USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

«Без медиків не виграти війну»: в Луцьку – міжнародна конференція лікарів і медсестер

16 Травня 2024 16:11
Протягом 16-17 травня в Луцьку триває ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Лікарі та медсестринство: трансформація в умовах війни та поствоєнне відновлення».

Відкрила захід ректорка Волинського медичного інституту, який організував форум, доцентка, докторка психологічних наук, членкиня Наукового Товариства Шевченка Тетяна Пастрик.

«Трансформаційні процеси, які відбуваються сьогодні, торкаються всіх і кожного. Кожен із нас проходить і професійне, і духовне оновлення. Саме тому тут із нами військові, вчені, лікарі, медсестри, духовенство, керівники та представники закладів охорони здоров’я, влада, громадський сектор, медичний бізнес та наше майбутнє – студентська молодь. Ми дякуємо за підтримку вченим-медикам і лікарям-практикам з усіх куточків нашої країни та всього світу, зокрема з Польщі, Литви, Нідерландів, США, Франції. Ми дякуємо всім, хто долучився до конференції. Віра, любов, люди, взаємопідтримка – це ті цінності, які нас консолідують і роблять нас сильними», – зазначила Тетяна Пастрик.
Організаційні внески за участь у конференції перекажуть на потреби ЗСУ, зокрема на закупівлю необхідних медикаментів. Загалом було зібрано понад 36 400 гривень.

Нагадаємо, торік у Луцьку відбулася І Міжнародна науково-практична конференція «Лікарі і медсестринство – медичний фронт в «Україні та світі». Тоді захід приурочили до 150-ліття Наукового Товариства Шевченка та всесвітнього Дня медсестринства. Яскравим підсумком конференції стало оприлюднення резолюції за висновками роботи та вручення медалі імені Володимира Чоп’яка і нагороди за особливі здобутки в медичній освіті.

Цьогоріч до медично-освітнього форуму долучилися голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, заступниця голови Волинської облдержадміністрації Мирослава Якимчук, очільник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух, народні депутати України Ірина Констанкевич і Вячеслав Рубльов. Благословив захід Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.
Серед учасників конференції – лікарі різних спеціальностей і медсестри, науковці та педагоги, військові, рятувальники, фахівці з реабілітації, психологи, представники влади, духовенства та громадських організацій. Спікерами семінару-практикуму є вчені-медики та лікарі-практики, науковців інших спеціальностей з України та закордону.

Учасників конференції привітав голова Наукового Товариства Шевченка, академік НАН України Роман Кушнір.

«Те, що сьогодні проводиться вже друга науково-практична конференція на надзвичайно-актуальну тему, – це дуже важливо. Хотілося б, щоб у конференції більший акцент був саме на повоєнне відновлення, щоб ця страшна війна, яка забирає наших найкращих людей, яка змушує рятувати життя наших захисників, закінчилися й ми займалися повоєнним відновленням нашої держави, наших земель», – сказав Роман Кушнір.
Історія медицини України, історія медицини Волині зокрема надзвичайно потужна, вона дала багатьох лідерів медичної науки України, звернув увагу представник Міністерства охорони здоров’я України Іван Сорока.
«Ця конференція важлива для нас ракурсом обрання проблеми – це трансформація лікарської справи та медсестринства в час війни та поствоєнної відбудови. Зараз від лікарів і медсестр залежать життя воїна, життя ветерана, майбутнє української нації. Колись медики гаслом своєї роботи обрали кредо: «Заради кожного життя». І я думаю, що ми повинні, послуговуючись цим кредом, виконувати свою роботу, бо якщо бойові медики зберігають кожне життя, то лікарі, медсестри, які працюють тут, у тилу, повинні все зробити заради якісного життя кожного ветерана», – зазначила професорка, народна депутатка України Ірина Констанкевич.

Як додала, кожен на власному місці повинен доростати до наших героїв своєю щоденною працею.
Читати ще: «Люди, які зараз на фронті, – справжня Україна». В Луцьку обговорили, як найкраще реінтегрувати ветеранів у мирне життя

Міжнародні науково-практичні конференції, організовані Волинський медичним інститутом у Луцьку, є знаковими подіями в історії медицини Волині, наголосив голова Волинської обласної рази Григорій Недопад. Він висловив переконання, що такі форуми в місті проводитимуть на постійній основі.
«Лікарі та медсестри – ті люди, які завжди рятували людські життя. А сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення, ці люди рятують тих, хто рятує нас із вами», – акцентувала заступниця голови Волинської ОДА Мирослава Якимчук.
Ми переживаємо непростий час, в умовах війни значення професії лікаря, медичної сестри зростає в багато разів, зауважив професор, відповідальний за лікувально-профілактичну роботу Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Олександр Зінчук.

«Наукові дослідження і організаційна робота особливо потрібні. Варто лише ознайомитися з напрямками роботи конференції, щоб зрозуміти, наскільки важливе значення вона має. Тут і медична допомога воєнного часу, і медико-психологічна, фізична реабілітація. Остання має особливо важливе значення, адже внаслідок війни велика кількість і військових, і цивільних потребують реабілітаційних послуг. А надавати її мають підготовлені спеціалісти», – сказав професор Олександр Зінчук.
Доктор медичних наук, голова Поважної рази Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» Василь Князевич звернув увагу, що українські медики мають унікальний досвіт роботи в умовах воєнного стану. Він упевнений, що організацію роботи українських лікарів і медсестер у перші дні відкритого вторгнення чи під час блекаутів вивчатимуть у всьому світі.

«Був розпач. Був страх. Але абсолютна більшість медиків країни переборола це і вийшла на роботу для того, щоб допомагати іншим. На сьогодні без участі медиків, без їхньої відваги і самопожертви неможливо виграти війну, неможливо вистояти», – зазначив Василь Князевич.
Співорганізатори події: Міністерство охорони здоров’я України, ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України», Волинська обласна рада, Волинська обласна державна адміністрація, управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації, КЗВО «Волинський медичний інститут», Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Волинська православна богословська академія, Вищий приватний навчальний заклад «Львівський медичний університет», Vilnius University (Lithuania), Наукове Товариство Шевченка, Програма розвитку ООН/UNDP Ukraine.
Партнери: Волинський національний університет імені Лесі Українки, Луцький національний технічний університет, Агенція регіонального розвитку Волинської області, ГС «Кластер медичних інновацій», ГО «Асоціація медичних сестер Волині «Милосердя», БО «Львівська асоціація алергологів, імунологів, імунореабілітологів», БФ «Суцвіття нації», ТОВ «Askep.net»,ТОВ «MISU», КП «Центр розвитку туризму», КЗ «Луцька художня школа».

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУБОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus