USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.20 10.44

Померла 102-річна повстанка УПА з Луцька

13 Травня 2024 18:48
12 травня на 102-му році життя померла повстанка УПА з Луцька Ганна Лихач. Чин похорону парафіянки, яка цілком може бути символом української нескореності, відправив у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці протоієрей Віталій Собко.

Про це повідомляє Волинська єпархія Православної церкви України.

Народилася Ганна Кіндратівна (дівоче прізвище Іванюк) 15 жовтня 1922 р. в с. Копче (тепер Новокотів Луцького р-ну) в побожній родині. У часи Другої світової війни стала на захист рідної землі – рятувала поранених воїнів УПА. У жовтні 1944-го дівчину заарештували і доставили до луцької в’язниці. Вижила з Божою поміччю, незважаючи на нелюдські умови.

У липні 1945-го була засуджена й репресована. Тоді ж репресували і всю родину Іванюків. Ганна відбувала покарання у Воркуті й Норильську, а її батьки – у Казахстані й Сибіру. У 1953 р. дівчина стала учасницею Норильського повстання. У січні 1954-го отримала звільнення і того ж року вийшла заміж. Проте після терміну ув’язнення і заслання не всім можна було повертатися додому, особливо в західну Україну. Тому до Луцька родина потрапила аж у серпні 1969 р.
Читати ще: Волинське село Городині: старовинна церква, Попова дорога та закопана повстанська друкарська машинка

Після приїзду відразу занурилась у церковне життя: стала ревною парафіянкою Свято-Троїцького кафедрального собору. А коли у вересні 1990 р. в місті освятили перший храм УАПЦ – Воздвиження хреста Господнього, – почала відвідувати його, співала в хорі. Відколи утворився Київський патріархат, стала активною вірянкою і захисницею кафедрального собору. Мала постійне місце у цьому храмі. З тих пір, поки здоров’я дозволяло, Ганна Кіндратівна відвідувала Богослужіння, не пропускаючи жодного, бо так навчена змалку. Була членом ГО «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих».

Завершилося її земне життя 12 травня. Незадовго до цього, під час Великого посту, сестра Ганна востаннє посповідалась і прийняла святе Причастя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus