USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Як діяти: два сценарії зупинки Путіна під Авдіївкою

1 Лютого 2017 18:37
Безперервний обстріл Авдіївки ставить Україну на межу не лише гуманітарної катастрофи в масштабах 25-тисячного міста, але набагато більших проблем, пов'язаних із зупинкою Авдіївського коксохімічного комбінату.

Усі спроби домовиться з "гібридами" про перемир'я в Авдіївці досі були безуспішні, і складається враження, що агресор готовий обстрілювати місто, доки воно не зрівняється із землею. Проблем з боєприпасами у них бути не повинно - постачання путінського "військторгу" давно налагоджені, та і того, що завезено за два з половиною роки війни, вистачить дуже надовго, пише Ділова столиця.

Тому перспектива консеравації Коксохімічного заводу Рината Ахметова виглядає цілком реальною, що призведе до великих проблем не лише в Авдіївці, але і в Маріуполі й Запоріжжі. Власне, вже з'явилися повідомлення про зупинку двох домен на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча.

Якщо так піде й далі, то ми отримаємо разом з евакуацією Авдїівки натовп безробітних і, відповідно, соціальну напруженість в Маріуполі і Запоріжжі, а держбюджет недорахується $2 млрд валютних надходжень, що в нинішніх умовах дуже багато.

Такий розвиток подій ми навряд чи можемо собі дозволитиі, судячи з уваги до проблеми вищого керівництва, це розуміють в Києві.

Які ж можуть бути шляхи зменшення кількості і якості обстрілу Авдіївки?

Варіант перший. "Хорватський"

Цей сценарій припускає жорстку відповідь на обстріл зі знищенням виявлених вогневих точок. Думаємо, що можливості у наших артилеристів для цього є – зупиняють тільки міркування гуманізму. Як відомо, зараз саме за наявності житлових будов в радіусі 500 метрів від вогневої точки супротивника наказ про відкриття вогню командирами ЗСУ не віддається. А враховуючи, що "гібриди" ведуть вогонь безпосередньо з житлових кварталів, подавити їх артилерію без численних жертв серед мирних жителів неможливо.

Правда, тактикою вести вогонь із-за спин мирних жителів користуються не лише російські окупанти. Так само поводилися серби під час балканських воєн в 1990-і і арабські терористи в Ізраїлі. І ті і інші врешті-решт почали стріляти у відповідь, попереджаючи заздалегідь усіх мирних жителів і наполегливо рекомендуючи їм покинути місця ведення бойових дій.

Можна, приміром, вчинити так само і дати жителям передмість Донецька, Мінерального і Ясиноватої 48 годин, щоб покинути місця ведення бойових дій. Після чого відкривати вогонь без урахування чинника "500 метрів". Мовляв, ми вас попередили. Проте і в такому разі без жертв серед мирного населення не обійтися. Завжди будуть люди, які просто фізично не зможуть поїхати.

І перед командуванням постане дуже непростий моральний вибір: що для нас цінніше - мирні жителі Авдіївки і серйозні проблеми в усій державі або мирні жителі Донецька. Щоб зважитися на таку постановку питання, треба чималу мужність, і украй маловірогідно, що наше керівництво на такий радикальний крок піде.

Варіант другий. Удар з флангу

І варіант №2, який відносно успішно був випробуваний в січні 2015 р. в ході останнього етапу оборони Донецького аеропорту. Йдеться про серію ударів на допоміжних напрямах, щоб розосередити сили супротивника. Тоді був проведений рейд на Еленівку, був атакований Іверський монастир, підірваний Путилівский міст. Це дозволило евакуювати поранених і значною мірою зменшити наші втрати в підірваному бойовиками новому терміналі.

Зимою 2017 р. прекрасною зоною докладання зусиль з точки зору військової тактики і стратегії є Докучаевський напрямок, де конфігурація лінії протистояння з лютого 2016 р. кардинально змінилася в нашу користь і фактично був створений плацдарм для наступання.

Тим більше, що рельєф місцевості тут відносно рівний і в другій лінії стоїть 1-а танкова бригада з відносно сучасними "Булатами". Ривок на Старобешево з виходом на Старобешівську ТЕС може значною мірою ускладнити як загальну ситуацію на фронті для бойовиків, так і постачання угрупування, що намагається воювати під Маріуполем.
Який варіант обере наше політичне керівництво ми побачимо буквально найближчим часом, оскільки з кожною годиною вікно можливостей для реакції закривається. Супротивник очевидно стягує великі сили якщо не для атаки Авдіївки, то принаймні для контрнаступальних дій на ділянці фронту Крута Балка -Спартак, і якщо нічого не зробити, то усі зусилля і смерті бійців 72-ої бригади виявляться марними.

До слова, волонтерський центр «Серце патріота» терміново збирає допомогу для постраждалих в Авдіївці. Нагадаємо, 29 січня, в районі Авдіївської промзони російські окупаційні війська почали інтенсивний обстріл українських позицій зі стрілецької зброї і мінометів. У понеділок, 30 січня, місто було знеструмлене. Зупинилась робота фільтрувальної станції, що постачає воду. Наразі в Авдіївці немає світла, води та виникли проблеми з опаленням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus