USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.78 9.90
Запитай юриста
[15 Грудня 2016 10:19] uspesnaledy8: Доброго дня !
Скажіть будь ласка, наразі діє новий Закон щодо виконавчого провадження, де за відкриття провадження стягуються авансові внески. Ящо рішення суду не було виконано у зв’язку з відсутністю у боржника коштів, які він повинен сплатити стягувачу, чи може стягувач написати до виконавчої служи заяву та повернути авансовий внесок або якимось іншим шляхом повернути свій сплачений авансовий внесок? Заздалегідь дякую!


Суддя у суді першій інстанції винесла рішення на першому засіданні, однак, відповідач не встиг підготуватись (надати докази, заперечення, пояснення, не встиг залучити третіх осіб). Тепер слід писати апеляцію щодо незаконних дій судді, чи є з цього приводу якесь рішення суду?
Заздалегідь дякую!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідно до редакції ч. 3 ст. 43 Закону передбачено можливість повернення авансового внеску лише при здійсненні двох виконавчих дій: після закінчення виконавчого провадження або при поверненні виконавчого документа стягувачу.

Апеляцію саме на незаконні дії судді тут писати процесуально неможливо. З цього приводу можна лише написати скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів на дії судді. В той же час зазначу низку правових аргументів, які можуть допомогти при апеляції, якщо доводи сторони не були грубо проігноровані судом першої інстанції.

Відповідно до частин 1 та 3 статті 213 ЦПК України, рішення суду повинно бути законний і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясова­них обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підт­верджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно з частиною 1 статті 214 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує такі пи­тання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтверджен­ня; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин тощо.

Відповідно частини 3 статті 215 ЦПК України, рішення суду складається з мотивувальної частини із зазначенням: встановлених судом обставин і визначених відповідно до них пра­вовідносин; мотивів, з яких суд вважає встановленою наявність або відсутність фактів,якими обґрунтовувалися вимоги чи заперечення, бере до уваги або відхиляє докази, засто­совує зазначені в рішенні нормативно-правові акти; чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких особа звернулася до суду, а якщо були, то ким; назви, статті, її частини, абзацу, пункту, підпункту закону, на підставі якого вирішено справу, а також процесуального закону, яким суд керувався.

Згідно пункту 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18.12.2009 року "Про судове рішення у цивільній справі", ухвалене у справі рішення має бути гранично повним, ясним, чітким, викладеним у послідовності, встановленій статтею 215 ЦПК.

Пункт 11 зазначеної Постанови Пленуму вказує, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, що мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку всіх доказів, розрахунки, з яких суд виходив при задоволенні грошових та інших майнових вимог. Вста­новлюючи наявність або відсутність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги чи запере­чення, визнаючи одні та відхиляючи інші докази, суд має свої дії мотивувати та враховувати, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (частина четверта статті 60 ЦПК).

У цій частині рішення має міститися обгрунтування щодо кожного сторін по суті позову, що є складовою вимогою частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Коментарів: 1
Льоша Показати IP 16 Грудня 2016 01:42
Доброй ночі!Я сирота стою на квартирном обліку.Чотири роки, я неоновлював документи?мене буде знято.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus