USD 41.15 41.47
  • USD 41.15 41.47
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.50

СБУ затримала журналіста за «шпигунство» і «державну зраду». ОНОВЛЕНО

8 Лютого 2015 14:31
Служба безпеки України затримала громадянина України журналіста Руслана Коцабу.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

"Враховуючи, що в діях Р.Коцаби є ознаки злочину, передбаченого ч.1 статті 111 та ч.1 статті 114 КК України, йому оголошено про підозру. Під час затримання у Р.Коцаби вилучені матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями КК", - написав він.

"Сьогодні судом має бути прийняте рішення щодо запобіжного заходу стосовно Р.Коцаби. Україна в безпеці!", - додав Лубківський.

ОНОВЛЕНО:
Як стало відомо, журналіста таки заарештували на два місяці. Таке рішення у неділю, 8 лютого, ухвалили під час судового засідання, - написала на сторінці у своєму Facebook його дружина Уляна. Також стало відомо, що клопотання захисту журналіста про домашній арешт було відхилено. Суд аргументував таке рішення тим, що звинувачення, висунуті Коцабі, не передбачають такий запобіжний захід.

Нагадаємо, що Коцаба раніше виступав з критикою мобілізації в Україні.



Зазначені статті КК України "Державна зрада" і "Шпигунство".

«Щойно передзвонив слідчий. Руслана затримано на 36 годин, до засідання суду, який прийме рішення щодо міри запобіжного заходу. Обшук і затримання проводилися за ухвалою суду в рамках "розслідування у кримінальному провадженні ... за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України», - зазначила дружина затриманого Уляна Коцаба близько першої години ночі, - пише, своєю чергою, Телекритика.

Руслан Коцаба, з його слів, наразі працює фрілансером для кількох телеканалів та інтернет-видань, зокрема каналу «112 Україна», ZIK, місцевого телеканалу ОТБ «Галичина». Також він, каже, зареєстрований у «Репортерській Сотні» (проект «Громадського ТБ»). Утім 18 січня телеканал «112 Україна» офіційно заявив, що Руслан Коцаба наразі не є кореспондентом каналу. Редакція обласної телерадіокомпанії «Галичина» заявила, що Руслан Коцаба ніколи з ними не співпрацював.

Громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації.

28 січня у Службі безпеки України заявили, що не порушували кримінальні провадження стосовно пана Коцабиза його заклики до масової відмови від мобілізації до українського війська. Прес-секретар УСБУ в Івано-Франківської області Марія Римар пояснила, що слідчим відділом розпочато досудове розслідування за ч.1 ст. 111 ККУ (державна зрада) за заявою громадянина. Однак Руслан Коцаба, зауважила пані Римар, не має ніякого процесуального статусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus