USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

«За 10 годин роботи отримував 4 рентгени»: спогади ліквідатора з Волині про аварію на ЧАЕС

26 Квітня 2024 11:27
67-річний Анатолій Гайдук із села Чаруків Луцького району – ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції, де виконував роботу впродовж шести днів.

Суспільному чоловік розповів, у 1986 році біля атомної електростанції працював із 6 по 12 травня. Зі слів ліквідатора, цього часу вистачило, аби отримати дозу опромінення.

«Першило дуже. Коли приїхав уже додому, то пів року горло боліло страшенно. Воду ми пили 0,4 рентгена, а радіація має здатність накопичуватись. Якщо я був 10 годин, то я отримував 4 рентгени. Не дали нам ні захисних масок. Резинові чоботи, навіть, рукавиць ніхто не дав», – пригадує ліквідатор.

Коли стався вибух на Чорнобильській атомній електростанції Анатолій Гайдук працював електриком у «Мостозагоні № 60». Зі слів чоловіка, інформація про аварію стала з’являтися 1 травня. За декілька днів отримав від керівництва наказ рушати на Київщину.

Читати ще: Новий для Полісся вид хижаків помітили в Чорнобильському заповіднику

Тоді ліквідовувати наслідки аварії на ЧАЕС з Волині поїхали водії, кранівники, монтажники і електрики.

«Везуть колони людей і ми повз залізничного вокзалу проїжджали. То я скупчення людей такого ще не бачив. Нам пояснили, що ми працюватимемо 40 хвилин, а що робити, то ми й не знали тоді», – каже волинянин.
У київському тресті «Мостобуду» волинянам дали спецодяг і відправили в Чорнобиль. Ліквідатор говорить: на 10 день після аварії приїхали у село Рудня Вересня, що поблизу Чорнобиля, де розгорнули табір.

«З ТрестоМостобуду пригнали три крани. Наша функція була така: екскаватором від 4-го блоку ми викопали котлован. І треба було його обтягнути отим залізним шпунтом. Аби шахтарі, які прибули у табір, вирізали в залізі отвір і стали занурюватися під четвертий блок. Для того, щоб радіація не пішла в ґрунтові води», – пригадує ліквідатор.

Як додав волинянин, перші роки після аварії на ЧАЕС ліквідатори мали можливість оздоровлюватися на курортах та у санаторіях. Нині ж, каже він, лишилася лише пенсія та ліки, частину з яких він може отримувати безплатно.

Станом на квітень 2024 року на Волині проживає 11,5 тисяч чорнобильців і 1400 ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Про це розповів голова громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Ростислав Кухтей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus