USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.22 10.48

«Дике життя у великому місті»: в Луцьку за гроші ЄС створять природний парк

15 Травня 2024 11:45
Луцька міська рада перемогла у міжнародному транскордонному проєкті Європейського Союзу в межах програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 «Дике життя у великому місті: охорона та промоція дикої природи та біорізноманіття у Луцьку та Жешуві».

Про це повідомив міський голова Ігор Поліщук.

Проєкт стосується створення природного парку на території зеленої зони вздовж вулиці Набережної в межах від Ковельської до Шевченка.

Передбачено, що він залучить активну частину громади до спільного обговорення і створення відкритого та інклюзивного простору, стане показовим у підходах в роботі з зеленими зонами, переосмислить і зробить акцент на річці Стир, яка є популярною серед любителів сапів, з’єднає локацію наскрізними пішохідними та біговими маршрутами з центром міста та парком Лесі Українки, створить місце відновлення ментальної та фізичної енергії, яке надихатиме лучан та гостей міста. А ще навчатиме дітей та молодь бережливого ставлення до екології та природи.

Читати ще: Сім волинських проєктів щодо захисту довкілля отримають фінансування від ЄС

«Незабаром буде оголошено перші публічні заходи, спрямовані на обговорення концепцій Нової Набережної. Запрошуємо спільно створити простір, який буде враховувати інтереси різних аудиторій та вікових груп», – зазначив Ігор Поліщук.

Головний партнер проєкту – виконавчий комітет Луцької міської ради, партнер – гміна міста Жешува (Республіка Польща). Донор – ЄС, Програма Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.

Бюджет проекту – €1 350 758, для Луцька передбачено €1 108 611,60, грант для міста – €997 750,44. Бюджет для Жешува – €242 146,40.

Читати ще: Луцька набережна: історія невдалої ідеї

Невелике співфінансування міста буде спрямовано суто на інклюзивність простору та створення відкритого лекторію для проведення освітніх заходів на відкритому повітрі.
Заходи проєкту

1. Створення природного парку на березі річки Стир:

➢ видалення інвазивних видів дерев;

➢ висадження аборигенних видів рослин, створення природної луки для забезпечення кормової бази та сприятливих умов існування для комах, птахів, дрібних тварин;

➢ створення дощових каналів вздовж території парку, що акумулюватимуть і природним чином фільтруватимуть воду в періоди інтенсивних опадів, в інші періоди матимуть вигляд заглиблених клумб з вологолюбними та теплостійкими рослинами;

➢ встановлення фільтрів на трубах зливової каналізації на території парку для очищення дощової води, що стікає з центральної частини міста та розташованої вище дороги з інтенсивним рухом;

➢ облаштування дерев'яних доріжок вздовж болотистої зони дощових каналів, а також гравійних доріжок на входах та вздовж річки;

➢ облаштування зеленого класу для проведення навчальних занять з лавками, навчальними дошками тощо;

➢ облаштування болотяної локації;

➢ облаштування пірсу;

➢ встановлення лавок та урн для роздільного збору сміття, освітлення;

➢ облаштування вздовж території живоплоту – природної огорожі, що являє собою щільну вузьку смугу кущів.
2. Розробка Концепції збереження природних об'єктів, заказників та об'єктів Смарагдової мережі у Луцьку:

➢ проведення інвентаризації зелених насаджень: збір даних про кількісні та якісні характеристики зелених насаджень;

➢ внесення даних до реєстру зелених насаджень та на публічну кадастрову карту Луцької міської територіальної громади в розділі «Екологічні об'єкти»;

➢ надання рекомендацій та визначення напрямків розвитку природних об'єктів: як заповідних територій з мінімальним втручанням людини або як рекреаційних зон тощо;

➢ визначення шляхів та фінансових ресурсів для розвитку зон: за рахунок коштів місцевого бюджету чи міжнародних донорів тощо.

3. Транскордонна вікторина на знання про природу, про Смарагдову мережу та Natura 2000.

Захід відбуватиметься у Луцьку та Жешуві відповідно до етапів.

Учасники: учні старших класів шкіл Луцька та Жешува віком 15-17 років.

Відбудеться два півфінали: у Луцьку для 38 команд, у Жешуві для 32 команд. У Жешуві – фінал для переможців.

4. Освітні транскордонні кампанії:

➢ розробка пазлів формату А3 для дітей віком 4-5 років із зображеннями рідкісних та таких, що зникають, тварин та рослин, які потребують захисту. Пазли буде розповсюджено у дитячих садках Луцька та Жешува;

➢ розробка настільної гри з картами природних об'єктів Жешува та Луцька, заповідників, територій, що належать до Natura 2000 та Смарагдової мережі. Настільну гру буде розповсюджено у школах Луцька та Жешува.

5. Зелений пікнік у Луцьку:

➢ підсумкова пресконференція за результатами проєкту;

➢ майстеркласи для дітей з виготовлення годівничок для птахів, розмальовування готових шпаківень та будиночків для їжачків;

➢ безплатний освітній тур річкою Стир на каяках та SUP-дошках для відвідувачів новоствореного природного парку.

6. Заходи з візуалізації:

➢ розробка логотипу проєкту, дизайн кампанії (логотип, кольори, сценарії рекламних матеріалів);

➢ виготовлення промоційних матеріалів для учасників транскордонної вікторини, конференції, онлайн квізу;

➢ виготовлення інформаційних дощок для відновлених об’єктів природи у Луцьку та Жешуві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 15 Травня 2024 13:44
весняний паводок? - нє, не чули
Не вірю Показати IP 15 Травня 2024 13:56
Не вірю що навчальні дошки протримаються неушкодженими більше 1 дня.Це по-перше. А по-друге, треба щоб наші європейські друзі вільні кошти спрямовували не на парки та сквери а на фінансування воєнних закупівель для України.....тут має слово сказати наш очільник міста.
Не вір до Не вірю Показати IP 15 Травня 2024 14:58
Є цільове призначення коштів, яке не можна змінювати. Грант використовується суто під проект. Не пишіть нісенітниці
Микола з Красного Показати IP 15 Травня 2024 14:41
А нашо тратити європейські гроші на створення якогось дикого життя у великому місті ? Дике життя в Луцьку уже є і, при тому, - абсолютно безплатно !
Sonya Показати IP 15 Травня 2024 16:41
А для кого там цей парк буде, кому буде зручно туди добиратись?
ЛУчанин 7 Показати IP 15 Травня 2024 18:35
Ідея гарна, локація - ні! Про повені хтось чув у міській владі. Затопить і занесе мулом як не наступної весни, то через два- три роки!
Розсуд Показати IP 15 Травня 2024 21:27
на вулиці війна , грошей нема , а вони на парки виділяють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus