USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.22 10.48

Луцьк фестивальний: 10 найкращих фестів 2017 року

20 Грудня 2017 19:00
Рік, що минає, видався надзвичайно багатим не тільки на події соціально-політичного характеру, а й на проведені культурні заходи в Луцьку. Особливо відзначився цього року обласний центр Волині різноманітними фестивалями – не тільки музичними, а й історичними, гастрономічними, театральними та навіть літературними.

Впевнені, що більшість фестів із наведеного нижче переліку чимало лучан просто не змогли оминути увагою і уже давно визначили для себе найкращий, той, який запам’ятався найцікавішими розвагами, найулюбленішими артистами та найліпшою атмосферою.

Інформаційне агентство Волинські Новини, своєю чергою, пропонує пригадати, де фестивалили містяни та гості Луцька у 2017 році.

Перелік поданий згідно з часом проведення заходів:

1. Фестиваль вуличної їжі «Lutsk Food Fest»

6–7 травня; 29–30 липня

Насолодитися стравами та напоями, взяти участь у конкурсах, потанцювати під запальну музику, зробити пам’ятні знімки та вдосталь наспілкуватися лучани могли протягом двох фестивалів вуличної їжі, які були присвячені морській тематиці та кулінарним італійським традиціям.

Читайте: ПЕРШИЙ ДЕНЬ LUTSK FOOD FEST. ФОТОРЕПОРТАЖ

Загалом «Lutsk Food Fest» проходив у звичному для себе форматі: на території замку Любарта облаштовували фут-траки і намети з їжею та напоями, місця для відпочинку, сцену, із якої постійно лунала драйвова музика, та місцини для світлин.


2. Фестиваль середньовічного духу «Князівський бенкет»

10 червня

Під час цього дійства в епоху Середньовіччя перенеслася Замкова площа міста, яку заполонили справжні князі та княгині, королі й королеви, купці та міщани. А відкрив подію, своєю чергою, князь Вітовт, який разом зі свитою пройшовся урочистою ходою містом.

Читайте: «КНЯЗІВСЬКИЙ БЕНКЕТ» ВІДКРИВ ТУРИСТИЧНИЙ СЕЗОН У ЛУЦЬКУ


3. Арт-шоу «Ніч у Луцькому замку»

1–2 липня

Цьогоріч головна візитівка міста, замок Любарта, удев’яте перетворився на культурний осередок, що об’єднав сучасне вуличне мистецтво і виступи кращих оперних виконавців Європи та України. Цей симбіоз створив незабутнє арт-шоу, подібного якому досі ще не було.

Читайте: НОВИЙ РІВЕНЬ «НОЧІ В ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ»: ЄВРОПЕЙСЬКІ ЗІРКИ ТА УКРАЇНСЬКІ ЛЕГЕНДИ

Під час фестивалю всім запам’яталися велетні на ходулях, «ведмедики» від французького театру «Remue Ménage», феєричне дійство вогню від Львівського академічного театру «Воскресіння», 3D-вистава італійського театру просто неба «Molecole Show», піаніст-віртуоз Євген Хмара та «La Festa electric opera». Відвідувачі заходу ще довго залишалися під сильними враженнями від побачених виступів та загальної атмосфери «Ночі в Луцькому замку».


4. Фестиваль українського опору «Бадерштат»

4–6 серпня

Головний музичний фестиваль Волині цього року зібрав близько 12 тисяч відвідувачів, які протягом трьох днів насолоджувалися виступами крутих українських гуртів і закордонних гостей.

Родзинкою «Бандерштату 2017» стала нова локація, яка дозволила вперше на території фесту вмістити три музичні сцени різних стилів.

Читайте: БАНДЕРШТАТ 2017: ТРИ ДНІ ФЕСТУ ПАТРІОТИЧНОГО ДУХУ

Загалом на фестивалі виступили 60 гуртів, зокрема, «Бумбокс», «Воплі Відоплясова», «Тінь сонця», «Крихітка», «Флайzzzа», «O.Torvald», «Один в каное», «Panivalkova», «Braincoats», «Тартак», «Жадан і Собаки», «Vivienne Mort», «Антитіла», Анатолій Тапольський.

Окрім музичної програма, були й традиційні гутірки, в рамках яких відбулися зустрічі, наприклад, із виконувачкою повноважень міністра охорони здоров’я Уляною Супрун, музикантом Олегом Скрипкою, відомим журналістом Романом Скрипіним, економістом Павлом Шереметою, госпітальєркою Яною Зінкевич.


5. Міжнародний джазовий фестиваль «Art Jazz Cooperation»

25–27 серпня

Ювілейний десятий міжнародний джаз-фестиваль зібрав понад 80 музикантів із 8 країн світу та стартував у День міста Луцька.

Читайте: ЛУЧАНИ ПРОВОДЖАЮТЬ ЛІТО ДЖАЗОМ: СТАРТУВАВ ФЕСТИВАЛЬ «ART JAZZ COOPERATION»

Протягом трьох днів лучани та гості міста насолоджувалися інтелектуальною музикою від естрадно-джазового колективу «Minimal Groove Band» з Білорусі, кантрі-проекту «RodeoFM», що об’єднує виконавців із Німеччини, Японії та України, «Evgeniy Pugachov European Quartet», до якого входять музиканти з Польщі, Канади та України, польського колективу «The Lions», піаніста-віртуоза, композитора та аранжувальника Сергія Рибака, «Tritone Band», юного луцького колективу «Carlos Bandos» тощо.


6. Фестиваль анімації «Задзеркалля»

9–10 вересня

Це унікальний для Луцька фестиваль, адже на ньому не просто показували фільми, а привідкрили таємницю створення анімації: від ідеї до її втілення в різних техніках. Тож усі відвідувачі змогли спостерігати процес з іншого боку екрану.

Читайте: У ЛУЦЬКУ СТАРТУВАВ ФЕСТИВАЛЬ АНІМАЦІЇ «ЗАДЗЕРКАЛЛЯ-2017»

Цього року фахові мультиплікатори, художники та сценаристи провели безліч тематичних майстер-класів, зокрема й для дітей, на яких вчили творити анімацію. Також у рамках фесту відбувся конкурс на кращий костюм анімаційного героя.


7. Міжнародний театральний фестиваль «Мандрівний вішак»

15–17 вересня

Цьогоріч Луцьк вчетверте перетворився на театральний майданчик, на якому свої вистави зіграли 10 надзвичайно різних колективів із Польщі, Литви, Ірану та України (зі Львова, Сєверодонецька, Києва, Рівного, Полтави, Запоріжжя та Сімферополя).

Читайте: ЛУЦЬК ЗІБРАВ ТЕАТРАЛІВ З УСІЄЇ УКРАЇНИ ТА З-ЗА КОРДОНУ

Відзначимо, аби прибути до Луцька на театральний фестиваль, учасники сумарно подолали понад 7 тисяч кілометрів.

ІА Волинські Новини, своєю чергою, найбільше запам’яталися п’єса про побачення на сміттєзвалищі та комедія «Хелемські мудреці».


8. Міжнародний літературний фестиваль «Meridian Lutsk»

6–8 жовтня

Свято вина, поезії та спілкування відбулося цього року у Луцьку вперше та подарувало його відвідувачам безліч цікавих зустрічей із творчими особистостями, море запальних дискусій, захопливих перформансів, «дегустацію» віршів і вин, а також ярмарку книжкових новинок.

Читайте: СВЯТО ВИНА, ПОЕЗІЇ І СПІЛКУВАННЯ: У ЛУЦЬКУ СТАРТУВАВ «MERІDIAN LUTSK»

У рамках фестивалю до Луцька завітали знані українські та іноземні автори, аби презентувати свою творчість у місцях, сповнених багатою історією. Серед учасників були, зокрема, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Наста Кудасава, Ірина Цілик, Олександр Бойченко, Маріанна Кіяновська, Оксана Забужко.

Також спеціально до фестивалю театр «Гармидер» підготував виставу про долі семи поетів, пов’язаних із Луцьком.


9. Пісенний фестиваль «Оберіг»

2–4 листопада

Після 16-літнього «мовчання» на луцькій сцені відродився фестиваль авторської пісні та співаної поезії, який зібрав близько 50 учасників – сольних виконавців, дуетів та цілих колективів.

Читайте: «ОБЕРІГ»: НА ПІДСУМКОВОМУ КОНЦЕРТІ ВІДЗНАЧИЛИ НАЙКРАЩИХ ВИКОНАВЦІВ

Знаковою стала участь у концертах колишніх лауреатів фестивалю: Володимира Смотрителя, Володимира Гречанюка, Ігоря Баранюка, Валерія Маренича, Сергія Мороза та інших. А відкрила захід композиція у виконанні Юрія Поліщука, яка була присвячена Волині.

Чи не найбільшою родзинкою дійства став виступ дуету «Простір музики» у складі Сергія Мороза та Ігоря Якубовського разом із академічним камерним оркестром «Кантабіле» Волинської обласної філармонії.


10. XVII Міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez»

8–10 грудня

Джазмени з Австралії, Люксембургу, Польщі та України запалювали на луцькій сцені впродовж трьох днів міжнародного джаз-фестивалю, що об’єднав 16 міст України та Польщі.

Читайте: «JAZZ BEZ»: ДЖАЗОВА ЗИМА У ЛУЦЬКУ. ВІДЕО

На сцені Волинського обласного театру ляльок виступила низка колективів: австралійське тріо «The Necks», дует «BBJazz» із Луцька, «Dzyga Jazz Quartet» зі Львова, кияни з «Safety-Trio», «Adam Jarzmik Quintet», луцький «Резус-блюз», «Zamiratchi» з Польщі та тріо з Люксембургу «Dock In Absolute».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Степан(Крымчанин) Показати IP 20 Грудня 2017 19:06
И они мне рассказывают, что идёт война.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus