USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Президентом Індії стане представник касти недоторканних

17 Липня 2017 19:29
Президентом Індії вдруге в історії країни стане найнижчої в країні касти недоторканних, повідомляє портал Українські Новини з посиланням на The Guardian.

На пост претендують дві людини — губернатор східного штату Біхар Рам Натх Ковінд і опозиційний кандидат Мейра Кумар, юрист і колишній дипломат. Обидвоє відносяться до далітів - ряду каст, яких в минулому називали недоторканними.

Вибори президента в Індії непрямі — голосує колегія вибірників, яка сформована з членів парламенту і законодавчих зборів штатів. Вони почалися 17 липня о 10 ранку за місцевим часом. Результати будуть оголошені 20 липня.

Хоча результати виборів не будуть відомі до четверга, очікується, що новим президентом країни буде обрано Біхара Ковінда, адже він забезпечив собі широку міжпартійну підтримку.

В XX столітті почалася боротьба недоторканних за рівноправність. Боротьбу з недоторканістю активно вів Махатма Ганді. Він став називати їх хариджанами (людьми бога). Боротьбу за права недоторканних в 1930-40-і роки очолив Бхимрао Рамджи Амбедкар. Він назвав недоторканних далітами (пригніченими). Йому вдалося домогтися закріплення ще в законах колоніальної Індії, а потім і в конституції незалежної Індії 1950 року системи, за якої за членами каст, занесених в особливий список ("спискові касти"), закріплювалися квоти вакансій на державній службі, місця в законодавчих органах та у вищих навчальних закладах. Практика недоторканності за конституцією заборонена, і дискримінація за кастовим принципом вважається кримінальним злочином.

Однак у сільській місцевості даліти часто стають жертвами утисків, насильства і жорстокості. За даними неурядової організації "Рух за навчання правам людини", розташованої в Мадрасі, в середньому кожну годину двоє далітів піддаються нападам, три далітські жінки стають жертвами насильства, два даліта виявляються вбиті і два далітських будинки спалені.

Мільйони далітів перейшли в іслам, християнство чи буддизм, щоб вирватися з кастового індуїстського суспільства. Але сліди кастової ієрархії зберігаються і в християнських, і в мусульманських громадах.

Даліти ведуть боротьбу за рівноправність. Вони входять в чайні і б'ють "окремий посуд" (кастова система примушує далітів пити з "своїх" чашок). Вони проникають у храми, порушуючи стародавню індуїстську заборону на вхід далітів у священні місця. За індуїстською традицією, наречений приїжджає на весілля на коні, але коли даліти намагаються чинити так само, то їх піддають жорстоким переслідуванням. У червні 2008 року в штаті Раджастхан наречений-даліт вперше проїхав на коні під охороною 400 поліцейських, машин "швидкої допомоги" та медичних бригад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus