USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Місця, що живлять моря, через втручання людини швидко зникають

26 Квітня 2024 00:37
Естуарії – місця, де річки впадають в океани – часто називають «розплідниками моря». Вони є домівкою для багатьох видів рибф, а також для величезної кількості птахів. Солончаки, що утворюються навколо, допомагають стабілізувати берегові лінії та поглинати повені. Однак нове дослідження показало, що майже половина світових естуаріїв через втручання людини втрачено.

Про це йдеться у матеріалі The Guardian.

Використовуючи супутникові дані, дослідники виміряли зміни, які відбулися в 2396 лиманах у 1984-2019 роках. Результати, опубліковані в журналі Earth’s Future, показали, що за останні 35 років понад 100 000 гектарів (250 000 акрів) лиману було перетворено на міських або сільськогосподарських угідь, причому більшість втрат (90%) припадає на країни Азії, що швидко розвиваються.

Читати ще: Сміття більше, ніж можна уявити: як забруднені карпатські річки

На відміну від цього, у країнах з високим рівнем доходу за останні 35 років гирла річок постраждали зовсім незначно – здебільшого тому, що масштабні зміни в них відбулися за багато десятиліть до цього, під час фази швидкого розвитку цих країн.

Зараз багато країн із високим рівнем доходу усвідомлюють та усувають збитки. Такі місця, як гирло річки Тиса (Tees) у північній Англії, інвестують у повернення території до мулистих полів і солончаків, щоб зменшити ризик повеней, підвищити стійкість до кліматичної кризи, поповнити популяції риб, і нехай природа відновлюється.

Особливо інтенсивно явище відбувається у Азії.

Читати ще: Кожен п’ятий мігруючий вид тварин перебуває під загрозою зникнення, – ООН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus