USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Чи розкопають бурштинокопачі «Польську гору»?

6 Квітня 2016 18:30
Історичне місце у селі Костюхнівка Маневицького району тепер – майбутня територія видобутку бурштину.

Жага до збагачення сильніша за історичну пам’ять. Той факт, що вкотре на ймовірні бурштиноності волинські ділянки претендують приватні структури, волинян уже не дивує, - пише Олена Лівіцька на «Волинській газеті».

Дивує, зокрема, інше… Може, це звичайнісіньке «соупадєніє» у назвах, але. Зверніть увагу: один із проектів рішень, що виноситься на завтрашню сесію, стосується ділянки «Польська гора», - пише автор статті.

Погодження надр у користування саме в цьому місці просить у облради ТзОВ «Асоціація міжнародної комерції «Агро+». Структура, назва якої ні про не говорить. А от назва «Польська гора» – навпаки.

Чи не про ту «Польську гору» йдеться, що в селі Костюхнівка Маневицького району і що сотню років поспіль була для селян історичним місцем не тому, що там є поклади бурштину, а тому, що слугувала гора меморіальним комплексом, пам’ятником, майданчиком для вшанування перемоги польського війська Пілсудського в одній із битв часів Першої світової війни. Те, що Костюхнівка особливе місце для поляків – не секрет для краян. Але не про поляків йдеться. Це – наша, українська, історія і наша пам’ять.

2007 рік. Публікація «Волинської газети» у номері від 10 травня «Насипали гору … кашкетами»:

Стаття у "ВГ" за 2007 рік, коли ще бурштину на Волині не копали

«Пішаний пагорб, що за селом Костюхнівка, є найвищою точкою Маневицького району. Кажуть мешканці, ту гору, яку іменують Польською, шапками насипали їхні діди-прадіди. А те, що у тридцятих роках минулого століття на честь перемоги польськимх легіонерів під командуванням маршалка Юзефа Пілсудського над військами царської Росії за селом насипали пагорб – не просто правда, а історичний факт. І став той пагорб місцем паломництва для учасників битви».

Щороку до Польської гори з’їжджалися учасники тих подій. Журналісту вдалося поспілкуватися із очевидицею заходів, які відбувалися на цьому місці. Тоді 80-літня Ганна Кондрацька розповідала, що є в селі два визначних місця: кладовище польських легіонерів (яке впорядковане нині поляками) і власне «Польська гора». Гору насипали спочатку кашкетами польські вояки і місцеві жителі:

То ще муй чоловік те робив, – згадує Ганна Архипівна. – ще він у школу ходив, де й носив землю шапкою. То так вони починали її сипати. Коли вже стали платити за роботу, то батько муй на ту гору пісок возив, бо в нього була пара коней». Платили … хлібом. Потім на самому насипові побудувати музей. Березову хату, біля якої стояв великий камінь із написом «Пан маршалек Юзеф Пілсудський». Щоосені біля того каменю та музею відзначали річницю битви часів Першої світової.

«Везуть на гору пеньки, ідуть учні, і гучителі польськії, і пан. І склєпи везли, і кухня була. Тілько солдатів! Марширують від гори на польські могилци. Музика грає!» – згадує очевидиця.

Камінь, встановлений на честь Пілсудського

У радянські роки про «Польську гору» надовго забули. Поросла вона лісом, від березового музею нічого не лишилося. Лише місцеві так і звуть тамтешнє урочище «Польською горою».

Чи не біля підніжжя насипаної гори тепер ритимуть землю у пошуках бурштину? Як неодноразово повідомляли ЗМІ, історичні місця давно стали полем бурштинових воєн.

До речі, у проектах рішень – жодної інформації про те, якої саме території,я кого населеного пункту чи району стосуються ділянки, на які претендують різні фірми. Тому можемо тільки здогадуватися.

Підніжжя "Польської гори" та сам пагорб

Фото автора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
бе Показати IP 6 Квітня 2016 18:42
розкопають і розриють всю Украіну і буде по Шевченку-" Розрита могила"
Анатоль_ до бе Показати IP 6 Квітня 2016 19:56
До Майдану такого бардаку у державі не було
User до Анатоль_ Показати IP 6 Квітня 2016 21:25
Розчарую тебе: на Волині копають бурштин вже далеко не рік і не два. Копали і при Янеку, і при Ющі, і до нього. Просто раніше всім було по барабану, що творилося в країні, і тільки зараз на цю проблему звернули увагу. І це добре. Треба ж колись починати наводити лад в країні, а не тільки постійно грабувати її.
ххххх Показати IP 6 Квітня 2016 18:54
Та гора , там шукають не буршин а що поляки закопали
алекс Показати IP 6 Квітня 2016 18:56
там шукають не буршин а що поляки закопали
Вовчецьк Показати IP 6 Квітня 2016 19:17
То не про ту Польську гору йдеться ,Я з Вовчецька і бурштин у Вовчецьку ,А зупинка залізнична має назву ,,Польська гора,,зупинка біля Вовчецька. Костюхнівка тут ні до чого,Ліси ті Вовчецького лісництва, Польська гора біля Костюхнівки насипана вручну за багато років,Ясно , що ніхто не буде там копати . Ось автори всякі заїжджі пишуть , не розуміючи і не бувавши там ніколи . Я той ліс садив ,ростив,і батько мій лісовим техніком був .А почитаєш ,чи почуєш , що він там з батьком по гриби з Луцька приїзжав..... Хлопці не лізьте на нашу землю, МИ самі викопаємо....
мешканцю Вовченська до Вовчецьк Показати IP 6 Квітня 2016 20:20
"Хлопці не лізьте на нашу землю, МИ самі викопаємо...." (с) Типовий сепаратизм, хіба ні? Я живу в Україні 29 років, мої батьки і діди і прадіди всі - українці. Ви - житель Вовченська, кажете, що земля ваша, а не наша з вами. Тоді і в Луцьк не приїзджайте, бо тут все наше (без вашого). Логіка зрозуміла?
Мінусую до Вовчецьк Показати IP 6 Квітня 2016 20:35
за самі викопаємо..спочатку туди Самооборону з ПС пустили потім Рівнечани Житомир Закарпаня всі кому не лінь туди їхали..а де ж ви були самі!!??...замість захисту своїх лісів побрали лопати і під шумок бігом копати..А захистили б ліс копали б собі потихеньку і ніхто б не заважав та нічого не знав...
мм до Вовчецьк Показати IP 9 Квітня 2016 21:04
а чим ви кращі від злодіїї при владі?
Вовчецьк до мешканця Показати IP 6 Квітня 2016 21:10
Сепаратист , це той хто лізе і займає чуже ,і не сперечайся з ДІДОМ!!!!!
цікавий до "мінусую Показати IP 6 Квітня 2016 23:03
а до чого там самооборона , пс, закарпаття, житомир і рівне? оО
хлоп Показати IP 7 Квітня 2016 07:59
Влада дозволяє красти всім трішечки,щоб самим красти вагонами і ешелонами.До тих пір поки не припинимо красти на всіх рівнях- держави як такої не буде.Буде прототип Зімбабве і Мозамбіка.
Щоб знали ! Показати IP 7 Квітня 2016 12:57
Перелік засновників юридичної особи ІЩУК ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ Адреса засновника: 45321, Волинська обл., Іваничівський район, село Низкиничі, ВУЛИЦЯ ЖОВТНЕВА, будинок 41 Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00 КОРОТКОВ ВАЛЕРІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ Адреса засновника: 33025, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ БОЖЕНОВА, будинок 21 Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00 Розмір статутного капіталу (грн) 100000.00 Контактна інформація (всього 1 зміна) 07.04.2016 45400, Волинська обл., місто Нововолинськ, ВУЛИЦЯ СОНЯЧНА, будинок 1, квартира 111 Тел: +380679837269 Директор ІЩУК ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ (обіймає посаду 0 років 1 місяць 27 днів)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus