USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Судилище. Комбриг 14-ої бригади каже, що не відпускав бійця

18 Лютого 2016 16:28
Вкотре судове засідання у справі бійця 51-ї ОМБР Максима Силюка принесло чергові несподіванки. Перед початком суду військовий прокурор Олег Балакунець у нарадчій кімнаті оголосив про рішення військової прокуратури змінити формулювання обвинувального акту та, нарешті, закінчити цю безперспективну судову тяганину. Однак, свідчення комбрига 14-ої ОМБР Олександра Жакуна, дали привід прокуророві попросити перерву та поїхати радитися про формулювання акту із вищим керівництвом - інформує БУГ.

Олександр Жакун – свідок обвинувачення. Попередні рази він не з’являвся для дачі показів у Красноармійський суд Донецької області у зв’язку із потужною службовою зайнятістю. Однак, саме перед вирішальним засіданням у справі Максима Силюка, комбриг у суд з’явився.

Своїми свідченнями він ошелешив військовослужбовця та його хвору маму та потішив прокурора Олега Балакунця. «Особисто із підсудним я не знайомий та ніколи з ним не перетинався в жодних питаннях. Усним наказом із військової частини додому його не відпускав. Такого і бути не могло – я б обов’язково віддав наказ оформити відповідний рапорт та йому б видали посвідчення про відпустку», – засвідчив пан Жакун.

Адвокат Максима Силюка спробував нагадати командиру бригади події 19-го січня минулого року, коли до нього на прийом прийшли обвинувачуваний із мамою. У них було прохання дозволити Максимові перебувати вдома, оскільки мама і бабуся дуже хворі і не можуть здійснювати догляд за собою. Галина Силюк стверджує, що командир дав усний дозвіл хлопцеві поїхати додому, при тому викликав офіцера та розпорядився зафіксувати усі дані військовослужбовця, аби він, у разі необхідності по першому ж виклику прибув у частину.



Подруга пані Галини, мама двох бійців, які також пройшли пекло АТО, Лариса Калитюк, розповіла навіть більше. «Того дня я приїхала до комбрига зранку і розповіла про ситуацію в сім’ї Силюків. Жакун сказав, аби Максим приїжджав із мамою, він їх прийме. І вже по обіді вони прибули у військову частину. Я особисто бачила, як якийсь офіцер фіксував у зошиті Максимові контакти та причину його вибуття із частини! Комбриг зараз просто прикриває себе, аби наступним не опинитися на лаві підсудних!», – зазначила пані Лариса.

Почувши свідчення Олександра Жакуна, Олег Балакунець сказав, що зі слів комбрига чітко зрозуміло, що Максим Силюк винен у самовільному залишенні частини, а тому прокуророві необхідна перерва у судовому засіданні для уточнення формулювання обвинувачення із вищим керівництвом у Луцьку. Тому сьогодні оголошено перерву у судовому засіданні до 10:00 19-го лютого.

Адвокат Василь Нагорний все ж сподівається на здоровий глузд керівництва військової прокуратури і так коментує цю ситуацію: «Сподіваюся, військова прокуратура нарешті дійшла до висновку, що час змінити зміст обвинувачення. Хоча, як на мене, ще на початку цієї справи було зрозуміло, що немає складу злочину у діях Максима за ч. 2, ст. 407 КПК України. Цю справу давно можна було вже закрити, а не тягнути 15-ть засідань. Таким чином зекономилися б державні кошти, витрачені на поїздки прокурора у Володимир-Волинський та й судові не довелося б засідати. Сподіваюся, що 19-го лютого військовий прокурор Балакунець зніме одну зі статей обвинувачення, наразі вони просто тягнуть час, аби хоч якось з честю вийти із справи».

Отже, якщо військова прокуратура нічого до 19-го лютого не вигадає, є всі шанси, що терзання Максима Силюка та його хворої мами закінчаться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus