USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

3 травня: свята, події, факти. День Сонця та День кондитера

3 Травня 2024 00:00
Всесвітній день свободи преси 3 травня відзначають за рішенням ЮНЕСКО. 1991 року в Намібії підписали «Віндгукську декларацію», яка закликала уряди держав усього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер.

Також 3 травня День кондитера. Дата присвячена професійним кухарям, які виготовляють солодощі. Хоча може здаватися навпаки, але бути кондитером зовсім непросто. Потрібно володіти добрим почуттям запаху і смаку, мати навички навіть у скульптурі та архітектурі. А ще – розбиратися у складі харчових продуктів, умовах і термінах їхнього зберігання, вміти поєднувати різні компоненти.

А ще 3 травня святкують Міжнародний день Сонця. Сонце є невичерпним джерелом енергії, завдяки якому сформувалася екологія планети Земля. Найважливіша мета свята – нагадати людям про ті нескінченні ресурси, які Сонце нам дає. Для довкілля його енергія не є шкідливою.

Також 3 травня Міжнародний день туби. Цей день був заснований 1979 року Всесвітньою асоціацією братства тубістів (TUBA) і має на меті вшанувати тубу та її важливість у різних музичних жанрах.

Днем народження спаму вважається 3 травня 1978 року. Першим спамером стала компанія DEC, яка займалася виробництвом електроніки. Відправивши по мережі Arpanet повідомлення про продаж своїх нових міні-комп’ютерів, компанія знайшла нове рішення для просування товару на ринку.

Також цього дня у США святкують День кексів з малиною, День медитації в саду, День благословення велосипедів, День шоколадного заварного крему, в Тонга – День дітей, у Франції – Свято папугу, в Японії – День Конституції, в Литві – День першої Конституції, у Польщі – Свято Третього травня, День Конституції, в Іспанії – Свято травневих хрестів, у Мексиці – День археолога, на Ямайці – День вчителя, у Туреччині – День Збройних сил.

3 травня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Тимофія і Маври. Відомі також як Фіваїдські мученики. Їхнє життя та мучеництво відбулося у 3-му столітті, під час гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Микола, Павло, Петро, Тимофій, Уляна, Юліана.

Цього дня народилися італійський мислитель, філософ, політичний діяч Нікколо Макіавеллі; французький парфумер, який придумав випускати аромати серіями – духи, одеколон і мило з тим самим запахом, Франсуа Коті; венеційський скульптор Антоніо Гаї; французький органіст, піаніст, композитор Марсель Дюпре; український поет і прозаїк Тодось Осьмачка; український актор театру й кіно Микола Яковченко (Прокіп Сірко в кінокомедії «За двома зайцями»); анлійський рок-музикант, гітарист гурту «Sex Pistols» Стів Джонс.

Події

1494 – іспанський мореплавець Христофор Колумб відкрив Ямайку.

1783 – російська імператриця Катерина II заборонила указом селянам Лівобережної України та Слобожанщини переселятися з місць останньої ревізії: відбулось закріпачення селян.

1791 – надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв Конституцію – першу в Європі і другу у світі (після Конституції США). У Польщі цей день відзначається як національне свято.

1815 – утворено Королівство Польське, що згідно з рішенням Віденського конгресу стало частиною Російської імперії.

1841 – Нова Зеландія оголошена британською колонією.

1880 – відкрито перший в Україні львівський кінний трамвай.

1904 – американський винахідник Джордж Паркер запатентував свою першу письмову ручку.

1991 – у столиці Намібії підписана «Віндхукська декларація», що закликає уряди держав всього світу забезпечувати свободу преси і її демократичний характер. За рішенням ЮНЕСКО визначений як Всесвітній день свободи преси.

2004 – протестантські церкви, що існували в Нідерландах протягом сотень років роздільно, об’єдналися в Протестантську церкву Нідерландів.

2006 – під час заходу на посадку в Сочі (Росія) в складних погодних умовах впав у море пасажирський літак А-320 вірменської авіакомпанії «Армавіа», який виконував рейс Єреван-Сочі. Всі 113 людей, які були на борту, загинули.

2014 – створено добровольчий батальйон «Айдар».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus