USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Обертається навколо зорі, яка «світитиме довше за Сонце»: вчені виявили нову планету

17 Травня 2024 00:40
Команда дослідників з університетів Бельгії, Берна (Швейцарія), Бірмінгема та Кембриджа (Англія) і штату Массачусетс (США) відкрила нову екзопланету Speculoos-3b, яка обертається навколо ультрахолодної червоної карликової зірки.

За розміром вона нагадує Землю та розташована на відстані 55 світлових років від нашої планети. Speculoos-3b потрібно 17 годин, щоб здійснити повний оберт навколо зірки, повідомляє Українська правда. Життя з посиланням на The Guardian та Phys.org.

У науковому журналі Nature Astronomy, де опублікували деталі космічного відкриття, йдеться, що її виявили у рамках проєкту SPECULOOS, який створили для пошуку екзопланет. Для цього встановили мережу телескопів по всьому світу.

Планету помітили, коли та «блукала поверхнею» карликової зорі, спричиняючи затемнення світла. Вона більш ніж вдвічі холодніша за Сонце, але у 10 разів менша та у 100 менш яскрава, тож світитиме довше, кажуть дослідники.

Читати ще: Життя за межами Землі: дослідники виявили планету з «киплячим океаном»

«Ми розробили SPECULOOS спеціально для спостереження за сусідніми надхолодними карликовими зірками в пошуках кам’янистих планет, які добре піддаються детальному вивченню», – розповів Мішель Гіллон, астроном з Льєзьського університету (Бельгія).

Амаурі Тріо, професор екзопланетології з Бірмінгемського університету, зазначив: незважаючи на те, що надхолодні карликові зорі холодніші і менші за Сонце, їхня тривалість життя набагато довша – близько 100 мільярдів років. Вчені припускають, що це будуть останні зірки, які сяятимуть у Всесвіті.

На їхню думку, це може відкрити можливості для розвитку життя на орбітальних планетах. Але у випадку Speculoos-3b будь-який організм зіткнеться з надзвичайно суворим середовищем. Завдяки вузькій орбіті вона отримуватиме у майже 16 разів більше енергії, ніж Земля.

«У такому середовищі наявність атмосфери навколо планети вкрай малоймовірна», – зауважив Жюльєн де Віт, планетолог з Массачусетського технологічного інституту (США).

Також науковці додали, що у подальшому спостерігатимуть за екзопланетами за допомогою телескопа Джеймса Вебба. Так вони отримають інформацію про їхню поверхню та потенціал атмосфери.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus