USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Пропаганда, романтика, соціалізм. Радянські фотоальбоми Луцька

12 Травня 2024 10:59
Ми любимо розглядати старі фотографії. Вони показують місця, людей, зміни, які відбулися. Це допомагає налаштувати внутрішню перспективу часу і не загубитися на цій шкалі. Дає змогу зважити минуле і своє нинішнє місце.

Не всі старі фотографії однаково добре для цього надаються. Інколи ми не розуміємо, не правильно тлумачимо зображене. І йдеться не лише про моменти браку нашого знання історії, а й про ті випадки, коли автор створював фото із навмисною, не завжди афішованою метою, хотів створити певне конкретне враження для досягнення своїх цілей.

Серед масиву давніх фото Луцька виділяються ті, що були надруковані в радянських офіційних фотоальбомах, путівниках, серіях листівок, виданих державними підприємствами. Правда в тому, що вони мають документальну, художню та історичну цінність. Проте, коли переглядаєш ці фото десятками і сотнями, виникає певне відчуття штучності, розуміння кількох типових сюжетів та тем, які не тільки мало відрізняються від альбому до альбому, а й навіть часто мало відрізняються від міста до міста.

Все через те, що цей набір сюжетів і тем був прийнятий цензурою. Він служив для конкретної цілі – демонстрації радісного та щасливого життя радянських «трудящих». Цю мету розкривали сюжети з розвитком промисловості, міського благоустрою та місць відпочинку (парки, сквери, кінотеатри, зоопарки, заклади культури), масового будівництва житла, наявністю історичної спадщини, розвитком спорту та «художньої самодіяльності».

Читати ще: Луцька набережна: історія невдалої ідеї

Радянські фотографи офіційних альбомів та путівників мали певну свободу творчості, але вона була чітко поставлена в рамки, адже друкувалося тільки те, що можна було.
Зазвичай всі фотоальбоми містять текст, написаний цілком в пропагандистському дусі з викривлено поданою історією. Фотографії ніби підсилюють ефект поданого тексту і мають переконати читача в тому, що після завершення всіх історичних бід і гноблень радянських народів, вони об’єдналися у великій державі (під керівництвом російського народу), де панують лише розвиток, справедливість та щастя.

Ось приклад типового тексту:

«Загарбники й гнобителі всіляко принижували національну і громадянську гідність трудового люду Луцька, як і трудящих інших західноукраїнських міст і сіл, тримали його в страхітливому безправ’ї, злигоднях… Воістину вікопомними для мешканців міста над повноводим Стиром, як і для всіх західноукраїнських трудящих, стали дати 17 вересня 1939 року, коли прийшов омріяний день визволення, і 28 жовтня того ж знаменного року, коли Народні Збори у Львові проголосили встановлення Радянської влади на всій території колишньої Західної України».

Власне, наратив фотоальбомів і путівників не відрізнявся від загальної радянської ідеології. Те саме ми знайдемо і в інших радянських виданнях, наприклад, книжках про історію, нарисах, наукових працях. Проте тут ми ще бачимо, як це відображається на фото.

Наявність цих очевидних ґанджів не нівелює інших вартостей таких видань. Не варто вважати, що подібна друкована продукція була суцільним фейком і неправдою. Як і життя того часу загалом. Мікрорайони, заводи, театри будувалися, то про це розповідали. Так, така продукція не була ідеальною, але й не мусила бути. Вона була просто радянською з усіма її атрибутами справжнього життя і вигаданої риторики.

Тому поза цим ми маємо змогу побачити ліричні мотиви, романтичні сюжети, зворушливі кадри людського життя та міської історії.
Перший такий фотоальбом був виданий у 1964 році в Києві у видавництві «Мистецтво». Коротка історична довідка про Луцьк містить як типові риторичні фігури про імперіалістичну Антанту, проголошення радянської влади та буржуазно-поміщицьку Польщу, так і суто місцеві історичні акценти, зазвичай вигадані. Про те, що замок будували «російські майстри», що пісня, яку слухав Ленін, написана уродженцем Луцька, що тут є будинок, де тричі бував Петро І.

Перше фото – пам’ятник Леніну в центральному парку, який був на місці нинішнього Театрального майдану. На подальших сторінках – суміш новобудов тодішнього Луцька, пам’яток чи просто історичних будівель, портретів людей, фото з виробництва, відпочинку тощо. Ці фото дуже цікаво розглядати, адже часто вони репрезентують майже одиничні ракурси на давно зниклі, або змінені куточки міського простору. Цим їхня історичні цінність дуже висока. Багато фотографій не позбавлені і художньої цінності. В наш час їх можна вважати прикладом фотомистецтва тих часів.

Наступний фотоальбом з Луцьком був виданий у 1966 році у тому ж київському видавництві в рамках серії «Обласні міста радянської України». Видавалися подібні альбоми у 1970-1980-х роках. Найбільший виданий з нагоди 900-річчя Луцька у 1985 році.

Поряд із ними видавалися різні серії листівок, які продавалися в книжкових магазинах, кіосках. Поряд із ними ще були путівники, карти, нариси. Усього за період з кінця 1950-х до кінця 1980-х з’явилося понад 20 подібних видань. Кожні півтора року з’являлася серія листівок, путівник чи альбом.

Нижче подаємо мікс фотографій із подібних радянських видань, присвячених Луцьку, з ідеологічним підтекстом або без такого.
Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
123 Показати IP 12 Травня 2024 12:44
Добре що зараз нема пропаганди. Все як хоче народ...
Александр - 1 Показати IP 12 Травня 2024 13:30
Дякую за фото. Згадав ті часи , свою юність..
лінивець до Александр - 1 Показати IP 12 Травня 2024 19:27
ваш коментарій дуже гарний -ніколи не міг зрозуміти сволоту что ставить мінус, також люблю ретро фото
777 Показати IP 12 Травня 2024 14:22
Крутые фото,люди душевные,а рассуждения о пропаганде в трубку скрутить и сами знаете куда..
Анонім до 777 Показати IP 12 Травня 2024 18:38
Тобі в горлянку?
777 + до 777 Показати IP 13 Травня 2024 08:30
Ти що з окупантів ?
Анонім Показати IP 12 Травня 2024 15:03
фото нагадало про те, що у міста був планетарій, зараз там церква
321 Показати IP 12 Травня 2024 15:17
Гарні фотоальбоми. Але ...... Залишився пшик і гейропейські цінності.
Анонім до 321 Показати IP 12 Травня 2024 18:38
Стало краще
лінивець Показати IP 12 Травня 2024 19:32
Це моя улюблена рубрика-луцьк часів ссср, що б не писали тут але це самі гарні світлини. Будівлі були схожі на будівлі і ніяких бізнес-центрів під вікнами чи супермаркетів,ніяких навіжених мотоциклістів, ніяких наркоманів на бмв чи лєксусах.Будувались заводи,фабрики,підприємства а не суцільне елітне житло
Анонім Показати IP 13 Травня 2024 01:06
я теж деколи хочу опинитися в дитинстві, але як згадаю, що туалети були на вулиці навіть в школі, хоча я жила у місті на Волині, в приміщенні були туалети, але чомусь вони усі десять років не працювали. Далі, якби батьки не тримали то свиню, то індиків, то гусей чи качок, то м'яса ми б не бачили, бо в м' ясному, коли не зайди одні кості. За молочними продуктами після школи з бутидками в чергу на годину. А з фруктами взагалі срака була, які банани цілий рік? ми не бачили тих бананів, тільки на малюнках. Яблука тільки літо-осінь, мандарини-апельсини також дефіцит великий і зовсім короткий час. Що було багато, так то булок, цукерок, тістечок, морозива, ковбаси. Совок - совком. Ні за що не хочу повернення в срср, а для дітей своїх такого взагалі не бажаю. Черги, дефіцити, блат, дуполизництво - гидота, може комусь і подобалось так жити.
Читач до Анонім Показати IP 13 Травня 2024 09:01
Бананів в Луцьку при совку взагалі не було, а грузинські напівзелені мандарини з'являлись у грудні з величезними чергами і брали їх в максимально дозволеній кількості в районі 6-10 кг. Після нового року мандарини зникали з продажу до наступного грудня.
Анонім до Анонім Показати IP 13 Травня 2024 11:05
серед різних каст того суспільства, була особлива каста, з якою всі прагнули мати знайомство, то працівники торгових баз. Багато дефіцитних товарів так і не потрапляли на прилавки магазинів, а дерибанилися у вузькому колі 'своїх'. Маленький приклад, дорожчі цукерки, як 'стріла', 'пташине молоко' та ін. можна було придбати виключно на базі через знайомих. Так само різний імпортний одяг і т. д. Блат вирішував усе, головне було прилаштуватися при чомусь 'гарному', лизати сраки впливовим людям. Якщо хтось каже, що всі були рівними, то це або відверта брехня, або тупі лохи, які дійсно так вважали через свою обмеженість. Я бачила, як лизали сраки навіть вчителі школярці, що була дитиною працівників такої торгової бази.
555 Показати IP 13 Травня 2024 07:00
А чому немає фоток черг по вершкове масло о шостій чи сьомій ранку, або про штурми горілчаних крамниць?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus