USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Сім місяців нічого невідомо про долю «кіборга» з Волині

24 Вересня 2015 14:28
Уже сьомий місяць рідні Юрія Ковальова з далекого поліського села Криничне Маневицького району чекають на його повернення додому. Востаннє мама Віра з ним розмовляла 18 січня. Про це інформує Вісник і К.

Відтоді сім’я чекає бодай якоїсь вісточки чи натяку, де він. У тому, що живий – переконані. І матір ставить свічки у церкві за здоров’я.

Вирішували, хто з братів піде на війну

У родині Віри й Анатолія Ковальових четверо дітей – три сини і дочка. Хоча діти, крім молодшого Назара, який ходить до дев’ятого класу, виросли, стали самостійними, всі живуть у батьківській хаті. Так було до серпня 2014 року, коли у сільську господу протягом тижня прийшло три повістки – старшому братові Андрію, Юрі та хазяїну –
Анатолію Івановичу. Віра Сергіївна, як тільки побачила ті папірці, відразу зомліла. Довелося «швидку» викликати. В результаті Анатолій Іванович на виклик не їздив. А от сини…

Андрій з Юрієм самі між собою вирішували, хто з них піде на війну.

– Ми вдвох проходили лікарів у Луцьку, сиділи і говорили. Я кажу: «Юро, давай я піду. Ти в десантниках служив, можуть у саме пекло кинути. А я – в авіації, буде легше». А він мені: «Ні, давай ти будеш удома, а я піду, все буде нормально». Юра перший медкомісію пройшов, і його мобілізували у 80-у аеромобільну бригаду, – пригадує ті дні Андрій Ковальов.

– Сьогодні дехто такий розумний ходить, каже: «Хай би гроші збирала, відкуповувала від армії, то й на війну хлопця не забрали б», – не може стримати гірких сліз мама Віра. – Тож не всі такі, що гроші за все платять! Мої хлопці хотіли йти в армію і служити. Хіба то думалося, що таке буде? Юра, як в армії відслужив, від хати нікуди не їхав. Казав: «Буду біля дому». У Тростянці у підприємця працював. Він у мене такий спокійний, не пив, не курив. А нам із батьком поміч була. Ми ж не робимо – ні я, ні чоловік, дочка розлучена, на дитинку копійки получає. Ото і виживали так – щось Андрій заробить, щось Юра. Молоко здавали.

Надумали хату добудувати, щоб як у людей – ванна, кухня… А тут Юру забрали… І ще ходять сміються: «Тільки лохи служать». Як можна так казати?

«Скажіть куди, і я на край світу поїду за сином»

Востаннє Юрій приїжджав додому 28 жовтня – їх відпустили перед поїздкою на схід. Віра Сергіївна крізь сльози каже, що син ніби щось передчував.

– Стояв на порозі такий зажурений, я прошу: «Синочку, може, не їдь, зостанься!» А він розвернувся і побіг… Потім люди казали, що їхав у автобусі й витирав сльози.

Ще раз рідні побачили свого Юру по телебаченню. Показали відео, як наших хлопців пропускали в аеропорт через денеерівський блокпост, забирали у них зброю. Востаннє з мамою на зв’язок виходив 18 січня.

– Я на Водяну коляду до сестри поїхала у Борбин Рівненської області, – затремтів мамин голос. – Десь біля 10-ї дзвінок, говорив буквально 2-3 хвилини. «Мамо, все добре, балакаємо з хлопцями з одного телефона, бо багато розряджених. Ви не переживайте». І нічого більше не сказав. А як виявилося, у той час їх уже газами травили. Ми з Вєрою Полицяк зустрілися, дзвонили. Її Пєтька тоже там був. Він ще бачив мого 19 січня. А вже 20-го дзвонив до Вєри і прощався. А я ж нічого не знала…

Скільки часу спливло з того злощасного дня, як упали стіни Донецького аеропорту і поховали під своїми руїнами кращих синів, чоловіків…

Уся Україна здригалася, коли побачила відео зі знущаннями над полоненими кіборгами, коли стало відомо про те, що їх заставили розбирати завали і діставати з-під них тіла загиблих товаришів. Нині повертаються хлопці з полону покаліченими, але живими. Приїздять додому в цинкових трунах під жовто-синім стягом ті, кого впізнали за збігом ДНК. А від Юри Ковальова ні слуху, ні духу.

– Він числиться у безвісти зниклих, – каже брат Андрій. – Я зв’язувався з волонтерами, які ходили і шукали Юру на «тому» боці по госпіталях «ДНР-ЛНР». Не знайшли. Його розшукували у лікарнях і моргах Дніпропетровська. ДНК жодного разу не збіглося. Кажуть, є багато угруповань, про які мало хто що знає. Може, він у них…

– Ми не знаємо, у якій він країні, в якій точці – чи в Луганську, чи в Донецьку, чи в Росії. Чи, може, де чечени забрали і вивезли… Скажіть, де моя дитина, я на край світу поїду! – у розпачі каже мама. – Але всі мовчать. СБУ, Міноборони, військова частина… Раніше хоч іноді дзвонили. Зараз перестали. Надіємося, що Бог його збереже для нас. Я прибираю біля церкви і щоразу свічечку поставлю за здоров’я. Батюшка сказав, якщо не відомо, що з ним, то він живий.

Надію на це дає один дзвінок.

– 21 березня о 12 годині 50 хвилин задзвонив телефон, чую – ніби схлип у трубці. Це був Юра, – з хвилюванням розказує тато Анатолій Іванович. – Відразу подзвонили до волонтерів, зв’язалися із СБУ. Дзвінок запеленговано на межі Луганської, Донецької областей і Росії.

Побратими не бачили його мертвим

Андрій всі ці місяці мотається по містах і селах, зустрічається з тими, хто служив із Юрою.

– Зі Львівщини хлопець один із полону вернувся – Любомир, – розказує. – Вони до останнього були разом. Розповідав, що Юра поранений був у руку і ногу. Після першого вибуху брата контузило, з вух кров потекла. Хлопці ще витерли його, відкрили останню банку тушонки. Юра не хотів їсти, то заставили. Зайняли оборону. І тут другий вибух. Там уже ніхто нікого не бачив. Вони літали, як метелики. Коли Любомир прийшов до тями, то був уже в полоні. Потім його заставили з-під уламків доставати загиблих. Він каже, що Юри серед них не було.

Родина Ковальових не може змиритися з тим, що про їхнього Юру фактично забули ті, чиїм обов’язком є його шукати. Як так може бути, що людина зникла? Та й самі батьки героя від влади ніякої підтримки не отримують. Виявляється, «не положено».

– Не переказати, який то біль. Кожен день думаю, як він, де, що їв, пив,– втирає сльози мама. – Був хлопець, а зараз тільки фотографії зосталися…

А ще Юра приходить у сни до брата. Раз наснився навіть трирічному племіннику Іллі.

– Дитина серед ночі у сні почала кричати: «Дядя Дюя, де ти? Де ти?» – переказала сон сина сестра Альона.

– Мені Юра часто сниться, – додає Андрій. – А від останнього сну – досі мороз по шкірі. Я ніби лежу, дивлюсь наверх. А там хрести, як на кладовищі. На фоні такого яскраво-голубого неба. І квіти неймовірної краси. Йде звідти чоловік. Питаю: «Ви Бог?» – «Так» – «Я свого брата шукаю» – «У мене його немає».

Родина Ковальових дуже просить усіх, хто щось знає про долю Юрія, повідомити їм. Він служив у 7-й роті 3-го батальйону 80-ї бригади.

Тільки от шахраям дзвонити не варто. Андрій каже, що вже із цим стикався не раз, коли і з тюрми телефонували, і ще бозна-звідки. На таке вони «не ведуться».

Юру насправді дуже чекають удома живим.



Наталка СЛЮСАР,

Волинська область
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus