USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.22 10.48

Посли ЄС погодили проєкт безпекової угоди з Україною, яку мають завершити до липня, – ЗМІ

11 Травня 2024 17:41
Європейський Союз обговорює з Києвом гарантії безпеки, які хоче надати Україні. Посли ЄС вже погодили проєкт відповідної безпекової угоди між Україною та Євросоюзом, її планують фіналізувати не пізніше початку липня.

Про це пише німецьке видання Welt am Sonntag, яке має проєкт документа.

«Європейський Союз і його держави-члени відіграють ключову роль у безпосередній і довгостроковій безпеці та стійкості України через військову, цивільну, гуманітарну, фінансову, торговельну та економічну підтримку, розміщення переміщених осіб, підтримку реформ, реконструкції та відновлення, а також через обмежувальні заходи та дипломатичну підтримку... У разі майбутньої агресії Європейський Союз і Україна мають намір провести консультації протягом 24 годин щодо потреб України відповідно до її права на самооборону згідно зі с. 51 ООН», – цитує газета документ.

За даними видання, Європейський Союз хоче взяти перед Україною широкі зобов’язання щодо безпеки в її захисті від Росії не пізніше початку липня. Вони стосуються політичної, військової та економічної допомоги і розраховані на вступ України до ЄС і НАТО.

Читати ще: Україна і Латвія підписали безпекову угоду

Водночас зауважується, що безпосередня участь військових ЄС разом із українськими солдатами в бойових діях проти Росії виключена, але Брюссель обіцяє Україні продовження постачання летальної та нелетальної зброї, навчання військових, допомогу в реформуванні сектору безпеки, підтримку в розмінуванні країни та співпрацю в протидії гібридним загрозам і кібератакам тощо.

У матеріалі стверджується, що посли 27 держав-членів Союзу нещодавно погодили текст на одинадцяти сторінках під грифом «конфіденційно», який зараз обговорюється між Європейською службою зовнішніх зносин та урядом України.

Стосовно Фонду підтримки України на відновлення, то він у 2024 році матиме бюджет 5 млрд євро. До 2027 року можна розраховувати на подібні суми, але вони можуть коригуватися.

Лише сім країн-членів ЄС надали досі Україні безпекові гарантії: Німеччина, Данія, Франція, Італія, Фінляндія, Нідерланди та Латвія. Ще сім країн ЄС відмовляються укладати подібні двосторонні угоди: Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр та нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія і Туреччина, які не входять до ЄС, також не планують безпекові угоди з Києвом, нагадує газета.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus