USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.78 9.89
Запитай юриста
[30 Вересня 2016 10:28] Yulia111: Доброго дня! Підкажіть, керівництво змушує робити роботу, яка не входить в мої посадові обов'язки. Я не встигаю. Чи можна якось без звільнення законним шляхом вирішити це питання? Дякую
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, можна. В першу чергу поговорити із роботодавцем, і чітко висловити йому свою позицію про те, що не будете роботи роботу, яка не передбачена Вашими посадовими обов'язками. Далі, якщо Ви є членом якоїсь профспілкової організації, то слід звернутись до неї із заявою про захист з її боку Ваших трудових прав. Наступним кроком може бути звернення до територіальної державної інспекції праці із заявою про вчинення з боку роботодавця трудового правопорушення та зажадати допомоги у захисті Ваших трудових прав.

А взагалі виконання "чужих" обов'язків за трудовим законодавством можливе за таких умов: 1) суміщення професій (посад); 2) розширення зон обслуговування або збільшення обсягів виконуваних робіт; 3) виконання поряд зі своєю основною роботою обов’язків тимчасово відсутніх працівників.

Суміщення професій (посад)— виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою). При цьому суміщувана посада обов'язково має бути у штатному розписі і бути вакантною (наприклад, у разі звільнення когось із працівників чи введення до штатного розпису нової посади).

Під розширенням зон обслуговування або збільшенням обсягів виконуваних робіт мається на увазі виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт за однією і тією ж професією (посадою).

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи передбачає заміну працівника, відсутнього у зв'язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

В іншому випадку примусове виконання додаткових трудових обов'язків не допускається.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus