USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Боєць з Волині: «Танковий бій – це як партія в шахи»

16 Березня 2015 08:18
«Танковий бій – це як партія в шахи: мусиш перехитрити противника і багатотонною машиною орудувати, наче ферзем», – каже волинянин Роман Олексюк. Про це детальніше - в матеріалі видання Волинська газета.

У родині Олексюків із Ковеля – ціла династія танкістів. Свого часу керував бойовою машиною глава родини Микола Миколайович. По його слідах пішов старший із синів – Ігор. А наймолодший із Олексюків – Роман – не просто відслужив у танкових військах, а й через 20 років після армії знову осідлав металевого звіра. «Бо, – зазначає, – раз дав присягу народові України – буду їй вірним усе життя!».

Має російське коріння, втім захищає Україну

Коли бачиш танка по телевізору чи у військовому музеї – це одне. Та коли спостерігаєш за стрімкою атакою броньованої машини, уявляєш міць і чуєш ревіння двигуна – дійсно мороз по шкірі. А думка про те, що керують панцирником відважні волиняни, переповнює гордістю за наших земляків.

Серед тих, хто за тиждень-другий дивитиметься на ворога крізь дуло гармати, – ковельчанин Роман Олексюк: боєць, коріння якого сягає Алтайського краю і чиї родичі дотепер благають утікати з «фашистської України» до них у місто Бійськ, розташоване за 600 кілометрів від Монголії на Алтаї.

– Сумно зізнатися, але мої двоюрідні брати з Росії більше вірять зомбоящику (тобто телевізору), ніж нам, своїм найближчим родичам, – каже Роман Миколайович. – Коли, розмовляючи по скайпу, переконую: ніхто в нас тут малюків не розпинає і російськомовних не тероризує, вони відповідають: «Просто вам не все розповідають. А от ми (від яких Україна за чотири тисячі кілометрів) краще знаємо».

Чути таке - смішно. Тим більше, Романова мама – ковельчанка Алевтина Василівна – до цих пір розмовляє російською, ніхто її не звинувачує в алтайському походженні, мало того – жінка розуміє і підтримує свого наймолодшого сина.

– Коли тато, уродженець села Бахів Ковельського району, повернувся з армії та привіз молоденьку дружину, мама за якийсь рік-другий звикла до Волині, з часом стала патріоткою цієї землі. І коли прийшла повістка до війська, не стала перечити моєму рішенню. Навпаки, з розумінням поставилася, – продовжує Роман.

Хоча рішення було дійсно непросте: лишити сім’ю, кинути роботу й виконувати те, про що 1995-го говорив: «…урочисто клянусь народові України завжди бути вірним і відданим йому, сумлінно і чесно виконувати військовий обов’язок. …Клянусь захищати Українську державу, непохитно стояти на сторожі її свободи й незалежності. Присягаю ніколи не зрадити народу України».

– Можливо, для когось ці слова – пустопорожній звук. Але для мене особисто ця клятва має таку ж силу, як обітниця під час вінчання. Тільки в останньому випадку обіцяєш перед Господом-Богом. А у першому – перед багатомільйонним українським народом, – переконаний Роман Миколайович.

Тож коли у поштовій скриньці опинилася повістка до військкомату, чоловік без роздумів погодився пройти медичну комісію. І щоб рідні не хвилювалися, до останнього тримав усе в секреті.

«Горджуся своїм татом і хочу, як він, одягнути погони»

14-річна Марійка Олексюк стала першою людиною, якій Роман розповів про свої наміри йти до війська. Щоби доньку заспокоїти, тато сказав: «Я тільки на медкомісію піду». А коли успішно пройшов огляд лікарів і мав наступного дня покидати Волинь, саме дівчинку попросив прийти його провести й нічого не казати ні мамі, ні бабусі, Алевтині Василівні.

– Ми з татом – найкращі друзі, звикли довіряти один одному. Тож я зробила так, як він сказав: на початку лютого прийшла до Ковельського військкомату попрощатися. Звісно, дуже плакала. Тато втішав. Обіцяв, усе буде гаразд. Казав, що нікого не боїться, що хоче, аби товариші не зрадили. І головне – що життям іде ризикувати насамперед заради мене, – пригадує Марійка.

Довго тримати в таємниці Романову мобілізацію дівчинка, звісно, не змогла. По-перше, мусила у школі пояснити, чому пропустила уроки. По-друге, рідні хотіли дзвонити в міліцію, адже чоловік ні додому не з’явився, ні мобільного не брав.

– Коли бабуся Алевтина почула правду, я дуже за неї переживала. У свої 69 і так здоров’я не має, а тут іще такий шок. Словом, вона три дні до тями приходила, – зізнається Марійка.

Проте зараз родина вирішила жити за принципом: не можеш змінити ситуацію – зміни ставлення до неї.

– Ми щодня телефонуємо до тата. Розпитуємо, чим займається, як почувається. Дуже хочу почути, що він удома, прийшов із роботи і їсть борщ, – усміхається юнка. – Проте досі слухаю про бойові навчання, про те, як до ночі розвантажуються бойові снаряди і що танковий бій – це як партія в шахи: мусиш перехитрити противника і багатотонною машиною орудувати, наче ферзем.

Хоча найбільше Марійка сподівається, що її татові не доведеться ці навики застосовувати.

– В неділю ми з бабусею їздили до тата у Володимир-Волинський, де базується 14-та бригада. Гуляли вулицями. Розмовляли про війну, – із сумом каже дівчинка. – Бабуся не стримувала сліз. Але витерши їх, казала: була би молодша – сама взяла би в руки автомата і пішла розправитися з тими, хто затіяв цю війну і на чиїй совісті – тисячі убитих хлопців.

Та й сама Марійка у свої 14 стала по-іншому сприймати життя. Раніше, разом із татом переглядаючи фільми про війну, думала: все це – вигадки, яких насправді не буває. Та коли ворог прийшов на українську землю і боронити її піднявся Роман Олексюк, дівчинка пообіцяла: виросте – й неодмінно піде татовою стезею.

– Так, хочу стати військовою, – ще раз підтвердила 8-класниця у нашій розмові. – Спочатку, після закінчення дев’ятого класу, спробую у Луцьку вступити до спеціалізованого ліцею. Потім – поїхати до Львова, в Академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Тільки вже не на танкіста вчитися, а на снайпера.

Щоби ці мрії наблизити до реальності, дівчинка два роки поспіль займається туризмом і спортивним орієнтуванням. Навіть на змаганнях виборола декілька призових місць. Аби стати універсальним солдатом, студіює англійську мову. А ще мріє, аби її тато швидше повертався до Ковеля. З бойовими нагородами чи без – неважливо. Бо для Марійки він – уже Герой!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus