USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.20 10.44

Кораблі завозять в Антарктиду організми, шкідливі для первісної екосистеми

11 Січня 2022 23:38
Види живих організмів з усього світу, які, прилипаючи до кораблів, прибувають до Антарктиди, загрожують первісній морській екосистемі регіону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Cambrigde Independent.

Вчені з Кембриджського університету з’ясували, що у світі 1581 порт має зв’язок з Антарктикою. Вони попереджають, що всі ці порти є потенційним джерелом доставки до Антарктиди немісцевих видів живих істот, як-от мідії, краби та водорості, що присмоктуються до корпусів кораблів (процес біообрастання).
«Інвазійні немісцеві види є однією з найбільших загроз для біорізноманіття Антарктиди. Місцеві види були ізольовані протягом останніх 15-30 мільйонів років», – заявив професор кафедри зоології кембриджського університету Давід Алдридж.

Особливе занепокоєння у вчених викликає судноплавство від полюса до полюса.
Адаптовані до холоду види можуть подорожувати на туристичних або дослідницьких суднах, які проводять літо в Арктиці, перш ніж «переїжджати» на літній сезон Антарктиди.

Зазначається, що дослідницькі судна залишаються в портах Антарктиди довше, ніж туристичні судна. Водночас рибальські судна залишаються в цьому регіоні ще довше, що збільшує ймовірність появи немісцевих видів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Марячок Показати IP 12 Січня 2022 09:18
Людина - шкідливий організм.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus