USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

ООН просить Путіна продовжити зернову угоду в обмін на доступ до SWIFT, – ЗМІ

13 Липня 2023 13:27
Генсек ООН Антоніу Гутерріш просить Кремль продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення дочірньої компанії російського сільськогосподарського банку до SWIFT.

Про це пише Reuters з посиланням на три джерела, передає УНІАН.

Повідомляється, що повторне підключення «Россельхозбанку» до міжнародної платіжної мережі SWIFT було ключовою вимогою Росії щодо продовження «зернової угоди», термін якого закінчується вже найближчого понеділка.

«Россельхозбанк» був «відрізаний» Євросоюзом у червні 2022 року через вторгнення Росії в Україну. У ЄС заявили в травні, що блок не розглядає питання про відновлення російських банків.

Тим не менш, ЄС розглядає можливість підключення до SWIFT дочірньої компанії «Россельхозбанк», щоб дозволити угоду щодо експорту російського зерна і добрив.

За словами співрозмовників агентства, Гутерріш запропонував Путіну продовжити «зернову угоду» на кілька місяців, давши ЄС час для підключення дочірньої компанії «Россельхозбанк» до SWIFT.

Представник ООН Стефан Дюжаррік, своєю чергою, зазначив у розмові з журналістами, що Гутерріш у вівторок направив Путіну лист, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства і добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна по Чорному морю.

«Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові операції через «Россельхозбанк», що викликає серйозну заклопотаність Російської Федерації, і одночасно забезпечити продовження експорту українського зерна через Чорне море», – заявив Дюжаррік.

Він не повідомив подробиць про пропозицію, але додав, що Гутерріш взаємодіє з усіма відповідними сторонами з цього питання і готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з Росією.

ООН також працює з африканським експортно-імпортним банком (Афрексімбанк) над створенням платформи для обробки транзакцій з російського експорту зерна і добрив в Африку, повідомив Reuters ще у червні високопоставлений торговий представник ООН.

«Зернова угода» під загрозою зриву

У липні 2022 року ООН і Туреччина виступили посередниками в рамках Чорноморської зернової ініціативи між Росією та Україною.

Росія ж виторгувала трирічний меморандум, згідно з яким ООН погодилася допомогти агресору в експорті продовольства і добрив на зарубіжні ринки. Зараз Москва вже заявила, що не має наміру її продовжувати після 17 липня, і вимагає, щоб з неї зняли частину санкцій і почали купувати її товари.

Запровадження санкцій за криваве вторгнення в Україну в лютому 2022 року вдарило і по зручності платежів, логістики та страхування для Росії. Як обхідний шлях у зв’язку з відсутністю доступу до SWIFT, ООН вмовила американський банк JPMorgan Chase & Co JPM.N почати обробку деяких платежів за експорт російського зерна із запевненнями уряду США.

Україна розглядає «План Б» для організації експорту без участі росіян у Чорноморській зерновій ініціативі, зокрема, через розвиток експорту через дунайські порти України в кооперації з Молдовою та Румунією.

Гутерріш і Росія – чому все не так однозначно

Україна неодноразово звинувачувала ООН у бездіяльності вже під час повномасштабного вторгнення Росії. Наприклад, співробітники організації нічого не зробили для розслідування масового вбивства українських військовополонених в Оленівській колонії. Також від них не було суттєвої допомоги і в ліквідації наслідків через підрив Росією Каховської ГЕС.

ООН стверджує, що займає незалежну позицію і не приймає сторону жодної воюючої країни. У зв’язку з чим у своїх заявах ООН відмовляється навіть називати війну «війною», замінюючи слово «конфліктом», прямо не називає Росію агресором. У колах українських чиновників навіть лунали крайні заклики ліквідувати ООН через її нікчемність.

На що сам Гутерріш неодноразово ображався. Як писав раніше The Washington Post, під час приїзду в Україну генсек ООН був сильно роздратований, в тому числі, своєю незапланованою участю у нагородженні українських воїнів.

Крім того, Гутерріша звинувачували у певних симпатіях до Москви і на Заході. На думку низки країн, той піддався на російські погрози і «забуксував» розслідування застосування по цивільному населенню України іранських дронів, куплених Росією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Максим Показати IP 13 Липня 2023 13:45
Я бачу Україну вже ніхто, нічого не питає
! Показати IP 13 Липня 2023 14:19
На Гуттеріша поміняємо. Ще й досипемо, багато таких ,,Гуттерішів,, маємо!
Патрiот Показати IP 13 Липня 2023 15:01
А-ха-ха санкцii
Кубрат Показати IP 13 Липня 2023 15:02
Прошу ООН з такими пропозиціями сходити на х.й, то десь біля рузкого корабля

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus