не засмучуй побратимів! Є ж гонорові українські хлопці в царині економіки - Турно, Піхно, Чампа, я - врешті!
віктор Показати IP 26 Березня 2009 18:28
Таке враження, що хлопці обкурилися.
ВІнстону Показати IP 26 Березня 2009 18:31
а ти переживав, шо тут нехіто не коментіє
Анонім Показати IP 26 Березня 2009 19:54
А що тут усі так активно коментують? В блозі висвітлено початок, матеріалу з претензією на науковий стиль. Але відсуній сам аналіз, узагальненя чи висновки. Це повідомлення є індикатором рівня уваги до особи Чернецького. Доречі, хто такий Степанюк?
Анонім Показати IP 26 Березня 2009 20:11
"Капітал". К.Маркс, О.Чернецький.
Пасажир Показати IP 26 Березня 2009 20:17
Далі не треба.
Степанюк Показати IP 27 Березня 2009 09:05
В наступних статтях будуть аналіз, узагальнення та висновки.
Аlex Показати IP 27 Березня 2009 10:05
Це все "водичка". Коли ж будуть дійсно цікаві матеріали?
Анонім Показати IP 27 Березня 2009 11:20
Интересность заключается в том, что, по требованиям финансистов из хвонда Сороса, бабло стране кидают в том случае, если она методично уничтожает свой АПК и тяжелую индустрию, то есть делает так, чтобы жрать было нечего и не за что. Финансировать разрешают изготовление резинок для трусов и тому подобную хрень. Вопросы есть? У меня - нет. Попрошайничайте дальше.
Анонім Показати IP 27 Березня 2009 11:44
ЧЕРНЕЦЬКИЙ - ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ-ЯБЛУКО ВІД ГРУШІ ФРУКТОВЕ ДЕРЕВО.
Dikenson Показати IP 27 Березня 2009 14:50
Цікава стаття. А щодо негативного впливу політичної ситуації на економіку України, то невдовзі - на період виборчої кампанії на посаду Президента України він ще посилиться. Цікаво, що ж буде далі... Чекаємо на нові статті.
Sid Vicious Показати IP 27 Березня 2009 16:36
Нє, ну я просто ахєрєл від такої мудрої штукі. Вітайу афтара, який почитав умну книжку з макроекономіки. Питання: а смисл в чому? Пугануть народ, шо ви такий вумний? А ви то самі в тих ньюансах добре шарите?------------- Вот єжелі не впадло, то дайте, пліз, відповідь на пару питань по вашій же ж темі: 1.Що краще дефіцит бюджету, чи профіцит і чому? 2.Капітал, зароблений на фондовій біржі і інвестований у придбання ОФ - спекулятивний, чи не спекулятивний? 3.Який взаємозв'язок між інфляцією, динамікою валютних курсів та торговим балансом і якою є ідеальна ситуація цього взаємозв'язку? 4.Якщо у вас 1 січня є на руках 100 гривень, а рівень інфляції 10% на місяць, скільки будуть коштувати ваші 100 гривень 1 березня?
Sid Vicious Показати IP 27 Березня 2009 16:40
P.S. Чисто із сподіванням, що відповідь буде особисто оперативною, а не після оперативних консультацій із спеціалістами
Vlad Показати IP 27 Березня 2009 17:25
Ти кому питання поставив? Він свій Блог не читає. Мабудь що і не пише. :)
ШАША Показати IP 28 Березня 2009 09:59
Сомневаюсь,сомневаюсь...Не думаю,что О.Чернецкий - не то, чтобы участвовал в написании статьи, а даже сумел прочитать ее до конца.Ну - это не в упрек: можно быть хорошим человеком и не имея образования.По поводу самой "работы" позвольте привести цитату из В.Малинковича (политолога):"...А какие тут закономерности,когда сплошь финансовые интересы лидеров,амбиции,все,что угодно,только не государственный и общественный интерес...все делается"под столом"..." Это я к тому , что всякие Е=МС2 в отношении экономики не ценнее граффити на луцких заборах. "...Образованность все хочут показать!" Смешите дальше!!!
Степанюк Показати IP 28 Березня 2009 16:35
Шановні: Sid Vicious та ШАША. Відповіді на Ваші запитання Ви отримаєте з наступих статтей. Майте терпіння. Це по-перше. А по-друге, Чернецький є співавтором статтей: Кредитно-регуляторний цикл та Рефлексивний процес із гривнею, які (звісно якщо у Вас вистачить терпіння зачекати) Ви зможете прочитати на протязі наступних 2 тижнів. Дякую за коментарі.
ШАША Показати IP 28 Березня 2009 18:26
Шановний пане Степанюк! Не знаю - чи на користь мені стане ознайомлення з наступними "трудами",бо намагаюся вивчати українську мову , а такі "перли" як "...на протязі 2 тижнів" (на сквознякє 2 нєдєль) дуже збивають з пантелику та надають скепсису щодо економічних екзерсисів поважних авторів.Хотя у меня в школе была очень хорошая учительница математики, которая говорила "тудой","кудой" и "сюдой".А еще - "переспектива". Мы ее очень любили.Удачи Вам и любви! А экономика - это от Лукавого. Вся украинская экономика зависит от выпитой - с кем надо - водки, походов в сауны и личных договоренностей типа "ты мне - я - тебе". Все - как было , только циничнее и , часто , бездарнее и глупее.
ШАША Показати IP 29 Березня 2009 00:00
Р.S. Вот 3-й абзац вступления :"Протягом останнього року формувався..." - написано грамотно.Это что, не Вы писали?
Sid Vicious Показати IP 29 Березня 2009 13:14
2Степанюк Хммм... Чекати 2 тижні відповіді на питання, яку можна дати за 5 хвилин - це якось занадто... А взагалі моя оцінка викладеного - дуже низько. Чому? Я вважаю, що це не більш як намагання приголомшити народ власною "вумністю". Викладати ньюанси макроекономічного регулювання фінансових і грошово-кредитних ринків для загального огляду, зважаючи на те, що переважна більшість відвідувачів ресурсу в них мало розбираються, є нічим іншим, як зайвими "понтами". Ще можу зауважити, що жодної авторської думки у блозі немає, бо вся викладка базується на загальновідомих речах з підручників. Давайте, може, зразу текстовий варіант книжки викладати - нехай необізнані вникають в премудрості відсотку і дисконту... Жодних висновків автора або якоїсь його думки чи пояснення нашо він отут це написав - нема. І якщо в наступний раз він (вірніше - його підручні) викладуть тут продовження загальновідомих (не для всіх однак, але все ж таки)речей, то такий блог редакції варто буде просто закрити. Адьйоз!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus