USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.55
  • PLN 10.35 10.53

Замінували узбережжя Маріуполя

16 Грудня 2014 08:49
Українські військові замінували узбережжя Маріуполя. Тепер на дні стоятимуть протидесантні міни і якщо катери чи судна з ворожим десантом підійдуть ближче до узбережжя, міни здетонують. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Маріупольські захисники замінували узбережжя за допомогою плаваючого транспортеру середнього (ПТС) - саме так розшифровується назва машини. Дещо схожа на БМП і може плавати по воді. Хоч і вважається легкоброньованою, але вага вражає – 24 тонни. Сьогодні тут повний боєкомплект - сотня мін. З усім цим порається спарене відділення з шести душ плюс водій та в разі чого – кулеметник.

Боєць Збройних сил України Володимир Жуков обережно, але зі знанням справи бере навчальну міну до рук. Зізнається, що практикує вперше, але теорію знає на відмінно.

"Звідси буде стирчати шпилька. Йде корабель противника або підводний човен, він чіпляє її і вона починає дрижджати, спрацьовує і приводить міну в дію", - розповідає Володимир Жуков.

Так звану шпильку чи науковою мовою штангу достатньо відхилити на 10 градусів, щоби пристрій спрацював. Протидесантні міни ПМД-1 здебільшого використовують на глибині до двох метрів. У воді міна приводиться в бойовий стан автоматично. Перед мінуванням дно та берег вивчає місцева морська рятувальна служба. Щоби на власних мінах не підірвалися свої ж. Колись такі транспортери виготовляли на Луганському заводі "Луганськ тепловоз", іще на початку літа звідти під дулами сепаратистських кулеметів вивезли кілька таких машин.

Запас ходу в агрегата - 500 кілометрів по суші, та 100 мотогодин на воді.

"Він призначений для переправи через водні перешкоди, а саме річки та озера, тобто через море він переправляти техніку не буде. По морю він може виконувати завдання як зараз - по установці протидесантних мін різних модифікацій", - розповідає керівник штабу батальйону Олексій Олійник. Для спуску мін слугує спеціальний пристрій, який укладає міну шпилькими-запобіжниками догори.

Окрім цього, ПТС часто використовують для переправи техніки, арт-установок, він може перевозити 75 бійців. Екіпаж каже, що транспортер не терпить негоди - його зупинить навіть три-бальний шторм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus